Olasz fórum

Olasz fórum

Meghívás egy könyvbemutatóra (Budapesttől Bergen-Belsenig, egy füzet 1944-ből)

2012. november 05. - mbemba

címlap.jpgSzerkesztettem egy könyvet, s ezt szeretném ajánlani nektek! Illetve annak bemutatójára hívok a téma iránt érdeklődőket (szerda, november 7., 5 óra, Bem mozi). A könyv törzsanyaga egy füzet 1944-ből. A cím is erről árulkodik: Budapesttől Bergen-Belsenig, egy füzet 1944-ből. A 137 oldalas kötet páros oldalain a magyar szöveg szerepel, páratlanokon az angol.

A füzet 1944 novemberében íródott, Svájcban. A szerző pedig egy zsidó asszony, aki úgy érezte, hogy le kell írnia azokat az eseményeket, amelyek vele történtek a német megszállástól (március 19.) egészen a koncentrációs táborban eltöltött éjszakáig (július). Tette talán azért, hogy feldolgozza a feldolgozhatatlant. Valószínű, hogy az írás szerzője deportálás közben jegyzeteket készített, hiszen többször is dátumok szerepelnek a füzet margóján.

Bamberger Rózsinak – Stern Samu hitközségi elnök (1929-től), a Zsidótanács elnökének lánya – iskolai végzettségét nem sikerült megtalálnom, az viszont biztos, hogy kimondottan szép, letisztult stílusban, csodálatos hozzáállással ír a vele történtekről. Alig-alig ír indulatos szavakat a megaláztatások után egy-két hónappal. Ő ugyanis megmenekült a táborból, mint Kasztner-vonatos. Kasztner Rezső – 1941-től Rudolf – a németekkel tárgyalt, személy szerint Eichmannal. Ezen tárgyalásoknak köszönhetően, elsősorban hadianyagokért cserében 1684 zsidó megmenekült.

oldal a könyből, német bevonulás.jpgA könyv törzsanyaga tehát a 45 oldalas füzet, melynek fakszimile változata szerepel a könyvben. Utána helyet kap a füzet szerkesztett változata – 98 százaléka változatlan. Szerkesztett itt azt jelenti, hogy néhány mondatot érthetőbbé tettem, illetve, hogy gyakran lábjegyzetek szerepelnek mellette.

A lábjegyzetek 90 százaléka és a szerkesztett változat utáni rövid tanulmány Ungváry Krisztián írása (Történelmi Háttér a címe).  Utána jómagam, Zágoni Zsolt – másfél oldalon – leírtam a füzet, illetve azon család történetét, ki közlésre átadta nekem a füzetet.

A könyvet kifejezetten értékes fényképek zárják, szintén fakszimile formában, vagyis színes oldalakon. Köztük egy Bergen-Belsenből, Berlinen át küldött, cenzúrázott levelezőlap; egy KolletivPass, vagyis egy okmány, egyfajta útlevél, mellyel több százan átléphették a német-svájci határt.

Ezt a rövid posztot azért írtam, hogy meghirdessem a Bem moziban, szerdán, november 7-én, 5 órától tartandó könyvbemutatót, melyen jelen lesz Ungváry Krisztián is. A könyvről pár héten belül alaposabb, részletesebb cikk is íródik itt a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr614888163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2012.11.07. 14:48:14

Örülök, hogy végre elkészült. Sikeres bemutatót! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.11.07. 19:39:22

@Pietro87: Köszi! Megvolt, szerintem sikeres is volt, mert, aki eljött (3 érdeklődő) az láthatóan jól érezte magát, mert egy jó beszélgetésbe keveredett!

Igen, így kicsit többet tudok vállalni itt is.

oleandro 2012.11.07. 20:55:09

gratulálok, így post festum !
süti beállítások módosítása