Olasz fórum

Olasz fórum

Ízes Itália. Lapbemutató az Olasz Intézetben.

2011. szeptember 29. - mbemba

Új lap lesz kinn a standokon a következő hónapokban. Ha minden jól megy, valamennyi olasz régióról megjelenik ez a füzetméretű, tartalmas, igényes kiadvány. 178 forintunkba kerül. Négy-öt szám egészen biztos, hogy megjelenik, a továbbiak, annak függvényében, hogy fogy, mekkora sikere lesz a 20 ezer példányban megjelenő, régiókat, s azok receptjeit bemutató lapnak.

Én, elolvasva az első példányt, tudom, hogy megveszem az összest. Miért? Mert az első példányt végigolvasva, illetve átfutva a recepteket, látom, hogy nem fecsegés van benne, hanem adatok, információk, színesen és tömören megírva. Rokonszenves az is, hogy a régiókkal hasonló arányokban foglalkoznak (mármint, ha sor kerül az összesre), vagyis nincs toszkánázás, mert bizony például Basilicata is szép és fontos. Mindenesetre keletről nyugatra haladnak, majd délnek mennek.
A 64 oldal kábé negyedén receptek vannak. Nem vagyok a konyha Maradonája, sem Mozartja, de felét tudom, hogy el tudom készíteni, például a: Trieszti káposztalevest, a Spenótot friuli módra, a Zelleres rizottót,… A Friuli vadnyúllal nem foglalkozok, míg családi vadászunk nem tér vissza az afrikai lesről. Nyálelválasztásom leginkább a Goriziai marhanyelv almával és mandulával olvastakor indult be.
De ami engem végképp meggyőzött, az nem a receptsor, hanem a mellette lévő – egyértelműen leválasztva, de mégis a receptek mellett-között-után – információk, adatok, írások. Benne van például részletesen kifejtve a friuli Tocai (Tokaj) története (2007 óta odakinn nem használhatják ezt a nevet), a Temesvárról elszármazott Illy család története: a legendás nagypapától a ma legendás Illy kávéig. Hitelesíti a történeteket a lap szerkesztője Haas Márta, az Olasz-Magyar tematikus szótár írója.
Benne van a kis füzetben minden nagyobb ünnep, vásár, búcsú helye, időpontja. Még fel lehet szedelőzködni a Némafilm Fesztiválra (Pordenone, október 1-8) vagy a Tök-, Alma- és Gesztenyefesztiválra is (október 30, szintén Pordenone a helyszín),… Na jó, még egy: Jazz, Bor és Béke fesztivál (Gorizia, október 20-23.). Áprilisban volt csigát és tojásrántottát ünneplő buli is.
Röviden a friuli foci (Guttmann, Szőke László, Filkor) és kosárlabda (Tóth Lajos) is helyet kap – tehát magyar a szempont – és a kerékpár (Zoncolan, Európa egyik legmeredekebbje) úgyszintén. Még a dialektus rövid kitárgyalásának is van hely.
Rokonszenves, hogy egy kis kiadó saját kezdeményezéséről van szó. Ők a jó ügy mellé meggyőztek embereket, egy bankot is, hogy támogassák őket. Szimpatikus volt, hogy a bank neve nem hangzott el. Haas Márta hozzátette, hogy lám-lám a kecsegtető befektetés mellé odaállnak a bankok is – mindezt miután egy idősebb néni firtatta az anyagi hátteret.
És most pár szóban az Olasz Intézetben rendezett lapindítóról, sajtótájékoztatóról, az alkalomról! Nem szokásom ilyen helyekre járni, pedig nem rossz szórakozás. Főleg, mivel nem ezzel keresem kenyerem.
Arcnak a népszerű Giannit hívták. Az ő arca ott volt. Majdnem végig. Volt négy türelmes, elegáns ember: az Intézet igazgatója (Salvatore Ettore); a sallangmentes, csinos Faragó Rita, az alkalom háziasszonya; az említett Haas Márta és a tolmács. Mindenki elmondta a magáét, kedvesen, értelmesen, kereken, mígnem Giannira került a sor. Gianni hatvanhatszor bevetette a kultúra, tradíció szavakat, s persze azt is hasonló lendülettel adta elő, hogy Filkor nem trieszti, hanem a Milan adja kölcsön (igen, a Milan aggya, igen a Milan).
Elmondta azt is gyerekes idétlenséggel, hogy mi, olaszok a konyha Usain Boltjai vagyunk, a franciák pedig csak loholnak utánuk. Azt is tudta rögtön, hogy ki találta ki a kávéfőzőt, s nyilván nem az, akinek a neve elhangzott. Ez sem az Intézetben dőlt el. Utána még volt körülbelül öt-hat nem neki címzett kérdés, de mindegyikhez volt valami szellemes megjegyzése.
Letye-petye-lefetye, meg lári-fári: túlmozgásos, na,… ezt akartam mondani. De ne politizáljunk, inkább mondjuk ki: tévés szakmában van ez így! Amúgy pedig szerintem jóindulatú, csak…
Utána jött az asztalok ostroma. Létrák, tömegtörő kos, szurok nem volt, minden más igen!:) Például helyes taktika: rutinosabbak a kérdések közben már kivonultak az asztaloknak otthont adó előtérbe. Az asztalok pedig roskadoztak, így maradt nekem is. Én magamhoz ragadtam két San Daniele sonkát kenyérpálcikára tekertet, hozzá finom vörösbort, visszavonultam, elmajszoltam, s elégedetten távoztam. Mindenki kapott egy elegáns csomagolásban remek pálinkát, finom édességet, s hasznos sajtóanyagot.
Befejezés:
A portásra ráismertem, ő is felismert, üdvözöltük egymást, eldiskuráltunk múltról és jövőről, s közben kamerán néztük a fenti csatateret. A jelent.
Összegezve: a lapot szerintem mindenképp érdemes megvenni, az állófogadásoktól pedig ne várjunk sokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr103263864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okina76 2011.09.29. 14:57:31

