Olasz fórum

Olasz fórum

14 millió olasz nyaralni indult

2008. augusztus 01. - mbemba

 

Nem könnyű megtalálni azt a hasonlatot, ami leírja azt, hogyan néz ki, mikor Olaszország elmegy nyaralni. Közintézmények sokassága ilyenkor zárva tart, de ha valami véletlen nyitva van, akkor is igen nehezen lehet bármit elintézni, hiszen nyár van, az augusztusi szabadságolás. Márpedig ez augusztus 1-én kegyetlenül elkezdődik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
És miután, annyira nehéz hasonlatot találni erre a vándorlásra, íme a számok: Az Osservatorio di Milano (milánói megfigyelőállomás) szerint 14 millió olasz kel útra pénteken és szombaton, hogy kipihenje a fáradalmakat a tengerparton (Itália lakossága 59 és fél millióra tehető). Csak az egy szem Rómából 500 ezren vágnak neki az útnak, Milánóból 300, Torinóból pedig 160 ezren. Külön lökést adhatott az elvándorlásnak, hogy Észak- és Közép-Olaszországra nagyon komoly meleghullám telepedett: Trieszt, Firenze, Perugia és Civitavecchia megkapta a piros jelzést. Előbbiekre 35-36 fokot mondtak, míg utóbbira, – az egykori Róma kikötőjére ­– 40 fok az előrejelzés.
 
Egyébként az olasz illetékes szervek a 12 és 18 óra közötti időszakot jelölik meg, mint kerülendőt.
 
Az autókihasználtságról csak annyit, hogy az autópálya-felügyeletek összegzése szerint 10 millió autó fogja róni az utakat ezen a két napon, feltehetően nem hatalmas sebességgel, bár a hatóságok meghozták a döntést, hogy kamionok csakis éjszaka 0 órától reggel hétig lehetnek kinn az autópályán.
 
A nagy nyaralások augusztus első felére esnek inkább, talán, ugyanis augusztus 15-én érkezik Ferragosto, amikor a fő mezőgazdasági munkák befejezését ünnepelték, de ezen a napon van Nagyboldogasszonyt is. Ezen hagyományok élnek tovább az augusztus 16-án rendezendő sienai Palióban is. De erről később. Szóval, Ferragosto valamikor ez a nevezett dátum volt, de ma már egyet jelent az augusztusi nyaralással – a túlnyomó többség számára. A lényeg, ha augusztus van, akkor Olaszország nincs otthon, elment a tengerre!
 
Mindenféle újságok megjegyzik, hogy így is 3 millióval kevesebb személy ül autóba ezen a hétvégén – 2007-hez viszonyítva –, hogy megkezdje nyaralását, aminek oka, hogy az augusztusra és szeptemberre kiadott nyaralók bérleti ára megnőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr47596773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása