Olasz fórum

Olasz fórum

Rimini a legdrágább, Nápoly a legolcsóbb

2009. június 29. - mbemba

Az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilap statisztikával jött ki a minap az olaszországi élelmiszerárakról, pontosabban arról, hogy az élelmiszerárak mennyiben különböznek 57 városban.

A legolcsóbb városnak Nápoly bizonyult, a legdrágábbnak pedig Rimini. Ez derült ki 20 alapvető élelmiszer árának az összeadásából. Míg a Nápolyban egy év alatt 3000 euróból (830 171 ft) kijön egy család ezeket az árukat vásárolva, ugyanehhez Riminiben 4127 (1 142 000 ft) kell a közös pénzből. Amúgy is igaz, hogy Észak drágább, mint Dél, azonban vannak más pozitívan befolyásoló tényezők is, például a határ közelsége (Como és Gorizia a jó példák), avagy ami, talán még fontosabb a helyi bevásárlóközpontok megfelelő elosztottsága, így fordulhat elő, hogy az ország közepén Firenze és Grosseto is jó helyen van az árversenyben – mielőtt félreértenénk a jó helyezést: egészen tűrhetők az árak. Talán pontosan ezért, nem csak Rimini drága, hanem egész Emilia-Romagna. Innen csak egy kattintásnyira a teljes lista!
 
Az elosztottság hiánya okozza azt, hogy a piaci szereplőknek nem kell versenyeztetniük áraikat és így előfordulhatnak olyan botrányok, hogy a szezonális zöldségek drágábbak, mint amikor nem volt szezonjuk. De volt már olyan is, hogy a cégek megegyeztek az árakban. Egy ilyen ügyben, a tésztákat illetően, az Antitrust hivatal hozott döntést idén februárban, pontosabban ítéletet, és 12,5 millió euróra (3 459 712 873 ft) büntette a kartellbe tömörülteket.
 
Amúgy a Milánói Kereskedelmi Kamara mostanában hozta nyilvánosságra az adatot, mely szerint a lombard főváros az európai nagyvárosok között a nyolcadik legdrágábbnak számít.
 
Aki szeretne többet megtudni arról, hogy hol, mi, mennyi, az kutakodjon a következő honlapon. A honlap a Gazdaságfejlesztési Minisztériumé (Ministero dello Sviluppo Economico).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr441214954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.29. 10:55:50

Hihetetlen ez az ország, "elosztottság hiánya", ez kész. Az élelmiszer a piacnak kb. az a szegmense, ahol a legnagyobb verseny van mindenütt és Olaszországban nincs... Gazdagok (nem) vagy sok hajcihő az üzlet beindítása (igen, de ez nem elég ok), egy helyre járnak vásárolni (igen, de ez csak akkor lenne elég ok, ha nem lennének szegények) igényesek (igen, de attól még lehetne verseny)??

Egyébként az én környékemen most nyílt két új bolt, és reklámanyagok dobálnak a régiek is rendszeresen (Crai, Standa, Ipercoop, Carrefour), úgyhogy jelentem, hogy Torinoban verseny van:).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.29. 11:22:01

@cpandacsoki: Ha megnézed a listát pont félúton vagytok Nápoly és Rimini között - árban.:)

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.06.29. 11:43:50

@cpandacsoki: az elosztottság hiánya épp azt jelenti, hogy míg vannak helyek, ahol sok az üzlet, addig van ahol alig :)
Mi TV-ben kisvárosban éltünk, a környéken volt egy iperlando, egy eurospar, meg pár kisebb, ami értelemszerűen drágább volt, még ha diszkont is (vagy gagyi).
A zöldség/gyümölcs egyébként tényleg szemtelenül drága volt, szezon ide vagy oda.
hm, Treviso 4. a listán :)
azt mondjuk nem egészen értem, hogy számoltak, hogy jött ki ez az összeg, mármint, hány főre, vagy hogy gondolják ezt a havi 3-4000 eurót...
mi két főre havi max 3-400at költöttünk, igaz kevés húst vettünk

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.29. 11:51:48

@KZsuzsa: ,,Míg a Nápolyban egy év alatt 3000 euróból (830 171 ft)"

Szóval, éves összegről van szó. Nem írták, hogy egy vagy két gyermekes családra gondoltak. Pontosabban, hogy mivel számoltak.:)

nemuccaszoc 2009.06.29. 12:26:53

Ez a kép, nagyon megszédített (jó a cikk, több olasz országrész is jöhetne)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.29. 12:34:56

@uccaszoc: Köszi!:)) A pénzüggyel megbeszélem, hogy melyik régióba történő utazásokat támogatja, hogy helyszíni riprotokkal tudjak szolgálni.

A kép tényleg szédületes! Tudatos választás volt. Emberek, próbáljátok ki, jobb a hullámvasútnál!:))

Hatványpatkány 2009.06.29. 13:04:36

Talán az is szerepet játszik Nápoly olcsóságában, hogy leszámítva az öblöt (ahol az Anjouk vára van, valamint a kikötőből gyorsan át lehet hajózni Caprira -- ami gyönyörű, és persze sokkal drágább, mert biztonságos és felkapott) és a Vezúvot, egy ocsmány, koszos, veszélyes város, amit csak a káosz tart össze, és oda turista (arányaiban) kevesebb jár. Rosszabb, mint Palermo, sőt. Rimini ellenben a Lidojával együtt fürdőturizmusra épít, plusz Ravenna közelségére, nem véletlen, hogy drágább. Jártam mindegyik felsorolt helyen, ezért gondoltam, hogy írok pár sort a poszthoz.
Egyebekben imádom Itáliát, főleg Rómát. És örülök, hogy van ez a blog.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.29. 13:14:30

@Hatványpatkány: Kösz szépen!
Réges-régen voltan Nápolyban, de persze a hírek alapján (försztofól Gomorra) is úgy van, ahogy mondod. Meg azért is, mert mondod.
Palermóban nem régen voltam (három éve?) és szörnyű-szörnyűvel nem találkoztam, ellenben zsömlében zabált fagyival igen!

Szerintem, ami igazi üzenet az Il Sole cikkből, hogy Toszkána lehetne nagyon drága, de mégsem annyira az!

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.29. 14:04:16

@mbemba: Azért Scampia (gondolom) nem egyenlő Nápollyal (mint ahogy a Havanna lakótelep sem egyenlő Budapesttel):).

@KZsuzsa: Zöldség-gyümölcs ügyben itt szerencsére van a Porta Palazzonál levő óriási piac, ami olcsó, de az Aldi típusú Ins Mercato az importáruval azt is veri árban (de nem frissességben).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.29. 14:20:41

@cpandacsoki: De! :))

Egy kis haver így látta Nápolyt:

Én voltam egyszer Nápolyba. Tiszta volt. De lehet, hogy rosszul láttam. Nápolyban van az összes tolvaj, szélhámos, gyilkos és drogos. A tenger egy pöcegödör. Eladják a használt kagylót. Egy arzanói gyerek ha eltéved bezsuppolják. Ha jön egy földrengés, egy perc alatt minden ház összerogyik. Másfél millió a munkanélküli. Egy házban husz gyerek is lakik. Úgy dudálnak az utcán mint az eszement. A Dómban ott a camorra.

manner 2009.06.29. 18:16:42

@mbemba: az én véleményem is a haverhoz közelít... én kb 10 éve voltam egyszer Nápolyban, a Galleria Umberto baromira tetszett, meg persze a környéken Capri, Vezúv stb... de maga a város... Az utcák sarkán szemétkupac, olyan lélekvesztő kis szűk utcák vannak, hogy az ember megáll a közepén és eléri a két (nem kinyújtott!) kezével a két oldalt, miközben iszonyatos magasak a házak, vagyis alul még verőfényes nappal is sötét van... pára (igen, nyárom voltam), bűz, mocsok... az embertől 2 centire húznak el dudálva a robogók, a rajta ülő suhancok hadonásznak és kiabálnak... huhh, örültem, amikor végre továbbindultunk! lehet, hogy olcsóbb a kaja, mint másutt, erre már nem emlékszem :)

oleandro 2009.06.29. 18:23:46

Palermo se rossz, de Nápoly mégrosszabb! Én imádom. (mondjuk lakni azért inkább csak a Posilippo-n laknék....)
süti beállítások módosítása