Olasz fórum

Olasz fórum

Négy nap Nápoly

2015. március 12. - mbemba

20150309_181514_masolata.jpgNehéz Nápolyról röviden beszélni, mert rengeteg oldala van. Négy napom volt, hogy valamennyire megismerjem a várost – igaz, hogy előzőleg sokat olvastam róla, nem csak útikönyvekből.

Egy példa rögtön a szervezetlenségre az eszelős szétszórtságra. Megérkezés után rögtön megvettük az artecard nevű kártyát, ami az ingyenes utazást szolgálja és a múzeumokba való bejárást (a mienk háromnapos volt és 21 euróba került). Nagyon jó ötlet, hasznos, de korántsem működik tökéletesen: a múzeumok közül több is csak kedvezményt ad, a közlekedéskor pedig gyakorlatilag nem volt olyan jegynyelő, amelyik zöldet mutatott volna. De persze a helyi bkv-s mindig engedett tovább. Mindennek a teteje az volt, mikor a reptérre a visszaútkor az információs pultnál kijelentették, hogy nem érvényes ez a bérlet, tehát jó lenne jegyet venni, amit a negyedik (NE-GYE-DIK!) javasolt helyen sikerült megszerezni. Hogy mit csinál ilyen helyzetben az olaszul nem tudó, az komoly kérdés.

20150309_154452.jpgRájöttem, hogy kicsinyes vagyok! Ebben a városban mégiscsak van fontosabb ügy, mint a közlekedés. Vannak itt eszelősen szép paloták, terek, harmóniák, mellettük pedig olyan gagyihegyek, rosszízlés és barbárság, hogy csak na. Láttam olyan valamikori szökőkutat, ahol a díszítő négy oroszlán le volt fejezve; olyan múzeumudvart, ahol a szemét és a parkírozó mögött-között alighanem római kori leletek senyvedtek egymáson.

Hogy az emberek között vannak ilyenek is, olyanok is, azt tudjuk, de itt... A ruha mindenhatóságában például, itt az emberek abszolút többsége kategorikusan és kritikátlanul hisz. Itt biztos, hogy a fizetés nem a napi betevőre és gyógyszerre megy el. Jóindulatúk és arroganciájuk megintcsak végtelen: volt, hogy autóba ültettek és derűsen elrepítettek a kedvenc vendéglőjükbe és volt, hogy megsértődtek egy aprócska kérésen (a jegyet áruló buszsofőr megsértődött egy jegyem érvényességére vonatkozó kérdéstől).

20150307_194459.jpgHogy Nápolyban lehet meséset enni, abban biztos voltam és így is lett! Egy aprócska vendéglőbe vezetett az előző bekezdésben idézett emberünk. Búcsúesténken visszatértünk ide, merthogy az első alkalommal megvacsorázott sült halacskáim hét nyelven beszéltek, mint a másik oldalon elfogyasztott polipdarabok. A később itt látott és elpusztított sorrentói gnocchi, valamint a nápolyi édességspecialitásként ismert babà szintén nagyszerű emlék. Ugyanakkor az ételeket illetően is volt negatív tapasztalat, ráadásul egy pizza kapcsán. Az éhség és nem a türelmes válogatás vezetett be egy kikötő közeli étterembe, ahol egyikünk pizzája szerintem az itthoni középkategóriát sem érte el: a tészta súlyát még öt-hat óra múlva is érezni lehetett, a ráhelyezett hús íztelen volt, a sajt úgyszintén. Tiszta szerencse, hogy a paradicsom igen ízes volt.

És még egy megállapítás: a görögök, a rómaiak, a spanyolok hihetetlen kulturális örökséget hagytak itt maguk után; most az biztos, hogy majdnem négy nap alatt egyetlen könyvesboltot és egy könyves pultot láttunk Nápolyban.

20150307_162155.jpgUgyanakkor a Nápolyi-öböl, a várak, a finomságválaszték, a Vezúv látványa, az operából és operettekből előbújt emberek különlegessége, a hihetetlen kék, a turistaként még élvezhető káosz miatt is Nápolyt látni majdnem kötelező!

