Olasz fórum

Olasz fórum

Olasz példa az autonómiára: Südtirol (Novecento 8.)

2008. december 11. - mbemba

A minap, Tőkés László, a Dalai Láma Erdélybe hívása kapcsán, példának állította Dél-Tirolt, mint az autonómia nagyszerű példáját. Lássuk mi volt a helyzet és mi a helyzet most Észak-Olaszországnak ebben a régiójában.

Egyik legfontosabb autonómiatényező a nyelvhasználat: Trentino-Alto Adige/Südtirol (a névhasználatról később bővebben) minden egyes polgára kedve szerint használhat a hivatalokban két nyelvet: az olaszt, a németet, de a ladin szintén hivatalos nyelv. Érdekesség, hogy a ladin, bár kisnyelv, egymástól rendkívül eltérő változatai vannak.
 
A tartomány gazdasági függetlenségét az biztosítja, hogy a megtermelt jövedelem 90%-a helyben marad. Ennek is köszönhetően a tartomány lakói az anyagi jólétet tekintve az elsők között vannak Itáliában.
 
A politikai háttérről annyit, hogy a dél-tiroli polgároknak nyilatkoznak arról, hogy milyen nemzetiségűnek tartják magukat, a hivatalosságok pedig ez alapján – kvóták szerint – osztják el a közhivatalokat. A közhivatalra pályázónak németül és olaszul egyaránt kell beszélnie. Ilyen pályázókat könnyű találni, mert az iskolákban nagyszerű kétnyelvű képzést kapnak a diákok. Így nem nagy dolog a hivatalokban a kétnyelvű dokumentumok előállítása sem.
 
Működik a Dél-Tiroli Egyetem – beszédes a neve: Free University of Bozen-Bolzano –, mégpedig 1997 óta.
 
2001-ben történtek módosítások az autonómia ügyében. Azóta, a régiónak jogában áll módosítania a választási rendszeren – Róma egyetértése nélkül. A változtatásokat csak az Alkotmánybíróságnál támadhatja az állam. Ez illeszkedik abba a tervbe, amelyet Olaszország 1995 óta próbál tartani, vagyis, hogy a központosítás egyre inkább leépüljön. Cél: a föderalista állam!
 
1995 óta, a dél-tiroliak saját hatáskörben intézkedhetnek az úthálózat és az ingatlanállomány minden vonatkozásában, de például a közoktatásban is a tartomány köti a munkaszerződéseket.
 
És még egy adat arra, hogy a helyi képviselők száma hogyan van korlátozva: a 3000 alatti településeknek maximum 15 tanácsnoka lehet, de Bolzanónak is maximum 50. Utóbbi lakossága éppen 100 ezer fölötti.
 
Ígértük a névhasználat tisztázását! Tisztázat: a helyes használat, Trentino-Alto Adige/Südtirol. Az olasz média gyakran használja a Trentino megnevezést, ami helytelen és pontatlan, ugyanis a szóban forgó régió két önálló kulturális, adminisztratív területből áll, nevezetesen Trentinóból délen, Trento központtal és Alto-Adigeből északon, ez Bolzano autonóm tartománya. Utóbbi, kell-e mondani, a történelmi Tirol déli része. Egyébként, Alto-Adige az Adige folyó felső folyásának területét jelzi.
 
Az itt megoldott probléma ugyanis történelmi gyökerű volt.
 
TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS
 
A hágók birtoklása miatt egy rendkívül fontos területről van szó időtlen idők óta, ennek megfelelően 1918-ig Dél-Tirol az Osztrák-Magyar Birodalom része (érdemes hozzátenni, hogy Trentino tartománynak korábbról volt egy független múltja). 1919-ben a régiót, a Párizs melletti béketárgyalások alkalmával az Olasz Királysághoz csatolják. Pár évre rá, Mussolini hatalomátvétele után nagyon komoly problémák merülnek fel az olaszosítás következtében.
 
Az asszimiláció megmutatkozott a nyelvhasználat korlátozásában, különböző adminisztratív döntések meghozatalában. Itt mi csak azt emeljük ki, amikor ladin településeket (Livinalongo del Col di Lana, Colle Santa Lucia, Cortina d’Ampezzo (1956-ban Téli Olimpia volt itt), az olasz többségű Bellunóhoz csatolták, hogy olasz többség jöjjön létre.
 
1939-ben pedig még keményebb fordulatot vettek az események: Mussolini és a Hitler megegyezett, miszerint a helyi németségnek megvan a lehetősége, hogy Németországba menjen, viszont, aki marad, az nem számíthat segítségre Németországtól, vagyis az asszimiláció elől az összes akadály elgördült. Ekkor a konfliktus a németek között is kiéleződött. A maradók ugyanis úgy érezték, hogy a távozók elárulják őket, a távozók pedig úgy gondolták, hogy a maradók elárulják németségüket.
 
Egy átfestett tábla. Festés alatt: ,,nicht"
 
A második világháború kitörése lassított az elvándorláson, majd komoly változás, akkor állt be, amikor Olaszország fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel. Ekkor Németország helyreállította a tiroli területi egységet, vagyis Tirol úgy egészében a Reich része lett. Ez volt 1943 és 45 között.
 
