Olasz fórum

Olasz fórum

Melyik a legzöldebb olasz város?

2008. július 29. - mbemba

 

Így az augusztusi nyaralások előtt, talán sokan tétováznak, hogy mely olasz városokat érdemes útba ejteni, megcélozni. Ilyen szempontból is érdemes ismertetni azokat a felméréseket, amelyeket a ,,legélhetőbb” olasz város megismeréséért végzett a Legambiente (környezetvédelmi szervezet), a Sole 24 Ore napilappal egyetemben.
 
 
Belluno, város a Dolomitok között 
 
A helyzet - a zöld értékek figyelembevételét tekintve -, szerintük siralmas, éppen ezért az első helyet nem is osztották ki, pedig nyilván valaki, mégiscsak az első helyen végzett, mégpedig Belluno. Történt ez annak ellenére, hogy az észak-olasz város több kategóriában is szerényen teljesített (pl. vízhálózat). Ezért az újságírók egy fantázianevet találtak ki, és a legélhetőbb olasz város címmel tüntették ki. Ez a város Belnomi, vagyis Bergamo, Lucca, Novara, Milánó, Isemia kezdőbetűiből összetákolt név, ugyanis Begamóban a legjobb a forgalomkorlátozás által nyert, egy főre eső zöldterület; Lucca (Toszkána), ahol 45 négyzetméter zöldterület esik egy lakosra; Novara (Piemont) a szemét kezelésében jár az élen, míg Milánó a tömegközlekedés kínálatában a legjobb, Isernia (Molise tartomány egyik városa) pedig a légszennyezettségben a legvisszafogottabb.
 
Az első tíz hely sorrendje a következő: 1. Belluno, 2. Bergamo, 3. Mantova, 4. Livorno, 5. Perugia, 6. Siena, 7. Trento, 8. Parma, 9. Bolzano, 10. Pavia. Önkényesen szemezgetve még néhány nevesebb város helyezése: 13. Genova, 17. Firenze, 20. Udine, 23. Bologna, 50. Matera, 55. Róma, 58. Milánó, 67. Padova, 74. Torinó, 77. Verona, 82. Bari, 89. Palermo, 91. Nápoly, 94. Catania és utolsó helyen (103.) van Ragusa. Bellunónál az index 71,40-et mutat, míg Ragusa esetében 26, 84-et
 
 
Ragusa, menjünk el ide is!
 
 
 
Általában megállapítható, hogy Dél-Olaszország városai leszerepeltek, de ez a leszereplés igaz a nagyvárosra is.
 
Belluno összességében a város jó levegőjének, a szemét újrahasznosításának köszönheti elsőségét, azonban a differenciált szemétgyűjtésben is ékeskedett. Utóbbi kategóriában mutatója egy év alatt 27%-ról 55-re ugrott. Egy lakosa a városnak 381 kiló szemetet produkált, míg az olasz átlag 618 kilogramm. Amúgy 36 042-en lakják ezt a venetói várost, aki többet akar tudni róla, az csak kattintson: http://it.wikipedia.org/wiki/Belluno
 
Az adatok, amelyek 2006-ból származnak 125 témát érintettek. Ezen adatok számát pedig 125 ezerre becsülték a készítők.
 
Az olasz média részéről többen is, európai összevetésben értelmezték az adatokat, ami így elég lesújtó képet mutatott: megállapították, hogy a napenergiával való ellátottsága a nevezett 103 városnak, mindent összeadva is alulmarad Münchennel szemben, mitöbb a bajor városban duplája a napenergiával való ellátottság a százhármakéval szemben; Rómában viszont az autósűrűség kétszerese a párizsinak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr97590561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása