Olasz fórum

Olasz fórum

Egység, s egy csomó kétség (150 éves Olaszország)

2011. február 23. - mbemba

Március 17-én lesz 150 éve, hogy létrejött az Olasz Királyság. Néhány hónapja úgy döntöttek, hogy ezt meg is kellene ünnepelni. Mikor Berlusconi meghirdette a tervet, akkor még sokan húzódoztak, de mára úgy néz ki – miután a kormány is megszavazta –, hogy már biztos az ünneplés. S ha már így van, akkor dolgozni sem kell.

Olaszországnak máskor van a nemzeti ünnepe (1946. június 2-án lettek köztársaság, mesélte egy régi poszt, április 25-én felszabadult Torino és Milánó, s szimbolikusan egész Olaszország) így most némiképp meglepetés az ünnep. Hogy ki mennyire fog őszintén ünnepelni, azt el lehet dönteni a következő tények-hírek alapján:
 
A gyáriparosok szövetségének elnök asszonya (Emma Marcegaglia – az előd Luca Montezemolo volt) rögtön arra gondolt, hogy ez egy munkanappal kevesebb; a második gondolat még csúnyább volt: mivel március 17 csütörtök, ezért a dolgozó nép úgy fogja gondolni, hogy ez hosszúhétvége – ponte, vagyis híd, mondja az ilyen alkalomra az olasz –, s akkor bizony veszít intenzitásából a meló. Ezeket a gondolatokat úgy öntötte szavakba, hogy azt közölte, hogy lehet ünnepelni úgy is, hogy a fel van lobogózva a gyár és a hivatal, de benn dolgoznak. Kevésbé őszintén szövegelt, de a lényeg ez volt.
 
Aztán ott van a Liga, vagyis Bossiék, a Padániát álmodók. Ők, ha Rómáról van szó, s ünnepségekről, himnuszról, s ilyesmiről, akkor úgy reagálnak, mint ördög a tömjénre. Először elmondták, hogy ünnepelni ilyesmit csak akkor fognak, ha megszületik a törvény a federalizmusról – több pénz maradjon a szorgos-dolgos északon, a lényeg ez lenne. Most viszont inkább azon van a hangsúly, hogy szebb munkával ünnepelni.
 
Dél-Tirol németajkú nagyfőnöke (Luis Durnwalder) is kifejtette röviden-tömören, hogy nekik bizony nincs mit ünnepelni az olasz egység kapcsán. Így érvelt: 1919-ben nem kérdeztek meg arról, hogy hová akarunk tartozni.
 
Van itt más is. A Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino) alighanem hagyja a Confindustriát (Olasz Gyáriparosok), s székhelyét Detroitba teszi, ugyanis készül a fúzió a Chrysler és a történelmi olasz cég között. A média – olasz, s más – sokat beszélt arról, hogy a Forma 1-es férförös Ferrari légterelőjén ott lesz a 150-es szám az olasz egység fordulójára emlékeztetve az utódokat. S könnybe úszik majd sokak szeme. Elfeledkeznek majd Alonsoról, s Garibaldit, Cavourt látják, majd a lóerőkben.
 
Mások meg attól tartanak – a mukások meg félnek –, hogy csak a 150-es marad Olaszországnak, a munkahelyek pedig arrébb esnek.
 
Így állnak most az egységgel, s az ünnepléssel. Ahol majd minden szép lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr522685589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2011.02.24. 12:33:46

"Dél-Tirol németajkú nagyfőnöke (Luis Durnwalder) is kifejtette röviden-tömören, hogy nekik bizony nincs mit ünnepelni az olasz egység kapcsán. Így érvelt: 1919-ben nem kérdeztek meg arról, hogy hová akarunk tartozni."

reméljük Alföldi Róbert is olvassa ezt a mondatot, és megérti, mért lettek pipák néhányan.

Globetrotter2014 2011.02.24. 12:38:18

Csak a pontosítás kedvéért, a fúzióig az a helyzet, hogy a Fiat megvette a Chryslert. Tehát bármilyen döntés is születik, Marchione és rézsben olasz befeketői döntik el. Gondolom most beindult a szokásos körbezsarolás, hogyha az olasz állam nem száll be, akkor elmennek külföldre...

odamondó 2011.02.24. 12:41:13

Már elég rég olvastam erről a 150es évfordulóról, na most az egészről annyit, hogy olasz munkatársaknál teszteltem kérdést 10ből 8 azt se tudta miről van szó.

Nagy az ünneplés ám...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.02.24. 15:41:15

@ZF2: Éppen ezért mellékeltem a a hvg cikket, mert nem vagyok kompetens ezen a területen.
Kösz a pontosítást!

@odamondó: Majd most!:) (de mondjuk, szerintem csak közepes ciki, mert eddig nem ünnepelték ezt)
süti beállítások módosítása