Olasz fórum

Olasz fórum

Palermóban a maffiózók beleszóltak a fociba

2008. október 07. - mbemba

Salvatore Lo Piccolo maffiavezér 2007 novemberében jutott a rendőrség kezére – 25 évnyi rejtőzködés után. Azóta a nyomozóhatóságok megpróbálják felgöngyölíteni számos ügyét. A Repubblica már régóta foglalkozik a palermói boss tevékenységével. Utóbb a Palermo futballcsapatához kapcsolódó ügyekről cikkezett.

Salvatore Lo Piccolo letartóztatása

Az olasz média, mikor átvette ezeket az információkat, akkor a Lo Piccolo famíliát és környezetét megillető ingyenjegyeket emlegette leginkább, pedig sejthető, hogy talán legkevésbé ez volt fontos.
 
Lo Piccolóék Palermo egyik negyede, a Zen (észak-nyugat Palermo), illetve néhány közeli település, mint: Capaci, Isola delle Femmine és Trapani egyes részeiben kértek és kaptak védelmi pénzeket. Na, ezért írták többen is, hogy ezek nem is ingyenjegyek voltak, hanem ezek jártak nekik.
 
Ezzel a képpel rendelkezett a rendőrség
 
De mik voltak a lényegesebb ügyek? A maffia különböző eszközökkel megpróbált nyomást gyakorolni a Palermo elnökére, Zamparinire, hogy bizonyos összegekkel járuljon hozzá egy a stadion közelében lévő bevásárlóközpont felépítéséhez. A nyomásgyakorlás úgy történt, hogy Rino Foschi sportigazgatóval beszélgettek gyakran – legsűrűbben Giovanni Pecoraro tette ezt, mint az egyesület ifjúsági csapatainak technikai igazgatója, majd mint játékosügynök is –, elmondva határozott óhajaikat; egyszer, utóbbi címére, egy levágott kecskefejet küldtek.
 
Közös ügyük a palermói egyesülettel, természetesen, nem csak ez volt. Beavatkoztak gyakran a nagycsapat összeállításába, mégpedig azért, hogy az általuk képviselt játékosok többet szerepeljenek, hiszen így, mint menedzserek, játékosügynökök, komoly pénzekhez juthattak klubcsere esetén. A Repubblica, meg általában a média, Alberto Cossentino nevét említi a futballisták közül. Foschit arra próbálták rávenni, hogy Cossentinót 2 millió euróért adják el egy külföldi egyesületnek, mely 2 millióból 1 Giovanni Pecoraro játékosügynököt, aki nem mellékesen az ificsapatok technikai igazgatója is volt és Marcello Trapani ügyvédet illették volna meg (mint kattintás után látható Cossentino nem került országhatáron túl). Érdemes tudni azt is, hogy Pecoraro testvére, Luigi, a palermói egyesület egyik ificsapatának edzője volt. Tudtunkkal, ma is az, de a klub honlapján az ifikre (giovanili) vonatkozó információk nem érhetők el.
 
A Repubblica közli, hogy a nyomozószervek telefonlehallgatásaiból kiderül az is, hogy Amauri Juventusnak történő eladásakor Foschi és Zamparini elnök között igen heves vita volt. Ez, egy Foschi és Pecoraro közötti telefonbeszélgetésből derül ki. Különben, Zamparini augusztusban menesztette Foschit, azonban külön hangsúlyozta, akkor hogy a fel is út, le is útnak nincsen köze a maffia-botrányhoz.
 
A bíróságon vallók elmondták, hogy a fenyegetések mind Salvatore és Sandro (előbbi fia) Lo Piccolo megbízásából történtek, ugyanakkor azt is meg lehetett tudni a bíróságtól, hogy az elnök és a Lo Piccolo család között nem volt semmilyen kapcsolat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr10701165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása