Olasz fórum

Olasz fórum

Gyerekek - nápolyi gyerekek - a Palioról

2010. július 02. - mbemba

A Palioról már sokszor volt itt szó: egyszer antiolimpiás szabályairól, máskor élménybeszámolót írtunk, de volt ezekben már Palio-történet is. Ezúttal egy Nápoly melletti kisgyerek írja le a lényeget. Azért ő, mert Marcello D’Orta Tanár Úr megkérte rá. hogy írjon valamit a következő címmel: Mit tudsz a sienai lovas versenyről?

Én a sienai lovas versenyről csak annyit tudtam, hogy undorító.
Amikor aztán egyszer láttam is a tévében, megértettem, hogy miért. Ez egy lóverseny, amit évente kétszer rendeznek Sienában. Firenze tartomány. Siena 17 körzetre oszlik, ezek ilyen kerületek, és minden körzet antik. Mindenki választ egy lovat, és azt indítják a Sienai lovas versenyen. Amelyik győz, nyer egy darab drapériát, vagyis egy színes szövetet.
A versenyben a lovak futnak, mint az őrült, egyesek infarktust is kapnak. A közönség ordít, mint az őrült. Ha jön egy halálkanyar, abba sok ló belelbotlik, a többi ló meg nekimegy és elgázolja, fejberugnak és véged.
A végén valaki győz, és azt diadalmenetben körbehordozzák.
A sienai lovas verseny szerintem a barbáromság teteje, 2007-ben már nem volna szabad megengedni. A zsokék korbáccsal csapkodnak egymás arcába, mint a Ben Hurban.
És azt mondom, átok a sienai lovas verseny fejére, meg arra is, aki kitalálta!
 
A kis nápolyi társai ilyeneket írtak:
Sehogy se bírtak elindulni, és akkor apám azt mondta, A tököm teli van!
 
Én a sienai ló helyében előadnám, hogy aranyérem van a seggemben, és lassan futnék, nehogy belehaljak.
 
 
A Disznóból nem lesz grófkisassonyban tovább írják az iskolások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr222031438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.07.02. 20:58:46

:) nem tudok lejönni a Maestro könyveiről, pontosabban a nápolyi nebulók okosságairól... mindig erősen vigyorgok ha olvasom. Igen. Huszonötödszörre is :)

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.07.03. 08:54:21

Ja, és a nagy vidámkodás közben azért ne felejtsük el, hogy Marcello D'Orta egy ideje harcol valamivel (ahogy ő fogalmaz, "semmiség, csak egy átlagos betegség", és drukkoljunk Neki együtt, hogy Ő legyen az erősebb! :)

madbalee 2010.07.07. 22:14:38

Aranyos dolgozat. Amúgy tényleg elég lassan tudnak beállni a rajthoz.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.07.07. 23:46:32

Volt olyan is régebbecske, hogy nem indult el a futam, csak következő nap! (azt beszélik legalábbis)
süti beállítások módosítása