elolvasni még nem, de belelapozni volt időm, mióta ma reggel megvettem ... remélem lesz alkalmam a többit is megvenni. :) a tematikája hiánypótló.

Kalamona 2011.09.29. 15:01:38

Nem hiszem, hogy hiánypótló lenne itthon ez a kiadvány, mert rengeteg szakácskönyv jelent meg az olasz konyháról, amit nagyon szeretek.
De! az autentikus alapanyagok itthon még mindig alig beszerezhetőek/baromi drágák.

Hiánypótló az itthoni tájegységekről szóló lenne az olasz szakemberek tollából, a taljánoknál meg ue. szakemberek tollából a mo-i étkek (sztem).

Miért nem Olaszországban adták ki?:(

okina76 2011.09.29. 16:06:07

@Kalamona: számomra hiánypótló, mert megtaláltam benne azt a pluszt,amit elvárok egy ilyen kiadványtól. Remélem, a többi is ilyen lesz.
Rengeteg szakácskönyvet tudnék felsorolni, amit mások istenítenek, engem meg kiráz tőluk a hideg, mindenki mást és máshogyan szeret.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.09.29. 16:19:36

Az alábbi versben is szerepel olasz szakács:

BIOGYÜMÖLCS

Cseresznyében kukac lakik.
Nagyon jól tudják ezt, akik
Zápfogukkal őrlik péppé.
Pont ugyanúgy, mint most épp é-
-n, és bár öklendezem tőle,
Nyálkás szafként csusszan ő le.
Kukac ellen rigót nyelek,
S féregtelenülnek belek.
Madár miatt áll benn a bál,
S mivel ily lényt macska zabál,
Most rögvest egy kandúrt eszek,
S megszűnnek a rigó neszek.
Digó szakács kerül sorra,
S macskaszagtól remeg orra.
Baritonján szól benn pár dal,
S fütyörészve csap a bárddal.
Gyomornedvben a hely sekély,
Üt az olasz, kész a fekély,
S hasfalamból lógnak kezek…

Jövőre már permetezek!!!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/06/biogyumolcs.html
:)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.09.29. 20:33:51

A kezdeményezés önmagában nagyon jó. Sajnos azonban amihez mostanában Gianni az arcát adta, az csúnyán befuccsolt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.09.29. 21:32:11

