Olasz fórum

Olasz fórum

Ez nem a Legyetek jók, ha tudtok!

2014. január 02. - mbemba

proiett.jpg

A Legyetek jók, ha tudtok átütő sikere után egyértelmű volt, hogy Néri Szent Fülöp életével foglalkozni érdemes és jó – filmes szempontból, üzletiből, nézői szempontból, minden szempontból.

És sikerült is érvényesíteni a papírformát: sikerfilm készült Preferisco il Paradiso – itthon: a Mennyországot választom – címmel. Igazi közönségsiker lett a 2010-re elkészült kétrészes film (a wikipédia szerint a második részt a RAI-on több, mint 7 millióan látták – Olaszországot körülbelül 60 millióan lakják). Gigi Proietti  ügyes választás volt Fülöp atya személyére a film megálmodóinak részéről: az ilyen és olyan nézők egyaránt kedvelik a ma már 73 éves színészt (számomra itt a legemlékezetesebb).

Minden szép és jó, ugyanakkor bennem maradt rossz érzés a film megnézése után. A kiindulópontom az, hogy ez a film mindenében igazodott a Legyetek jók, ha tudtok-hoz. Ugyanakkor valamiért, véleményem szerint, egyszerűsödött, méghozzá sokat. Nem találtam, nem láttam a szép szimbólumokat: a kovácsmestert, a szép mórlányt, a kemence hívogató tüzét. A Legyetek jók-ban szép, dúdolható, fülbemászó dallamok voltak, figyelmet érdemlő szövegek (erről talán egy kicsit későbbi posztban még szövegelek), itt viszont – emlékeim szerint – csak a címet is adó Preferisco il Paradiso hangzott fel, ráadásul egy szerintem méltatlanul egyszerű, egyszerűsített szöveggel: mint az Inter-meccsek előtt ostobán bömbölő Szóóóóóló Inter, Inter szóóóóóóló. Egyébként, hogy őszinte legyek meghatóan szép volt a két szónak az ismételgetése. Tényleg! Ez a dallam mintha felcsendült volna a De Niro-féle A misszióban is.

Az 1983-as Legyetek jók, ha tudtok-hoz (State buoni se potete) hasonlóan itt is van egy Cirifischio, ő itt Félcipó (Mezzapagnotta) és itt is fontos szerepet kap a szerelmi szál, itt is van egy rá váró lányka, persze, hogy feltűnik a szigorú pápa, de finom szimbolika helyett praktikák (a bíboros rokonának gonoszsága), szép dalok helyett egyszerű, fülbemászó sorok, sokatmondó jelenetek helyett egyszerű csodák vannak. Egyszóval ugyanaz, csak egy kicsit egyszerűbben, talán-talán modernebben.

Igenis nézhető, sőt, gyakran élvezetes a film, de szerintem éppen csak a nyomába ér a Legyetek jók a tudtok-nak. Hogy a Duna tévé miért tette este 10 óra után, arról sejtésem sincs! Nyugodt, békés vasárnap délelőttökön, délutánokon inkább lehet nézni egy ilyen filmet. Hogy újra lehet-e nézni, mint Cirifischióékat, azt nem tudom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr665718731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baraonda · baraonda.blog.hu 2014.01.02. 19:02:45

Engem megvett. Olaszul láttam, sírtam is rajta egy alaposat :-)) Egyetlen bajom volt vele, hogy kissé elnyújtották, rövidebben is el lehetett volna mesélni.
Gigi Proietti-nek nagyon bejön ez a vonal, a L'ultimo Papa Re-ben is főszerepel. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.01.02. 22:30:30

@baraonda: Én komoly kritikusként néztem, te sírtál! Véleményed ezen oknál fogva, nem vehető komolyan!

baraonda · baraonda.blog.hu 2014.01.03. 03:09:53

Kihagytad, hogy ráadásul szőke is vagyok :-p :))))
süti beállítások módosítása