Olasz fórum

Olasz fórum

Volare, oh, oh (trilla 14., videón a Gipsy Kings)

2009. július 05. - mbemba

Meglepődtem, mikor hallottam, hogy Montellának az angol szurkeszek a Volaret énekelték. Tudtam, hogy népszerű egy szám ez, dehogy ennyire… És akkor utánanéztem a Wikipédián.

Meglepődtem megint, saját cikke van, ami le van fordítva ilyenre és olyanra, meg nem is akármilyen információkat találni róla. Hogy San Remót nyert az tudnivaló, de hogy Grammyt is az kevésbé (1958, Legjobb lemez, Legjobb szám). Meg hogy Amerikában tizenhárom hétig vezette az eladási listákat.
 
Az meg kifejezetten kedves, ami a legendás sorok történetére vonatkozik. A szerző és énekes (cantautore) Domenico Modugno a Volare, oh, oh sorok kapcsán felidézi a pillanatot, mikor feleségével a római házuk teraszáról az azúrkék eget kémlelték. Franco Migliacci szövegíró viszont úgy emlékszik, hogy Chagallnak egy alkotását (Le coq rouge - A vörös kakas) nézve születtek a legendás sorok. Aztán Modugno olyat is mondott, hogy Migliaccival a Milvio-hídon át sétáltak, mikor jött az ihlet, amelyik a Di blu m’ero dipinto szövegrészt létrehozta és abból kelt életre az egész szám. Aztán később Migliacci úgy emlékezett, hogy az egész egy szörnyű éjszaka szüleménye.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr711227432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.07.05. 16:41:11

Gipsytől a Volare nagy kedvenc. Slágeren szinte naponta megy vagy az vagy a Medley, vagy a Soi.
süti beállítások módosítása