@chipanddale74: A kiadó vezetője, Haas Márta határozott nő, Gianni népszerű, a tartalom jó, remélem olvashatok a déliekről is!:) (keletről nyugatnak, majd északról délnek mennek)

ökörpöröly 2011.09.29. 22:57:06

Hát, nem lesz egyszerű itthon elkészíteni a recepteket, ugyanis ahhoz kiváló minőségű és friss alapanyagok kellenek. A magyar húsok, zöldségek, lisztek stb. minősége sajnos színvonal alatti. Nem beszélve arról, hogy nem nagyon vannak frissen fogott tengeri halak, kagylók, rákok.

ökörpöröly 2011.09.29. 23:03:08

@Kalamona: A "magyar" konyha a kutyát nem érdekli.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.09.30. 07:14:22

@ökörpöröly: Hogy ne legyek szubjektív, ezért csak annyit, hogy mégis van az országnak már Michelin csillaga, biztos sok alapanyagot itthon szerez be. Ha jól tudom bizonyos húsokat nem (bárány, marha például), vagyis baj biztos van ezer, de van, ami jó kell legyen.

Nem tudom mire gondolsz az időzőjellel, de ha a magyar konyha nem érdeklne senkit, az nem a konyha hibája lenne.
De szerintem nem így van!

?aztaaa? 2011.09.30. 08:07:54

ez a Gianni vagy ki, ha jol tudom igazabol semmi koze olaszorszaghoz. Anyut teherbe ejtette egy olasz, aki aztan lelepett, a srac pedig itthon nevelkedett.

Vagy tevedek?

Vagy csak engem irrital ez az eroltetett olasz dolog?

?aztaaa? 2011.09.30. 08:46:16

@mbemba:
okes, koszi. Akkor ezek szerint rosszak voltak az infoim. :):)

Ha tenyleg igy van, akkor hajra! Imadom aolaszorszagot, es az olasz konyhat!! (najo, rakos, halas pizzaval ki lehetne kergetni a vilagbol)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.09.30. 09:37:45

@?aztaaa?: rákos, halas ... S ha egy kis ananász is megy rá? :)

.Frajti 2011.09.30. 10:38:01

Bármelyik újságosnál megvásárolható?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.09.30. 10:48:52

@.Frajti: Igen, elhangzott! És a Tesco, Auchan, meg ilyesféle helyeken is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.09.30. 13:43:49

@?aztaaa?: @mbemba: a kebabos pizzához mit szóltok?
(ugyanaz a nép képes rá, aki a lazacos-rákos, lángost és a lekváros-tejszínhabos lángost kitalálta)

Catella 2011.10.01. 22:06:27

Én is attól tartok, hogy előbb feladják, minthogy eljutnának délre. Én ott kezdtem volna, mivel kevésbé ismert terület.

.Frajti 2011.10.02. 20:24:13

NA, ma megvásároltam, persze A4-es méretet kerestem, így nehezebben akadtam rá. No meg nemcsak ilyen kis füzetminőségű valamit, ami úgy tűnik nem sokat bír, mert még a felénél se tartok, de már rongyos. :(

.Frajti 2011.10.02. 20:43:53

Lapozgattam még egy kicsit, még jobban. Sajnos zavaró a sok elütés, remélem a következő lapszámban erre már jobban figyelnek majd.

A másik ordító hiba egy 1784-es dátum említése Ferenc József császárral. :(

.Frajti 2011.10.30. 10:02:21

Második megjelent már ? :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.30. 10:28:38

@.Frajti: Nem tom, nem botlottam bele. Eszembe jutott, de nem kerestem.
Majd holnap!

.Frajti 2011.10.30. 11:35:50

@mbemba: most elugrom a sparba amúgyis, megnézem ott van-e. ha nem feledem.

.Frajti 2011.10.30. 12:05:05

NA! Kapható már az új! :) Bezsákoltam. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.30. 13:27:15

@.Frajti: Kíváncsi vagyok, elégedettebb leszel-e, mint az elsővel!

.Frajti 2011.10.30. 13:56:33

@mbemba: remélem nem lesz benne ennyi hiba :)
süti beállítások módosítása