Olasz fórum

Olasz fórum

Obama Olaszországról, Afganisztánról, Törökországról

2010. július 16. - mbemba

A Corriere della Sera újságírója 15 percig kérdezhette Obamát, az amerikai elnököt. Három nagy témában kérdezte az elnököt: Olaszországról, Törökországról és Afganisztánról.

,,Mindig öröm vele találkozni, nevetünk, viccelünk, konkrét és komoly dolgokkal foglalkozunk.” Hát persze, hogy Berlusconiról beszélt Obama, aztán elmondta, hogy Toszkána a szíve csücske, hogy lányai közös útjaik során messze-messze Rómában érezték magukat legjobban, apjukat pedig folyton azzal nyaggatják, hogy mikor térnek már vissza; meg hogy Európában igazán otthon érzi magát, ellentétben például Kínával és Japánnal, annak ellenére, hogy szülőföldjén, Hawaiiban igencsak számottevő az ázsiai hatás.
 
De mosolyogva említette, hogy Fellini, Antonioni, De Sica filmjei sokat jelentettek neki, irodalomban pedig Dante nyűgözte le. Hozzá tette azt is, hogy a kajákről jobb nem is beszélni egy interjú keretein belül. Azonban mindez csak udvarlás volt, a végén egészen precízen leírta olaszos gondolatait: ,,Őszintén mondom, hogy nem tudom, ki lehet az, akinek nem tetszik Olaszország.”
 
Kitért arra, hogy a 3000 Afganisztánban szolgáló olasz remek szolgálatot tesz. Elmondta, hogy év végén felmérik azt, hogy mennyire volt hatásos stratégiájuk, és következő év közepén el kellene kezdődnie a kivonulásnak. Párhuzamosan kell történnie az afgán hatóságok színrelépésének. ,,Kemény lesz, nehéz lesz, de úgy gondolom, sikerülhet! Elsősorban azért, mert a tálibok nem élvezik az afgán nép támogatását; az emberek emlékeznek, hogy milyen volt mikor hatalmon voltak, és az ma sem tetszik nekik.”
 
Törökország témáját így vezette be az olasz újságíró: ,,Vannak olyanok mostanában, akik azt emlegetik, hogy megvan a veszélye <<Törökország elvesztésének>>.” ,,Törökország stratégiai fontossága óriási, ott van Kelet és Nyugat találkozópontján; továbbá Nato-szövetséges és gazdasága hatalmas lendületben van. És az a tény hogy demokrácia, ugyanakkor egy iszlám többségű ország, rendkívül fontos példává emeli a régió muzulmán országai számára… Jóllehet nem vagyunk tagjai az Európai Uniónak, többször kifejeztük véleményünket, mely szerint okos döntés lenne Törökországot bevenni az Unióba… Ha nem érzik tagnak magukat az európai családban, akkor természetes, hogy máshol keresnek szövetségeseket, kapcsolatokat. Az hogy nukleáris ügyekben megegyezést kerestek Iránnal, az szerencsétlen volt, de alighanem annak köszönhető, hogy Törökországnak hosszú határzónája van Iránnal, és érthető, hogy ebben a zónában nem szeretnének semmilyen konfliktust. Mi azt tehetjük, hogy folyamatosan bemutatjuk nekik a nyugati integráció előnyeit, tiszteletben tartjuk különbözőségüket, ami az iszlám demokráciát jelenti, ami miatt nem kell félelmet éreznünk. Nagyon jó lehet az nekünk, ha megtestesítik az iszlám azon fajtáját, amelyik az egyetemes jogokat és szekularizált államot tartja tiszteletben, ez pozitív hatással lehet a muzulmán világra.”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr402154459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rotfuchs 2010.07.16. 10:28:47

Habár alapjáraton nem kedvelem Obamát, de most nagyon egyet tudtam érteni mindennel amit mondott. :)

Amúgy angolul itt: www.corriere.it/International/english/articoli/2010/07/08/Barack-Obama-exclusive-interview-Corriere-della-Sera.shtml

Terézágyú 2010.07.16. 12:22:02

Mi mást mondhatna egy olasz újság kérdéseire...?

Ha pl. a New York Times riportere kérdezné meg, hogy melyik ország neki a legszimpatikusabb, az már jelentene valamit...

Ez pont olyan, mint hogy a Zaktív megkérdez egy amcsi színészt, hogy mi a véleménye Magyarországról, és akkor az illető mond valami szépet... vagy azt, hogy nem sokat tud rólunk, de szívesen jönne stb.

atikapatika 2010.07.16. 12:24:58

Ha annyira fontos neki Törökország nyugati elkötelezettsége, akkor ne csak fegyvervásárlásra adjanak pénzt, hanem vám kedvezményt és egyéb kereskedelmi könnyítésket. Elég kellemes álláspont, hogy USA-tól vegyék a jó hasznot hozó fegyvereket és mindne egyéb segélyt meg fizessen ki az EU. Mennyi fejlesztési pénzre lenne jogosult egy 70 milliós ország amely messze a a legszegényebb volna az EU-ban?

lehet más a handa-banda 2010.07.16. 12:25:52

"Jóllehet nem vagyunk tagjai az Európai Uniónak, többször kifejeztük véleményünket, mely szerint okos döntés lenne Törökországot bevenni az Unióba"

Jóllehet nem vagyok Ucle Sam kifejezem véleményemet, mely szerint okos döntés lenne Mexikót bevenni az Egyesült Államokba

Publius Decius Mus 2010.07.16. 13:11:53

Szerintem ha bevsszük a törököket az Únió mgszűnik komoly versenytársnak lenni az USA számára. Ez tény, pedig kedvelem a törököket.

megint 2010.07.16. 14:24:10

És ugye Törökország katonailag is nagyon erős, igen sok modern nyugati fegyverrel rendelkezik, Izraelnak, és az USA-nak is komoly problémát jelentene ha kilépne a "szövetségből".

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.07.16. 17:56:05

@atikapatika: @lehet más a handa-banda:

Azért vannak itt még érvek: előbb-utóbb (inkább utóbb) egy hihetetlenül nagy felvevő piac lenne. De már jelentős, szerintem.

Jobb ha velünk, mint ha ellenünk, nem?
süti beállítások módosítása