Olasz fórum

Olasz fórum

Olaszok tízezrei mentek belga bányákba (pont 70 éve volt)

2016. június 24. - mbemba

Több helyen is olvasható megállapítás, hogy olaszok határon kívül ugyanannyian élnek, mint otthon.

banyaszok_belgium.jpgA második világháború utáni olasz kivándorlás egyik kevésbé ismert iránya Belgium volt. Június 23-án volt pontosan hetven éve, hogy a két állam megegyezett arról, hogy hetente 2000 olasz Belgiumba vándorolhat, hogy ott bányában dolgozzon. A helyiek csak elvétve vállaltak hasonlóan nehéz, gyakran életveszélyes munkát. A feltétele a letelepedésnek, a munkavállalásnak az volt, hogy: férfi légy és 35 éven aluli. A 70 évvel korábbi dátumra hivatalosságok is emlékeznek manapság, de a történész (Anne Morelli) szerint sok ünnepelnivaló nincs. ,,Semmi dicsőség nincs benne, a kényszer döntött, nem az emberek, gyakorlatilag deportáció volt.”


Ha az utóbbi szót túlzásnak is érezzük tény, hogy kíméletlen sorsuk volt a kivándoroltaknak, többször történt halálos baleset. A legnagyobb 1956 augusztus 8-án volt és az olasz állam ezután fel is bontotta a szerződést. A bányatragédiában (Bois de Cazier-ben) 262-en haltak meg, 136-an közülük olaszok.

Az olaszok vonatai Charleroi-ba érkeztek, ahol egy barakkokban történt átvizsgálás-azonosítás után azonnal mentek a bányákba. A körülmények eltértek az ígértektől, azonban az a tudás, hogy bizonyos időn belül jöhetnek a családok is nagy erőt adott ezeknek az embereknek, illetve az, hogy segíteni tudnak az otthoniaknak – ne felejtsük, hogy a világháborút közvetlen követő évek ezek.

belg_banyatraged.jpgA wikipédia tanúsága szerint az olasz emigráció több tagja, illetve inkább leszármazottja lett ismert, illetve szeretett figura Belgiumban, a világban. Nekem a 80-as évek focista csillaga Enzo Scifo jutott rögtön eszembe, feleségemnek Lara Fabian énekesnő, de ott van néhány focista mellett több ismert autómotor-versenyző is (Lucien Bianchi, Jerome D’Ambrosio) és a legleg történet Paula királynőé (1993 és 2013 között), aki egyenest Olaszországban született. Persze az ő a szülei nem bányában dolgoztak.

Ma 157 ezren vallják magukat olasznak Belgiumban.


Kicsit idetartozik, szerintem, a Székelyföldre vándorolt olaszok története is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr688836452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.06.24. 23:29:23

Nem csak Belgiumba vándoroltak: Lotaringia, Luxemburg és a Saar vidéken is sok második / harmadik generációs olasz él.
Ők már gyorsan haladtak előre, vitte őket az olasz túlélőösztön és a családi indíttatás.

Látszik sok mindenben, pl az olasz éttermekben, vagy pl az Alfa Romeo és Fiat erős jelenlétében a közutakon.
süti beállítások módosítása