Olasz fórum

Olasz fórum

Băsescu látogatása Berlusconinál és a telepen (videókkal)

2008. augusztus 03. - mbemba

 

A már nem is annyira új olasz kormány intézkedései után és az ujjlenyomatokról szóló vita következtében a poshadt állóvíz megmozdult és végre beszélgetnek legalább egymással olyan emberek, akik talán tehetnek valamit azért, hogy a gondok megoldódjanak, de legalábbis megoldás irányába mozduljanak. Ezért járt Traian Băsescu Rómában.
 
Sajtőtájékoztató Basescuval és Berlusconival
 
 
Olaszország legnagyobb kisebbségét a románok jelentik. Ez derül ki Berlusconi miniszterelnök szavaiból is, mely szavakat, azután mondta, hogy találkozott a román elnökkel. Az olasz főnök így kezdte a Palazzo Chigiben tartott sajtótájékoztatón: ,,Băsescu elnöknek elmondtam, hogy örülünk annak, hogy Olaszországban egy majdnem egymilliós román közösség él, akik teljes mértékben integrálódnak a mi társadalmunkba és óriási a hozzájárulásuk a gazdaságunk működtetéséhez.”
 
Az azonban biztos, hogy Băsescu elnök nem az ilyenformán beilleszkedettek miatt járt Itáliában, hanem azokért, akik az illegális bevándorlók hatalmas táborát erősítik, és akik között a bűnözők száma igen magas. Talán nem közismert az adat, amely szerint az olasz börtönöknek a lakói 42 százalékban illegális bevándorlók (clandestini, olaszul). Berlusconi mondta ezt a megsemmisítő adatot.
 
A vezetők közötti találkozó után tartott sajtótájékoztatónál érdekesebb volt az, ami elhangzott a via Candoni melletti – egyébként engedélyezett – táborban, ahol Băsescu körülbelül egy órát maradt és találkozott korábbi (?) honfitársaival. Itt, valóban tartalmas mondatok is hagytak el politikusi szájat. Például: ,,Tudom, hogy olyan problémákat, amelyeket otthon nem tudtunk megoldani, azokat most, itt, Rómában kell megoldani. Munkahelyeket kell teremtenünk.”; ,,A román kormány nem fogadja el, ismétlem, nem fogadja el egy részét vagy nagy részét az olasz kormány intézkedéseinek!”. Aztán voltak olyan mondatok is, amelyekben, talán, maga az elnök sem hisz: ,,Akarom, hogy tudjátok, nem hagyunk el benneteket! Meg vagyok győződve arról, hogy sokan közületek hazatérnek Romániába, meg fogják tenni, amikor megfelelően lesznek a feltételek. Azonban a román állam nem fogja befogadni a bűnözőket.” Ehhez is könnyű lenne kommentárt fűzni.
 
Hogy mennyire román problémáról van szó, amikor a különféle városok melletti telepekről van szó, vagy, amikor Olaszországban romákról, ahogy ott mondják rom-okról, nomadikról beszélnek, arra egy adat. A román elnök iménti szavait idéző ultimenotizie.tv közli a meglátogatott telep lakóinak a nemzeti hovátartozását és különböző más adatait is, íme: a 650 nomádból 446 tartozik a román közösséghez, mindössze 8-an közülük 55 éven felüliek, 234-en pedig 18 éven aluliak. Nyilván ezek az arányok gyakran különböznek, és természetesen az sem véletlen, hogy Băsescu pontosan ezt a tábort látogatta meg. És csak ezután mentel Berlusconihoz.
 
Basescu római románok között 
 
Egy biztos, illetve több is: Băsescu igen határozottan kiállt a Romániát elhagyó románok, romok érdekeiben, másodszor jövő héten Maroni belügyminiszter Bukarestben próbál zöldágra vergődni román kollégájával. Egyik cél, hogy az itáliai áldatlan állapotokon európai pénzekkel próbáljanak meg segíteni, vagyis: pályázni fognak; harmadszor, któberben pedig a román miniszterelnök, Tăriceanu látogatja meg Berlusconit, illetve a román kisebbséget.
 
Az ujjlenyomatok kérdéskörét éppen csak érintettük, erről egy külön poszt fog mesélni, pár napon belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr48598539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.08.03. 23:31:04

Maroni már le is mondta, de azért az élet megy tovább!
süti beállítások módosítása