Olasz fórum

Olasz fórum

A New York-i maratoni olaszai (+videó)

2008. október 31. - mbemba

NY maratoniját 1970 óta rendezik meg és túlzás lenne azt állítani, hogy az olaszokról szól, viszont az is tény, hogy négyszer győzött olasz.

És nem ,,csak” ezek a győzelmek idézik Itáliát, ha a New York-i maratonról van szó: a nagy futás ugyanis a Verrazzano-Narrows Bridge elől indul. Ezt megtudhatjuk a hivatalos honlapról is: www.nycmarathon.org. A tévés közvetítések által közismertté vált a híd képe, a sok ezernyi futóval, amint ott topognak a rajtra várva, illetve kezdik el a futást, vagy előbb a hosszú száz méterekig tartó kötelező tipegést, hiszen a tömegben nehéz futni. Természetesen a profik elölről indulnak, a szervezés jóvoltából.
 
 
De térjünk vissza a hídhoz, illetve névadójához! Giovanni da Verrazzano olasz felfedező volt. Ő volt, aki az észak-amerikai partok közül számos szakaszt felfedezett – francia kontóra tette utazásait és felfedezéseit. Verrazzano, azért érdemelt meg egy hídnevet New Yorkban, mert a városról elkeresztelt öblöt is ő tárta fel. Utána azonban eljutott Brazíliáig is. Az hogy hol született kiderül nevéből (a toszkán Verrazzanóban), az viszont, hogy hol halt meg, talán örök rejtély marad: egyesek szerint emberevők, valahol az Antillákon, mások szerint Cadizban, a spanyol embernyüvők végeztek vele.
 
És most essék szó a talján győztesekről! 1998-ban a nőknél Franca Fiacconi futott a leggyorsabban. A 42.195 kilométert 2:25:17 alatt tudta le. Fiacconi előtte volt második és harmadik is, amúgy tudtommal komolyabb eredménye nincs világversenyeken.
 
A fiúknál 1984 és 86 között csak olaszok nyertek: kétszer Orlando Pizzolato, egyszer Gianni Poli (ebben a sorrendben); az idők: 2:14:53, 2:11:34, 2:11:06. Ők mindketten komolyabb nevek a szakmában, hiszen Pizzolato Európa-bajnokságon volt második – első, ugyanott, vagyis Stuttgartban (1986), Gelindo Bordin volt. 1985-ben Universiádét nyert. Poli pedig az első olasz, aki 2:10-en belül futott; ahhoz is Amerikába, pontosabban Chicagóba (1985) kellett mennie, hogy 3 másodperccel, a nevezett időn belül teljesítsen. 1990-ben, Spiltben, ezüstig futott a kontinentális viadalon.
 
Az idei New York Marathon vasárnap 15 órakor indul és a Eurosport élőben közvetíti a világ egyik leglátogatottabb (több, mint 100 ezer őrült futó) sporteseményét. Hogy a zárójelben szereplő számot értékelni tudjuk: 1970-ben 127-en szurkolták le az 1 dolláros részvételi díjat.
 
Egy rokonszenves olasz induló a nevezetes hídon, az örömtől nem tudja összecsukni a száját

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr36741778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sg · http://soccergirl-sgblog.blogspot.com/ 2008.10.31. 20:12:47

Kösz az infót, valahogy soha nem jutottam el odáig, hogy megnézzem, ki volt és mit csinált az, akiről a Verrazanót elnevezték.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.10.31. 22:33:21

Őszintén megmondom, nekem nem mondott semmit korábban a Verrazano név. Egy hídnak néztem utána és akkor szúrt szemet. Neked a híd honnan volt meg?
Egyébként a források jelzik, hogy írják egy r-rel, meg egy z-vel is.

sg · http://soccergirl-sgblog.blogspot.com/ 2008.11.01. 15:57:33

Voltam már New Yorkban, sőt, a hídon is :)
(amúgy asszem az ottani metrótérképen két r-rel és egy z-vel írják, de erre most nem esküdnék meg...)
süti beállítások módosítása