Olasz fórum

Olasz fórum

Halottak kapuja, Szerb Antal emléke

2016. július 30. - mbemba

A Firenze poco conosciuta oldalra tévedtem, mikor láttam ezt a házat és, ami még fontosabb a Porticina del Morto feliratot. És bár már évtizede olvastam az Utas és holdvilágot, beugrott, hogy Szerb Antal írt ezekről a házakról.

..A halottak kapuja. Tudniillik Gubbióban ezeknek a középkori házaknak két kapujuk van. Egy rendes kapu az élők számára és mellette egy másik, keskenyebb, a halottaknak. Ezt a kaput csak akkor bontják ki, mikor a koporsót kiviszik a házból. Azután megint  befalazzák, hogy a halott ne jöhessen vissza. Mert úgy tudják, hogy a halott csak ott jöhet vissza, ahol kiment. A kapu nincs is egy szinten az utcával, hanem mintegy egy méterrel magasabban, hogy ki tudják adni a koporsót az utcán állóknak. A hölgy, akiről beszélek, egy ilyen házban lakott. Egy éjszaka arra ébredt, hogy a halottak kapuja kinyílik, és belép rajta valaki, akit nagyon szeretett, és aki rég meghalt. És attól kezdve minden éjszaka eljött a halott.”

A honlap szövege megjegyzi, hogy a kép csak felidéz egy firenzei emléket, amaz igazából az umbriai Gubbióban született.

Ha valaki szeretné meghallgatni a könyvet, akkor csak kattintson.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr438924960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása