Olasz fórum

Olasz fórum

A Google és a kultuszminiszter a közkincsekért

2010. március 28. - mbemba

A világon első alkalommal fordul elő, hogy a Google és egy állam szerződést ír alá a nemzeti könyvtárak tartalmának közkinccsé tételéről. A következő két évben a firenzei és a római könyvtárakból 1 millió könyv lesz a nagyvilágé.

Ezen könyvek között ott lesznek Dante, Petrarca, Leopardi, Manzoni, Galilei,… művei, vagyis mindenkié, aki jelentőset alkotott a Csizmán. A válogatás egyetlen elve, pontosabban korlátja abban áll, hogy a könyvhöz fűződik-e szerzői jog vagy sem. Egyébként 285 ezer könyv digitalizációja már meg is történt.
 
Sandro Bondi kultuszminiszter (Ministro per i Beni e Attività Culturali, miniszter a kulturális javakért és tevékenységekért – mondja az olasz), mikor beszámolt a programról, elmondta, hogy a digitalizáció anyagi részét a Google állja, ráadásul valamennyi könyv digitalizált változatából kap egy példányt az illető könyvtár is, mely változatot bárhogyan felhasználhatja.
 
Természetesen ez a szerződés ismét hatalmas lökést jelenthet az olasz kultúrának, de a miniszter úr szerint arra is jó a megegyezés, hogy a külföldre szakadt olaszokat is közelebb vonhatják így az anyaországhoz.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr521874228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ungabunga · http://hatter24.hu 2010.03.28. 11:28:09

Remélem nem csak Olaszországban lesznek ilyen kezdeményezések. Remek dolognak tartom.

KiNG 2010.03.28. 11:34:40

Dante bácsi művei már eredetiben is fenn vannak:
pl. danteonline.it/italiano/codici_frames/codici.asp?idcod=076

Dunbar 2010.03.28. 12:32:27

"korlátja abban áll, hogy a könyvhöz fűződik-e szerzői jog vagy sem." - hogy is van ez, kb 70 év a szerzői jogok elévülése? remek kezdeményezés, mindenesetre, csak nyerhetünk vele, ha ingyen és egyszerűen lehet majd hozzáférni az írásokhoz.
"A következő két évben a firenzei és a római könyvtárakból 1 millió könyvtár lesz a nagyvilágé" itt szerintem elírtál valamit.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.28. 12:43:02

@Dunbar: ,,1 millió könyvtár lesz a nagyvilágé"

Hol látsz te ilyet? :)

janos444 2010.03.28. 12:57:49

@Dunbar: A szerző halálától számított 70 év. Amúgy pedig korlátja. nem korlátja.....Könyvkiadó vagyok. Éppen tegnapelőtt nagy meglepetéssel találtam meg több, általunk kiadott könyvet - külföldi szerzők művei, tehát mi jogdíjat fizettünk utánuk mind - teljes anyagát a Google Bookson. Annyi van, hogy minden oldalon halványan, vízjelszerűen ott áll, hogy a műhöz szerzői jogok fűződnek, amitől még simán olvasható, letölthető. Akkor most hogy is van ez? Ki tette fel, mikor? Itt nyilván valakinek a "magánszorgalmáról" van szó, nem a Google céges tevékenységéről, de hogy lehet a nyomára bukkanni, hogy lehet ezt megállítani? T.i.adott esetben - kurrens művekről lévén szó - a dolog nem csak a kiadó és a szerző jogait sérti, de például a nagyon is itt élő, nem éppen jól fizetett műfordítóét is. Tudom, hogy ezzel teli van a web, és elvileg általában a feltöltőnek nyilatkozni kell, hogy nem sért jogot, de eszerint ezt a kutya sem ellenőrzi a Google-nál.Ha igen, elintézettnek tekintik azzal, hogy "ehhez szerzői jogok fűződnek". Van ötlet, hogy kihez kell fordulni? Csak valakié az az account, ahonnan feltöltötték.

lüke 2010.03.28. 12:59:04

azt hittem Hiller lesz kösz:)kincs

lüke 2010.03.28. 12:59:53

@Dunbar:
személyesen John? a mükereskedö?

konyvelomo 2010.03.28. 13:53:49

Az utóbbi időben sokat kritizálják a Google-t a "szépen csendben, a felhasználóknak ingyenesen, bekebelezek mindent" magatartása miatt, de az ilyen kezdeményezések üdvözítőek.

Kíváncsi vagyok mikor kerül sorra a Vatikán :D
(ha jól emlékszem, ők is belefogtak valami hasonlóba, de szigorúan "házon belüli" megoldással)

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.28. 14:20:36

@Könyvelő Mo: A Vatikán?!...szerintem ami minket érdekelne, az hivatalosan ott sincs.:D

pg2 2010.03.28. 14:30:17

@Könyvelő Mo: A kommunisztikus romantika felől vitathatatlanul, máshonnan nézve nem biztos, hogy valóban annyira üdvözítő. Nem volna baj gondolkodni azon, hogy az ilyen tömeges "közkinccsé tétel" (gyakorlatilag viszont bátorított kalózkodás) milyen hatással van a tartalom előállítóira (szerzőtől nyomdáig). Aztán később mit lehet majd megosztani.

Szóval a szimpla megosztással párhuzamosan gőzerővel kéne dolgozni a tartalom-előállítói javadalmak (úgyismint megélhetés) új csatornáinak kiépítésén is.

pg2 2010.03.28. 14:31:21

@Nagyító: Azé' van ott néhány Corvina, amit nagyon bírnánk itthon...