A világégés után Dél-Tirolban tüntetések jelezték az igényt az autonómiára, sőt inkább az elszakadásra Olaszországtól. Erre válaszolva De Gasperi kormánya autonómiát adott a területnek, gondolva talán, hogy kifogja a szelet a függetlenségiek vitorlájából. Regione Autonoma Trentino-Alto Adige volt a neve az új státusú területnek. A német lakosság egy jelentős része nem elégedett meg a jogokkal, melyeket az autonómia biztosított és fegyveres harcot folytatott a függetlenségért, többször robbantásokat hajtva végre.
 
Ezeknek a robbantásoknak emberek is estek áldozatul. A konfliktusnak egyik oka volt az is, hogy a helyiek nem nézték jó szemmel a Délről idevándorló olasz betelepülőket. A wikipédia adatai szerint, 1956. szeptember 20. és 1988. október 30. között harmincketten vesztették életület a különböző támadásokban. Ezek a harcok – az olasz szemszögből terroristának mondott – BAS (Befreiungsausschuss Südtirol= Dél-Tirol Felszabadításáért küzdő Bizottság) vezetésével folytak.
 
Ausztria és Olaszország között, 1960-ban kezdődtek hivatalos tárgyalások a régió gondjainak rendezésére. 1972-re sikerült megegyezést kötni az autonómiáról. Ekkor született dontés az adóbevételek 90 %-nak helybentartásáról is. Ez az autonómia folyamatosan bővül, folyamatosan gazdagodik, azonban néha-néha most is felbukkan a probléma.
 
Legutóbbi, ismertebb példa, mikor a torinói téli olimpián Gerhard Plankensteiner, miután bronzérmet nyert, kijelentette, hogy nem énekelte volna el Mameli himnuszát győzelem esetén sem, másnap azonban már a hír arról szólt, hogy Plankensteiner, ezen a címen nem ismerte az olasz himnuszt. Egyik lehetőség jobb, mint a másik!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr32817332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silenthill 2008.12.11. 16:04:45

Ezek az olaszok mindíg is fasiszták voltak. Pláne a szemét finnek, mit meg nem engednek a svéd kisebbségnek. Bezzeg Szlovákia és Románia!

Starfux 2008.12.11. 16:29:42

"Így nem nagydolog"

A nagydolog egybeírva az a sz*r. Amire te gondolsz az a "nagy dolog"...

"nem énekelte volna el Mameli himnuszát"

Ki/mi az a Mameli?

Írhattál volna adatokat is arról, hogy milyen a nemzetiségi arány itt.

És mi az a ladin nyelv pontosan?

Simf 2008.12.11. 17:03:52

Békeszünetet hogy lehet kötni? :-)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.11. 17:49:19

simf
Azt nem tudom. de javítani tudom hogy lehet! :))Gyere segíteni máskor is!

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.12.11. 17:58:03

Hát igen.... Tátraalja, Erdély, de jó lenne...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.11. 18:15:28

Starfux, te rámenős, a kérdéseidre itt a válasz: Mameli, a himnusz szerzője.
Ladin nyelv, egy neolatin dialektus, típusát tekintve a francia és az olasz között van. Beszélik, ennek egy változatát Svájc dél-keleti részén is.
Anynanyelvüket tekintve, mintegy 70% német, 25% olasz, 5% ladin.
Nagydolog, az nem szr, hanem kaki:))

Dr Milton 2008.12.11. 18:15:31

Szerintem az lenne a jó ha visszacsatolnák Dél-Tirolt az újjáalakuló Austria-Magyarországhoz.

Nem néztem meg, h miket firkáltál eddig a blogodba, szal lehet, már volt, de engem érdekelne egy cikk az olasz kötődéssel (is) rendelkező Fiume történetéről.

Dr Milton 2008.12.11. 18:17:30

Jah és a Jeux Sans Frontieres-ben /Játék Határok Nélkül/ gyakran volt egy Trentino néven futó csapat. Ők melyik országot reprezentálták? Lehetséges, h Dél-Tirolt?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.11. 18:19:55

Dr Milton
Én megszavazom!
Fiumére még nem volt szusz, Triesztet ajánlom figyelmedbe: olaszforum.blog.hu/2008/10/26/1954_oktober_26_trieszt_visszatert_olaszorszaghoz

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.11. 18:27:37

Dr Milton
Szerintem, igen valószínű, hogy Olaszországot, és egyszerűen csak Trento városából érkeztek! Nem lehet, h csak Trento volt odaírva? Nincsenek meg a műsor kazettái:))
Van is itt egy bekezdés arról, hogy az miért lenne nem pontos a Trentino megnevezés (A történelmi visszatekintés előtt).

A téma szakértője Gundell Takács Gábor biztosan magabiztosabb választ adna:))

Dr Milton 2008.12.11. 21:11:19

Beszéltem Gundellel, azt mondta nem emlékszik rá, akkor még kezdő volt:D Lehet, hogy igazad van, pár hónapja még fenn volt youtube-on egy teljes rész a JSF-ből, mingyár' rákeresek....itt is van. Treentino-ban volt a döntő a cím szerint, most nem nézek bele mert már láttam, de úgy emlékszem végig Trentinoként hivatkoztak rájuk.

Olvastam a bekezdést, azért tettem fel a kérdésemet:D

Triest is érdekes terület, el fogom olvasni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.11. 21:43:08

Dr Milton
Fiumét pedig nem felejtjük! Ígérem, lesz poszt róla.
süti beállítások módosítása