A város alatti világ egy részéről, a Nápoly-Interről, a Vezúvról, Európa állítólag legszebb metróállomásáról, alighanem még lesz itt poszt a napokban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr457261911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2015.03.12. 19:25:24

Várjuk a többit is:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.12. 21:19:39

@madbalee: Kösz! :) A focis poszt már majdnem készen!

oleandro 2015.03.13. 00:22:41

nem értem, hogyan sikerült elkerülni a könyvesboltokat. Határozottan emlékszem, hogy többe is beleütköztünk.
Emléxem, az egyikben sokat forgattam egy jó vastag italiano - napoletano szótárt És találtam Shakespeare összest nápolyiul!!!
A kirakatokban meg persze kötelező tartozék egy Maradonás album...:)
napoli.paginegialle.it/campania/napoli/librerie.html

orient 2015.03.13. 07:46:33

Maradjunk annál az egyszerű megjegyzésnél amit a legtöbb Nápolyi magáénak vall ált.: "mi nem is vagyunk igazából olaszok..." :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.13. 10:42:32

@oleandro: A fészbukon is felmerült a probléma. Ezt írtam oda is: ,,A központban bejártuk a Toledót többször oda és vissza, az állomás felé is jártunk, sokfelé jártunk, direkt kerestük, de nem találtuk.

Az egyetlent megkérdeztem (Vomerón, a fogaskerekű végállomásánál), hogy mi az oka ennek a majdnem teljes hiánynak és a kötelező mondatok után azt mondta, hogy a belvárosban annyira felmentek az üzlethelyiségek árai, hogy nem tudnák kitermelni azt (6-8 ezer eurót mondott egy nagyobbacska esetében).

@orient: Ez addig jó, szerintem, amíg ezt magukról mondják, nem más róluk! :)

orient 2015.03.13. 10:57:51

@mbemba: ok, bár van benne igazság. Lehet azt mondani hogy déliek meg piszkosak, szeméthegyek mindenhol. Azért igazsághoz hozzátartozik, hogy a nápolyi kir. volt a legnagyobb az egyesülés előtt. 300-400 éve olyan fejlett infrastruktúrájuk volt (csatorna, vezetékes víz...) amit mai napig nincs sok helyen a világban. A világ első szelektív szemétgyüjtése is nápolyi királyságban volt elősször több száz éve ami nálunk még mai napig nincs. És az egyesülés nagy vesztese egyértelmüen Nápoly volt. Mivel az északról jött a hatalom, ezért nápoly túl erős és szép volt hogy igy maradjon. Eléggé próbálták elnyomni őket kezdeti időkben ez miatt, nehogy hatalomért bejelntkezzenek és ezáltal anyagilag összeomlott ez a régió. Ebből azóta sem sikerült teljesen kimászniuk sajnos. Én sajnálom őket mert abban az öbölben és környékén van a világörökség több vagy fele :) Én kimindottam kedvelem a nápolyi embereket, és valami oknál kifolyólag nagyon szeretik a magyarokat, hogy miért erre sosem jöttem rá.

oleandro 2015.03.13. 11:41:22

@mbemba: az okés és érthető, h.manapság sorra szűnnek meg a könyvesboltok (mindenhol, itt is, máshol is), de a sárga lapokon ott egy csomó. ezek csak fikciók?:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.13. 12:54:35

@oleandro: Értem én, meg is lep, de amit láttam, láttunk - pontosabban nem láttunk :)) - az is tény! Legvalószínűbb, hogy valami folytán kikerülgettük azokat, amelyek még léteznek! (naponta többször megbeszéltük, hogy jéééé ma sem vettünk észre egyet sem!)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.13. 13:06:49

@orient: Én is mindenképp délre megyek, ha dél és észak között kell választanom. A szemétért nem ők az elsőszámú felelősek, ahogy azt Saviano könyvében olvastam (egész Olaszország oda viszi a szemetet, sőt Németországból is érkezik, mert a maffia alul ígér a megsemmisítésért, azonban, legjobb esetben csak elássák vagy barlangokba tömik)

