Olasz fórum

Olasz fórum

A télapó felesége (évvégi olasz ünnepek)

2008. december 02. - baraonda

 

Még négyet  kell aludni és jön a Mikulás. A jó gyerekeknek nincs félnivalójuk, tele lesz a kiscsizma mindenféle fincsi limlommal. Úgy sejtem, a rossz gyerekek csizmája szintén. Legfeljebb kerül mellé egy csokor aranyporos virgács is. Kishazánk minden táján nagyjából azonosak a szokások. December ötödikén minden csemete lelkesen fényesíti a kiscipőjét.
 
De mi a helyzet így, advent tájékán kedvenc Csizmánkban? Hát más a prémnél és más a sarka felé.
 
Észak-Olaszországban a mi Mikulásunkhoz leginkább hasonlító pasas, Szent Ambrus (Milánó védőszentje, Ambrogio) a lombard lurkókat lepi meg december 6-án.
 
Délen, Bariban szintén az a Miklós nevű Mikulás mászik a kéménybe, aki a magyar gyerekekhez is ellátogat.
 
Na igen, de ki az az olasz körökben sokat emlegetett Babbo Natale? Ő a Télapó, Karácsonyapó, kinek ahogy tetszik… Az olasz katolikus egyház „alkalmazottja” és munkaköri kötelessége karácsonyra megajándékozni a gyerekeket. Bár Olaszország egyes részein ugyanúgy, ahogy nálunk, szintén a Bambino Gesú, azaz Kisjézus(ka) az, aki a karácsonyi ajándékot teszi a fa alá, viszont a Babbo Natale sokkal inkább elterjedtebb.
 
A karácsonyfa-állítás tradíciója Olaszországba viszonylag későn gyűrűzött be. Margit királynő állíttatott először karácsonyfát a Quirinale királyi lakosztályában (ma a Quirinale a köztársasági elnök székhelye). Napjainkban az olasz családok a karácsonyfát már december elejétől elkezdik díszíteni. A jászolállítás viszont nagyon régi hagyományokra tekint vissza. Adventkor szebbnél szebb és ötletesebb jászlakat látni Itáliában. Az ügyesebbek otthon, maguknak is elkészíthetik, mindenféle hozzávaló kapható, még műanyag szamár is. Nápolyban és környékén külön műhelyek alakultak a jászolkészítésre. Ez a híres presepe. Kattints, érdemes!!!
 
Aztán, ha vége a Karácsonynak, Babbo Natale szépen hazamegy és megöleli a feleségét… Befana-t. Ugyanis az Epifania (Vízkereszt) ünnep kulcsfigurája, Befana, az ijesztő arcú, ám jóságos boszorkány leginkább Karácsonyapó feleségeként él az olasz gyerekek képzeletében.
 
A legenda szerint Befananak halaszthatatlan sürgős dolga volt, mikor a Megváltó megszületett, így nem tudott a Háromkirályokkal (Re Magi) tartani, mikor azok látogatóba indultak a jászolhoz. Így Befana azóta is bolyong, minden gyerekben Jézust keresi. A jók finom édességeket kapnak tőle, a rosszak pedig… khm… szenet.
 
S miután is Befana is eleget tett kötelességének, csakúgy, mint nálunk a legtöbb helyen, lebontják a karácsonyfát. A gyerekek pedig kezdhetik a számolgatást… Már csak 334-et kell aludni, és újra extra mennyiségű édességszállítmány várható az ablakba rakott csizmákba. Így áll össze az örök olasz karácsonyi körforgás.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr20797329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista Ciclista 2008.12.05. 21:58:27

Szia!
Nagyon tetszik a stílusod, a csizmás hasonlat ötletes! :) csak így tovább!

baraonda · baraonda.blog.hu 2008.12.06. 08:12:23

Hogy stílusosan fejezzem ki magam: sei gentile, grazie! Kedves vagy, köszönöm :o)
süti beállítások módosítása