Olasz fórum

Olasz fórum

A shanghaji olasz pavilon

2010. május 10. - mbemba

Mit is lehetne mondani shanghaji világkiállításra felhúzott olasz pavilonról? Kívülről akár egy ronda pláza is lehetne, de belül… szóval belülről nekem tetszik.

Elvitték a kínaiaknak Olaszországot, méghozzá nagyban! Van ott benn minden: firenzei dómkupola, olasz piazza, Palladio, ilyen és olyan Ferrarik, meg ruhatár milliomos kínaiaknak. Aztán vannak hangszerek – majd a Scala művészei is ellátogatnak Shanghajba – és borok is. Nem titkolják az olaszok, hogy portékájukat vitték Kínába, és portékájukkal együtt ízlésüket is. Így van ez jól! Amúgy az olasz, a kínai után legnagyobb (7800 négyzetméter) pavilon.
 
Emberi város, az olasz pavilon mottója, és valóban megjelennek a terek, a sikátorok, az élhetőség. Mindezt Giampaolo Imbrighi tervezte meg.
 
Idetartozó infó: 2015-ben Milánóban lesz a világkiállítás.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr41985410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.05.10. 09:42:41

Tudtak élni a lehetőséggel (velünk ellenben). Gratula nekik!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.05.10. 10:25:36

a szocializmus egyik legnagyobb büüne, hogy felszámolta a szép és nemes dolgok iránti érzéket és a helyébe aluminiumból betonból és silány müanyagból, drótból szirszarból barkácsolt förmedvény valóságot csempészett az emberek álmai helyére

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 10:54:50

Ebből is látszik, hogy kultúrnemzet az olasz. Szépen, illusztrisan, egyedien lett megalkotva.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.10. 13:19:48

@Blassius:

hülye

mert ugye a nyújorki vólsztríten csupa bányászott kőből emelt klasszicista épület van

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.10. 16:44:21

@a nyugalom megzavarására alkalmas: ,,hülye" - vitaindítónak, mások meggyőzését így kezdeni nagyon jó! :)

Rino 2010.05.10. 20:08:21

@mbemba: köszi a posztot, remek!

Catella 2010.05.11. 00:17:48

Valahol lehet még képeket találni róla?

ÁkiBáki (törölt) 2010.06.22. 21:44:23

Jól van, nem csalódtam a taljánokban. Elvitték az életérzésüket Kínába. Nem kevés turistát fog eredményezni, nem beszélve a 2015-ös előkészítésről.
Hogy mi miért nem tudunk előre gondolkozni???

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.06.22. 22:46:19

@ÁkiBáki: De olvasom, hogy javítani még mindig lehet! (csak gyorsan és ügyesen)

" "sanghaji országblamázs" nem csak nekünk tűnt fel, hanem például az új kulturális államtitkárnak, Szőcs Gézának is:
"A sanghaji expo igen fontos helyszíne és alkalma lehetett volna a magyar kultúra reprezentációjának. Az eddigi híreim alapján sem a pavilon nem méltó ahhoz, amit mi Magyarországról képzelünk és mutatni szeretnénk, sem az ott eddig megmutatott kulturális teljesítmények nem nevezhetőek annak."

A probléma csak ott van, hogy egyrészt Szőcsnek sincs fogalma, hogy mit is szeretnénk megmutatni Magyarországról, csak ötletelés van (kétnyelvű Majomkirály könyv, vagy Bartók Csodálatos mandarinja), másrészt pedig nem tudják, hogy az új kormányzati struktúrában kivel kellene tárgyalniuk az ügyben, kihez is tartozik a világkiállítás."

(vastagbőr)

ÁkiBáki (törölt) 2010.06.23. 10:53:33

@mbemba: Most olvastam el a posztot a Vastagbőrön.
Azt kell mondjam, lehangoló.
Hogy mit is kellene megmutatni Magyarországról?
Idézek egy kommentet:

"Ennyi pénzből vízforgatós "mű-termál" medencéket lehetett volna beüzemelni, Gellért fürdő stílusban, az arra járók ingyen fürödhettek volna, a plazmatévéken meg a kommunista scifi-propaganda helyett mehetett volna az F1, RedBull Air Race előzetes, fesztiválokról szpotok, balatoni, budapesti, egyéb vidéki helyekről kisfilmek angol nyelven, választható felitrattal, meg egy marha nagy vinotéka a sarokba a legjobbak bemutatására. Ennyi "közhelyeset" tudtam összehozni 5 perc alatt, ingyen... "

Nos amennyiben egy a posztra kommentelőnek csak ad hoc ennyi ötlete van öt perc alatt, akkor azt hiszem az erre a feladatra kiválasztott és igen szépen megfizetett szakemberek ennél még talán többet is hozzá tudtak volna tenni a dologhoz.
Amennyiben nem, akkor talán meg kellett volna pályáztatni, biztos vagyok benne, hogy jobban sikerül, mint a jelenlegi megoldás.
Nem vagyok elájulva az olaszoktól, de mivel gyakran járok hozzájuk, elég jól ismerem őket. Náluk ugyanúgy működik az "uram-bátyám" világ, csak az mintha előre vinné őket, nem visszafelé.
Arról nem beszélve, hogy mint a világkiállítás is megmutatta, amikor kell egységesek, mert tisztában vannak azzal, hogy a közös célokat együtt kell megoldani.
Kultúrnemzet? Igen. Ezt fémjelzi a kiállításuk.

Az sem baj, ha Szőcs Géza éppen nincs tisztában azzal, hogy mit is kellene bemutatni Magyarországról. Ezt nem neki kell kitalálni. Viszont az utat, hogy ezt akár napok alatt tervbe öntve, megvalósítsuk, javítva ezzel a jelenlegi helyzeten, neki kell kijelölnie, mert már az ő felelőssége. Kínában senkit nem érdekel, hogy ezt a pavilont ki tervezte vagy építette belülről, vagy milyen összefonódásoknak megfelelően lett ilyen, amilyen vagy éppen ennek ki a felelőse az új kormányzati struktúrában. A látogatót egy érdekli:
vagy érdekes, vagy nem. És ezt a látogató dönti el. És majd a számok megmutatják, hogy szégyenkeznünk kell, vagy büszkék lehetünk.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.06.23. 21:20:26

@ÁkiBáki: A legatyásodottságunkat vittük ki, mint egy diagnózist. A diagnózis pontos volt és jó!

A Gömböc a pavilonunkban pedig azt jelzi, hogy van bennünk valami! :)
:(

Hogy mindenkinek legyen meg a téma:

vastagbor.blog.hu/2010/06/22/bemutatkoztunk_sanghajban
süti beállítások módosítása