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.03.28. 15:06:21

Én 80000 oldalt digitalizáltam ráérő időmben:) Remélem engem is bekebelez a Google :)

Ami digitalizálható az közkincsé válik, pont.
Ezt még úgy is tudnám írni, hogy: "Széllel szemben nem lehet hugyozni"
Aki ez ellen kezd el hadakozni ő pedig a modern Sziszifusszá lesz.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.03.28. 15:11:10

@janos444: Adok egy tanácsot. Kezdj el gondolkodni a könykiadás utáni jövődön. Most add el gyorsan a cégedet a konkurenciának még jó áron, mert mikor már a csőd felé tartasz már nem kell senkinek. Még a gépeid sem. Aztán az így nyert tőkédből csinálj valami olyan céget, ami olyan terméket állít elő, amit nem lehet digitalizálni. Én is ezt csinálom. Amit én gyártok, azt aztán nem tudják beszkennelni :)

pg2 2010.03.28. 17:33:02

@Ludas Matyi Online: Ó, egy proffffíí!, de valamiről elfeledkeztél. A könyvek javarésze eleve digitálisan születik meg (ma már). Tehát nem az a baj, hogy valaki "digitalizálja" a készterméket, hanem hogy a tartalmat teszi hozzáférhetővé oly módon, ami a tartalom előállítóinak kárt okoz, két módon is.

Egyrészt a "digitalizálás" eredményeként az eredetitől esetenként jelentősen különböző tartalom a szerző neve alatt, az ő jóváhagyása nélkül kerül forgalomba (ezzel a legszorosabb értelemben vett szerzői jog sérül); másrészt az ismert anyagiak. Nemcsak a könyv forma, hanem a tartalom előállítói is *hosszú távon* a könyv mint tárgy piaci szereplése arányában jutnak hozzá munkájuk javadalmához.

Egyáltalán nincs gond a tartalmak digitális közreadásával, sőt, az ingyenességgel sincs, amennyiben az a tartalom előállítóinak szándéka szerint való.

Még egy apró megjegyzés az "Ami digitalizálható az közkincsé válik" pökhendiségéhez. Ugyan, kérlek, járj már utána, egyes orvosi, anyagtudományi, közgazdasági és egyéb tudományos kutatási eredményeket, cikkeket, amik amúgy széles e világon elsősorban digitálisan szerezhetők be, vajon mennyire ingyenesen zabrálható kincsei a köznek?

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.03.28. 20:27:09

@pg2: Nézd, én nem minősítettelek, hanem egy valóban szívből jövő tanácsot adtam neked, még akkor is, ha nem esett le a tantusz. Nyugodtan nyomtasd ki amit írtam és majd olvasgasd mikor beüt a krach.
Valóban digitálisan szerkesztik a könyveket, de ahhoz a digitális tartalomhoz nem fér hozzá senki, hacsak a szerkesztő vagy a nyomdai előkészítő már el nem lopja.
Így mégiscsak be kell digitalizálni legalább egy embernek. Vagy képként vagy elegánsan OCR programmal. És kész. Fent van a neten.
A szakmai dolgokat ne keverd a kommersz dolgokkal. 100 fogorvosnak nem digitalizálnak jegyzeteket. Ebből az okból nem tudok warezolni a lézervágónkhoz programot a netről. Ez a terület még nem érdekli a 15 éves tettrekész ivadékokat. De nézd meg a PC World-öt, már akkor fent van a neten, amíg az újságos szedi le róla a fóliát.
Kering a neten egy DVD. 7000 magyar könyv van rajta. Képzeld el, mikor egy Blue-Ray lemez fog keringeni.
Na ezt ki fogja megakadályozni? Ha te nem veszed észre a változást, akkor te is elveszel az ez elleni harcban.
Vége lesz a jogdíjaknak, azok az írók, akik arra apelláltak, hogy kiszarnak egy újabb könyvet mert őket már felfuttatta egy kiadó mehetnek kapálni, vagy el próbálják adni az irományukat valahogy. A kultúra átalakul, nagy valószíbnűséggel a pórnáp is bele tud már szólni, hogy ki művész és ki az aki csak a kiadók farkán élt :)

pg2 2010.03.30. 00:33:43

@Ludas Matyi Online:
- Nem nekem adtál tanácsot, hanem Jánosnak.
- A szkenelés (alias *digitalizálás*) nem egyenlő warezolás.
- A krach már rég beütött, de nem ettől. Túl sokat gondolsz te a kalózok hathatóságáról.
- Ha a szerkesztő közzététele lopás, akkor a warez miért nem az? Továbbá nem KELL *digitalizálni*, hanem egyesek úri passzióból szkenelnek.
- Épp az elegáns OCR-ekkel van baj, nem hibátlanok. Hibás anyag közreadása viszont sérti a szerzői méltóságot. Jelesül olyan hibát teszel közzé a neve alatt, amit esélye sem volt észrevenni, javítani. Innen nézve a "kész, fenn van a neten" oltári nagy bunkóság.
- Fönn van a neten a MEK is, mégse nem sincsen vele senkinek sem gondja. Értelmes emberek csinálják, értelmes szabályozással, tisztességes anyag-kezeléssel (azaz olvasnak is).
- A prófétai hangból, vagy inkább simán aluljárói stílből vegyél vissza kicsit. Annak idején a Napster környékén volt divat az ilyesmi hőzöngés. Aztán mégis lett egy DMCA, amit betartva egyre több netes forgalmazás van -- bár nyilván, az sem hibátlan.

pg2 2010.03.30. 00:37:27

@Ludas Matyi Online: Ja, a 80ezer oldal, az tudod mennyi? Szerintem számolj utána.

pg2 2010.03.30. 00:56:40

Az előbb valamiért nem ment át, hát megkérdem mégegyszer. Tudod te, mennyi 80.000 oldal? Szerintem gondold át mégegyszer, mielőtt kiadással kapcsolatos tanácsokat osztogatnál.
süti beállítások módosítása