Olasz fórum

Olasz fórum

Olaszország is többet érdemel! (komment a genovai tragédiát közlő reggeli raiuno-bejelentkezéshez)

2018. augusztus 18. - mbemba

Majdnem mindenki találkozott a genovai tragédia képeivel, híreivel. Szörnyű, ami történt! A hírnek fontos része, hogy az elmúlt 14 évben hétszer fordult elő ehhez hasonló baleset, vagyis autópályához tartozó építmény, amelyik ,,csak úgy magától” összeomlott. Pár hónapja láttam az egyik olasz híradóban amint egy felüljáró ráesik az alatta közlekedő autóra és – ha emlékezetem nem csal – , egy nyugdíjas pár ott vesztette életét alatta.

Most inkább a média hozzáállását próbálom kommentálni. Konkrétan a raiuno másnapi híradójának fiatal és irritáló (számomra hihetetlenül irritáló) bejelentkezését.

A tragédiát követő reggelen ezeket mondta a fiatal, lendületes, jóképű, helyszínről bejelentkező riporter a raiunón. 3-5 perc alatt számomra három mondat volt elfogadhatatlan.

,,A Ferragosto tragédiával kezdődik”. Ferragosto az amikor a városok lakói elkezdik nyaralásukat. Nekem ez azt jelentette, hogy: már nyaralni sem lehet rendesen.

,,Il bilancio è…” és ezt megismételte, emlékeim szerint többször. Vagyis a mérleg ennyi és amannyi. Számomra ez a mondat a beleérző-képesség  tökéletes hiányát jelenti: otthon az elhunytak szülei, testvérei a gyermeküket, mint egy mérleg számát hallják. Házaspárok így tudják meg, hogy életük társa a mérlegszámokat súlyosbítja.
,,A remény hal meg utoljára” (La speranza è l’ultima a morire), jegyezte meg érzékenyen a bejelentkező fickó. Véleményem szerint a hozzátartozók ennél csak szerencsésebb mondásokat hallhattak volna a tévéből.

Itthon is elképesztő médiateljesítményeket látunk, onnan is rengeteg szörnyűség érkezik, most csak egy példát ragadtam ki. Nincsenek és nem voltak illúzióim a média munkásaival szemben sem ott, sem itthon. Ennél Olaszország, Magyarország sokkal, de sokkal többet érdemel!

Volt akikből a jobbik oldalt hozta elő a tragédia: a Genoa és a Samp szurkolói kifejezték, a leszakadt hídrészt egymásba karolva össze tudják kötni, vagyis hogy ilyenkor ugyanúgy éreznek.genoasamp.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1914188475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz.s. 2018.08.19. 18:44:14

Kedves cikkíró! Önnek ezek a kifejezések lehetnek irritálóak, de aki Olaszországban él annak nincs benne semmi különös. Ferragosto = augusztus 15. ami nemzeti ünnepnap. Igen, ilyenkor nagyon sokan mennek kirándulni, mivel augusztus 14-én történt a baleset, nem értem miért zavaró, hogy "tragédiával kezdődik" hiszen sajnos azzal kezdődött.
Il bilancio... igen, ha csak szó szerinti fordításra képes, mérleget jelent. Igen, teljesen általánosan használják ezt a kifejezést is, akár a tragédiáknál, akár más esetekben. Ön szerint milyen kifejezést kellett volna használni? Nem látok benne semmi sértőt, persze biztos vannak a magyar nyelvben is olyan kifejezések, amelyek egy külföldi számára száraz fordításban furcsák.

masada 2018.08.19. 20:04:39

Kedves blogíró! Nem nagyon beszélinaz olaszt valószínűleg de semmiképp se élt olaszok között?! Az említett szavak és kifejezések olyanok amiket ilyen esetben használnak, semmi érzéketlen nincs bennük! Egyszerűen így használják őket. Salve! Egy római magyar

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2018.08.20. 13:00:00

@sz.s.: @masada: Úgy érzem, hogy az itteni szavak, kifejezések véletlenül sem okoznak gondot egyikünknek sem.

Én kicsit az áldozatok hozzátartozóinak a fejével gondolkodtam, illetve a sajátommal, gondolva, ha hasonló helyzetbe kerülnék. Még az is lehet, hogy túl érzékeny vagyok!

sz.s. Az egy konkrétumra: nem használnám a bilancio szót!

masada 2018.08.20. 14:04:29

de ertsd meg kerlek hogy ,,bilacio,, szot itt teljesen helyen valo modon hasznaltak. ez nem a ,,merleg,, megfeleloje hanem az aldozatok magas szamat akarta kifejezni.
süti beállítások módosítása