Olasz fórum

Olasz fórum

,,Torna a Surriento", avagy Elvis Presley nápolyi kapcsolatai (Trilla 2., videón Pavarotti)

2008. október 12. - mbemba

Torna a Surriento, vagyis Jer vissza Sorrentóba! Könnyű arra gondolni, hogy egy szerelmes férfi, ezzel a dallal, csalódása, vagy egy nehéz búcsú után üzen kedvesének, hogy jöjjön csak vissza, jobb helye lenne neki Sorrentóban, ott mellette. (a szöveg a videó alatt folytatódik)

Egy 1982-es koncerten Pavarotti énekli a Torna Surrientót

Ehelyett, a hívogató sorok egy miniszterelnöknek szólnak, és őneki is azért, hogy pénzt kapjon a város egy postaépítésre. Pontosabban: 1902 szeptemberében Giuseppe Zanardelli miniszterelnök a városba látogat és Guglielmo Tramontan polgármester fogadja őt. A polgármester úrnak pedig olyan ötlete támadt, hogy ezt az öregembert (76 éves volt) meg lehetne puhítani egy nápolyi dallal. A város első emberének ekkor jutott eszébe a De Curtis-testvérpár, akik a dalszerzésben a vidék legjobbjai közé tartoztak. Giambattista és fivére, Ernesto órák alatt, egy korábban már megkomponált dallamra, megszülték a számot. Hogy a szerenád hogyan sikerült, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy a dal 1905-ben Piedigrottában egy dalfesztiválon nagy siker volt, és azóta, az O Sole Mio után, a legismertebb nápolyi dalok között van. Illetve tudni azt is, hogy Zanardelli 1903. november 3-án egy súlyos betegség miatt lemondott állásáról, és egy hónap múlva meghalt.
 
Elvis Presley is feldolgozta a Torna a Surrientót, ebből született a Surrender című kasszasiker.
 
Elvis dél-olasz kapcsolatainak biznyítéka: a Surrender
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr19707751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.10.12. 22:28:49

A Torna a Surrientót éneklő Pavarotti október 12-én lett volna 73 éves.
süti beállítások módosítása