Olasz fórum

Olasz fórum

Vincenzo Montella befejezte

2009. július 04. - mbemba

Che mondo sarebbe senza Montella (Milyen lenne a világ Montella nélkül?) – írták át a Che mondo sarebbe senza Nutella mogyorókrém reklámszlogent pár éve a római szurkolók. Akkor tényleg nehéz volt elképzelni a csatársort Montella nélkül – Capellónak sikerült párszor –, de a következő idénytől már ehhez nem kell képzelőerő: Vincenzo Montella visszavonult! A római utánpótláson fog dolgozni ezután.

Ő aztán nem volt vádolható azzal, amivel az Inzaghi-híveket cukkolni szokás. Montella szemfüles volt, mint Inzaghi, de a tizenhatoson kívülről is lődözte a gólokat (szabadrúgásból és nem), tizenhatoson belülről (pöttyintve és bikázva, jobbal és ballal), de fejjel is tudta ugyanezt. Volt, hogy sokoldalúságát egy meccsen mutatta be, a vonal alatti videón: Lazio-Roma 1-5, Montella 4 gól.
 
És akkor most jöjjön a pálya, amit Montella befutott! Nápolyi csemete volt, öt gyermekes családból – ő volt az ötödik. Nem volt fenékig tejföl az élet, édesapja másodállásból vitte haza a pénzt. 13 évesen elkerült otthonról, Empoliba vitték, ahol igazi futballistát faragtak belőle. Montella saját honlapjának életrajza szerint, pedig az emberfaragás is ott történt. Ideális volt a közeg: emberléptékű város és igazi barátok a csapatban. Nicola Caccia volt báty szerepben, már csak azért is, mert egy helyről származtak (Castello di Cisterna, Caccia és Montella mellett Di Natale is itt született). Nem volt 17, amikor bemutatkozott a harmadik vonalban, az 1990-91-es idény hajrájában. De Guidolin az, aki beépíti a csapatba a gólerős srácot – a bajnokság utolsó négy fordulójának mindegyikén gólt szerzett.
 
A toszkán kisvárosban nagyon beindulhattak látva ki is van csapatukban, azonban egy súlyos sérülés keresztbe tett. Gólgazdag idénykezdet után egy kemény belépő miatt sípcsontját és szárkapocscsontját törte. Kiheverte, visszatért. És akkor a következő idény azzal telt, hogy az orvosok egy a szívét érintő vírusos infekció után nyomoztak. Ezen is túl lett valahogy, kipihente a gondokat a jó öreg Nápolyi-öbölben, Ischia szigetén és visszatérve rögtön 17 gólt vágott; persze, hogy nem tudták a toszkánok megtartani.
 
Irány Genova – még nem a Samp –, hanem a Genoa. 21 gól a termés és a védjegy: a repülés, az Aeroplanino becenév. Ezt vitte tovább Zampa a tenor hangú szpíker és lett Montellából Top Gun. A történetre így emlékszik a 9-es: ,,Négy gólt rúgtam az első négy meccsen, mégis kispadra kerültem. A Cesena ellen végre megint beküldött, gólt rúgtam és ez akkora érzés volt, hogy felfogni sem tudtam, mintha repültem volna; majd széttártam a kezem és repültem, mint egy repülő!”
 
A Sampdoriahoz – a városi riválishoz – úgy került át, hogy az Empoli, mint a játékpapírok felének a tulajdonosa a Samptól kapta a legszebb pénzt. 28 meccsen 22 gól – a Wikipédia szerint máig nem szerzett újoncként többet (96-97 ez). Mancini, Roberto Mancini a párja és a Marassi jól szórakozott a három Montella-év alatt. Edzői voltak itt Eriksson, Boskov, meg Spalletti. Utolsó évben kiesett a Samp – Mantovani elnök szerint, azért, mert Montella lesérült és visszatérve már hiába rúgta a gólokat. De amúgy is nagy zavar volt a klubnál: Spallettivel kezdtek, aztán David Platt és egy olasz edző is leült a padra, hogy a végén megint Spalletti legyen a tréner.
 
Montella nem ment a Serie B-be, hiszen a Roma hívta (1999). Ekkor nyáron a válogatottban is behívták, ahol már következő nyáron ezüstöt nyert a holland-belga Eb-n, majd Koreában is nyert volna valamit, ha egy őrült játékvezető nem barmolja szét a világbajnokságot (azzurróban 20 meccs, 3 gól a mérleg). 2007-ig marad itt a fővárosban és 83 gólt lő, úgy hogy számtalan akadállyal kellett megküzdenie. Capello ugyanakkor érkezett és a mester gyakran Montellát áldozta fel a csapat egyensúlyának érdekében. Montella azonban nem sértődött meg, hanem, ha csere volt, ha nem, lődözte a gólokat zsákszámra. Aztán a bajnoki arany évében ott volt Batistuta is, így a Kis Repülő még gyakrabban volt a kispadon, azonban pályára lépése mindig vízválasztó volt. Kellett ő Capellőnak, nagyon is; biztos, hogy Capello nagyra is értékelte, azonban áldozat kellett az aranyhoz. A még látványosabb támadójátékot áldozta Capello a sikerért. Kulcsfontosságú gól volt a Milan elleni löbbölése, csak úgy alla Totti. Gyengébb évek is becsúsznak, azonban a 2004-5-ös idényben már megint úgy van huszonegy találata, hogy majdnem gólkirály.
 
2007 januárjában kell tovább állnia, mert bár hosszú távú szerződése van, nem játszik, így előbb Fulham, majd a Samp következik. Mindenhol szeretik, de gyökeret nem ver, sem itt, sem ott. Angliában a Volare-t átkottázták, saját szájukra alakították és Montellát éltették vele. A dal egy kattintásnyira!
 
Aztán vissza Roma, de már nem megy neki se a kispadról világot megváltani!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr891225798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calogero 2009.07.04. 12:29:14

Soha nem felejtem el a 4 gólját a lazio ellen, grazie Aeroplanino! Az egyik valaha volt legnagyobb olasz csatár

madbalee 2009.07.04. 14:48:36

@Calogero: Igen azt én sem felejtem el azt hiszem akkor talán 10-est kapott a gazzetta-tol ami nem sürün van. (vagy 9,5-est)

Montella már az utóbbi 2 évben is hiányzott nekem a Serie A-ból

RolloJuve 2009.07.05. 10:18:53

Akkor tényleg jó lehetett a Roma edzőjének lenni, amikor az volt a másfélmilliós kérdés, hogy a Totti, Cassano, Delvecchio, Montella, Batistuta ötösből ki kezdjen...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.05. 19:50:13

Kösz a cikket, ez járt az Aeroplaninonak.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.07.05. 20:15:22

Ráadásul Montella a Scudetti napján is betalált, ráadásul Carlo Zampa ennyi év távlatából is magával ragad: www.youtube.com/watch?v=4LraURIF8yc .

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.07.05. 21:29:27

@popp: Nincs mit, kedvenc ő nálam, majdnem ugyanúgy, mint Beppe Signori a város násik feléből.
Vincenzo barátunk úgy futott ki a táborhoz, mint Miklósunk a várból!
süti beállítások módosítása