Olasz fórum

Olasz fórum

Az olasz-magyar George E. Pataki

2009. január 21. - mbemba

Tegnap Obama beiktatását bámulva jutott eszembe a mi amerikai emberünk George E. Pataki, vagyis Pataki György (a magyar rokonságról a vonal alatt). Talán nem közismert, hogy őneki, New York állam többszörös kormányzójának ősei között nem csak magyarok vannak, hanem kalábriaiak is.

Egyébként pedig Obamának azt kívánjuk – magunknak is kívánhatjuk –, hogy legyen olyan sikeres, amilyen rokonszenves, bizalomkeltő volt az elmúlt hónapokban!
 
Matteo Laganà és családja
Szóval Pataki és déli ősei! Anyai nagyapja, az 1889-ben született Matteo Laganà Kalábriából vándorolt ki, majd Amerikában elvett egy ír nőt. Ebből a házasságból született a szóban forgó Pataki édesanyja.
 
Az 1945-ben született Pataki György 1995-ben ment el először Kalábriába – édesanyjával együtt –, hogy megnézze ősei földjét, hogy találkozzon a rokonsággal. Ehhez Pellaróba kellett mennie, vagyis Reggio Calabria egyik kis külvárosába, mely az akkori századfordulón önálló település volt. Innen vándorolt Amerikába – bátyjával Demetrióval – a 18-20 éves Matteo Laganà 1905 környékén. Pataki György és édesanyja, ezen út alkalmával egy napot töltöttek ott, amire magyarázat, hogy, akkor kormányzóként dolgozott Pataki, ráadásul olaszul egyáltalán nem beszél.
 
Pataki egyébként a New York melletti Peekskillben született, ahol később polgármester is lett. A Yale egyetemen tanult, a Columbia University-n szerzett jogi diplomát, majd jött a már említett polgármesterkedés. A második ciklusát nem kezdte el, mert New York közgyűlésében szeretett volna dolgozni. Ott dolgozott, utána pedig a helyi szenátusban. 1995-ben lett először New York állam kormányzója, majd még kétszer sikerült megszereznie ezt a pozíciót, vagyis 1995-től 2007-ig végezte ezt a munkát. Az első terminus megszerzéséhez a campaniai gyökerű Mario Cuomo ellen kellett győznie (ő 1983 és 94 között volt kormányzó). Győzelmének egyik legfontosabb pillére – sokak szerint – a halálbüntetés újbóli bevezetése volt. Ígéretét betartotta, vagyis bevezették a büntetést, ugyanakkor kormányzósága alatt egyszer sem alkalmazták.
 
Érdekesség, hogy 2002-ben Mario Cuomo fia, Andrew Cuomo sem bírt Patakival a kormányzósági választásokon.
 
A Republikánus Pataki esetében felmerült az is, hogy induljon a mostani elnökválasztáson, ő azonban nemet mondott. Ehelyett az ENSZ Közgyűlésben kötött ki 2007 szeptemberében. Tavaly, novemberben Sólyom László kitüntette, megköszönve, hogy gyakran fellépett a nagyvilágban élő magyarokat ért sérelmek kapcsán.
 
Hogy nevében az E. vagyis Elmer nem tudom mit jelent.
 
Amúgy az Egyesült Államokban élő olaszok számát 25 millióra teszik. Hogy ebből mennyien beszélik őseik nyelvét, azt nem tudni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr50892148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csántérfa 2009.01.22. 10:57:03

"Egyébként pedig Obamának azt kívánjuk – magunknak is kívánhatjuk –, hogy legyen olyan sikeres, amilyen rokonszenves, bizalomkeltő volt az elmúlt hónapokban!"

Igen,és az angolszász ,valamint német alapítók forognak a sírjukban,hogy egy dzsungelmajom lett az Elnökük.
Hajrá USA!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.22. 14:10:05

@csántérfa: ,,forognak a sírjukban,hogy egy dzsungelmajom lett az Elnökük."
Helyetted is szégyellem magam!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.23. 02:05:16

@csántérfa: Gratula, ezt gondolom muszáj volt megjegyezned :(!
süti beállítások módosítása