Nem látom át a problémát Dél fejlettségének ügyében, annak hanyatlásában, de hogy vannak történelmi bűneik az Északiaknak, az biztos. Itt csak egy (második bekezdés):
olaszforum.blog.hu/2010/09/02/a_piemonti_nagyfal

Hogy nem mindenki szerette a magyarokat a környéken, az kiderül az itteni kommentekből (elsősorban a leghosszabra gondolok):

olaszforum.blog.hu/2010/06/06/tukory_palermo_hose

orient 2015.03.13. 13:59:18

@mbemba: A szemét az abszolút Camorra Naápolyban ezt sajnos mindenki tudja. Nem mindenki szereti a magyarokat post az sziciliából írtad nem? Egyébként velünk még ott is kimondottan kedvesek voltak, bár sokszor nem jártam arra csak párszor. Nápoly és környékén azonban kimondottan szembetünő volt. Nem hinném a Garibaldi dolgokat ennyi idő után számontartanák, ez olyan érzés lehet mint a lengyel magyar barátság amit az átlag nem tud megmagyarázni történelmileg ,de mégis mindenki tudatában van ennek.

Én nápolyban több tucatszor jártam és mikor külföldi ismerősökkel mentem (angolok) akkor érezhető volt hogy velük is kedvesek voltak, de mikor megtudák hogy én magyar vagyok akkor rögtön extra ajándékok, extra gelato a fagyisnál, rögtön nagy beszélgetés majdnem ölelkezés néha. Angolokkal sosem csinálták ezt. Sosem értettem mi ez a nagy szerete, lehet van bennük valami régi nosztalgia generációkon keresztül aminek a gyökerét már senki sem tudja. Ami biztos mindig extra figyelmet kaptam magyarként jó értelemben.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.13. 15:52:45

@orient: Mindenben egyetértünk, leszámítva a lengyel-magyar barátság alátámaszthatóságát!

(nem területem, de 56-ban is volt egyértelmű kapcsolat, illetve a második világháborúban is hatalmas számban jöttek hozzánk menekültek,...)

A nápolyi-magyar ügyben csak apróságokat tudok hozzátenni.

orient 2015.03.13. 18:20:31

@mbemba: Nápoly talán anjou-k? Mondjuk az túl rég volt és nem biztos jó emlék nekik a magyar király aki el akarta foglalni nápoly-t :)

Lengyel dologban egyetértek, de ha ma megkérdezek 10 fiatalból 9 azt sem tudja szinte mi 56, max annyit hogy forradalom de hogy 48-ban besegítettek, vagy 56-ban, vagy hogy Báthory mint jó lengyel király...azért ez az átlag 30 alattiaknak nem hiszem sokat mondanak ezek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.14. 10:28:44

@orient: Egy szűk-szűk rétegnél Márai, szélesebbnél Pál utcai fiúk (kétszer forgattak filmet belőle, a könyv idézőjellel vagy sem kötelező volt), néhány generáció pedig jól ismerte az Aranycsapatot (most is találkoztunk három olyan emberrel, akik között volt olyan is, aki nem csak Puskást ismerte).

Janos Mohacsi 2015.03.22. 12:59:38

Tenyleg gyongyoru es erdekes varos!!! Erdemes megnezni. Mondjuk elegge hatalmas a kaoszt!!!
Emellett ott van Capri, Pompei, a Vezuv, Capua(Spartacus felkeles), Aversa(Nagy Lajos), Sorrento es egyebek elerheto kozelsegben!!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.03.22. 16:15:52

@Janos Mohacsi: Minden ellenére (maffia, káosz, gyakran szeméthegyek) a világ egyik legszebb helye!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2016.09.30. 18:36:43

@oleandro: És valóban! Kifejezetten sok könyvesboltot találtam. Volt új, régi. Legtöbb a Piazza Dante környékén volt, talán.
süti beállítások módosítása