Olasz fórum

Olasz fórum

Éber Nándor, Garibaldi harcostársa, a Times újságírója (48-asok sorozat)

2011. március 15. - mbemba

Pár éve, mikor egy 1860-ban, Nápolyban kiadott 48-ról szóló könyvet fordítottam volt szerencsém megismerkedni egy pár 48-as élettel. Fordulatos életeket ismertem meg. Az egyik legérdekesebb Éber Nándoré volt. Csak egy momentum: mikor 1861-ben Garibaldi ezer emberével beveszi Palermót, akkor Éber az, aki a Times újságírójaként tudósít, miután testközelből követi az eseményeket (vonal alatt az angol nyelvű tudósítás). Mitöbb ő mondta meg Garibaldinak milyen útvonalon érdemes betörni a szicíliai fővárosba. No de zurück (hogy egy Habsburg vezényszóval éljek:) konrétabban is Éber Nándorhoz.

1825-ös születésű budai fiú volt Éber, aztán Pesten jogot tanult, miután Bécsbe ment, hogy beiratkozzék, s elvégezze a keleti akadémiát – öt évet tanult ott. Elvégzése után meg sem állt Isztambulig, de néhány hét, alig ismerte meg a Boszporuszt rögtön haza is jött. Haza, szószerint haza, mert már 1848 tavasza volt, s nem Bécs várta, hanem a független Magyarország. Ő úgy érezte, hogy itthon a helye, s azonnal otthagyta Isztambult.
 
Éber nem a klasszikus 48-as. Nem sérült meg csatákban, nem mesélhetett csatáiról, nem mesélhetett tisztjeiről, katonatársairól – azután annál inkább. Ő a honvédelmi bizottmányban, majd a külügyben dolgozott, az asztalok, iratok közötti birodalomban.
 
De hogy kedve lett volna a fegyverforgatáshoz az majdnem biztos, hiszen – miután Kossuthékkal Törökország felé elhagyta az országot – Londonban a katonai tudományokról tanult. Valamilyen módon kapcsolatba került a Timesszal, s a lap Ébert keletre küldte, ahol a fiatalember a Duna vonalát védő, orosz seregek ellen harcoló törökökhöz csatlakozott. Több török vezérrel is megismerkedett, s Fuar pasa tábori főnöke lett, majd ezredesi rangban az akkor török területre betörő görögök ellen harcolt. Részt vett például a szevasztopoli csatában (Krími-háború), melynek végén az angol-francia-török csapatok bevették az orosz flotta támaszpontját. 1859-ig marad Keleten, s ő a fő tudósítója az angol lapnak, hozzá futottak be a levelezők, vagyis a tudósítók táviratai, levelei.
 
Politikai kapcsolatai voltak a magyar komitével, gyakran Kossuth, Klapka megbízásából cselekedett, diplomáciai küldetéseket teljesített, mint az kiderül a Kossuth-emigráció Olaszországi kapcsolatai című könyvből. Klapka levele Garibaldihoz: ,,Éber Nándor tábornok, a levélhozó már beavatta őt a magyarországi előkészületekbe. Szünet nélkül dolgoznak. A fegyverek elkobzása ellenére már kitűzhetik az időt a Duna mentén a közös ellenség ellen meginduló harcra. A fegyverhiányt a jobb szervezéssel, a csapatok elégtelenségét az egyidejű, tömeges felkeléssel lehet ellensúlyozni.”
 
Éber 1861-ben Garibaldi csapatával együtt halad, mint említettem Palermo bevételénél is – ki lehet mondani, hogy az olasz vezér bizalmasa. A csata angol nyelvű leírása máig a legismertebbek egyike – részletesen leírja a palermói hős, Tüköry végzetes sebesülését is. Dandárparancsnok lesz, s a későbbi – ugyanezen hadjárathoz tartozó – capuai csatában alakulatával fontos szerephez jut a győzelem kiharcolásában.
 
A hadjárat végeztével lemond az olasz seregben betölthető funkciókról, s hírlapíróként dolgozik tovább Franciaországban, Olaszországban, s Angliában.
 
1867-ben megtörténik a kiegyezés, Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázzák, kitör a béke, s Éber Nándor hazajön. Az erdélyi Szék városa parlamenti képviselőjének választja – a Deák-párt tagja lesz (később a Szeben megyei Szászsebes kerületének képviselője, Jókai volt, hogy a háromszéki Illyefalvát képviselte). Andrássy Gyula miniszterelnök bizalmasa. A magyar-angol bank alapításában is jelen van.
 
1885 februárjában bekövetkezett halála előtt elmezavarral vagy annak jeleivel küzdött. Sírja a Megyeri temetőben.
 
Éber a Times újságírójaként tett országának jó híréért. A Vasárnapi Újság ezt írta 1869-ben: ,,S épen nem példátlan, hogy idegen kormányok sokszor rendkívüli áldozatokra voltak készek, csakhogy ügyök s érdekökben egy czikk, egy kis jegyzék jelenjék meg a ,,Times”-ban. De a ,,Times” egyedül Anglia valódi világ-érdekeinek képviselője azt közli, a mit ez érdekekkel megegyezőnek tart s támogatja vagy megtámadja a kormányok politikáját e mérték szerint.”
 
Nos, ennek a lapnak dolgozott Éber, többek között azért, hogy hazájának jót tegyen, ahogy a Szinnyei írja: megtanította az angolokat, hogy tiszteljék Széchenyit és Deák Ferenczet.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr352738619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2011.03.15. 16:10:13

ebben legalább egyetérek a laziális olvtárssal :)
süti beállítások módosítása