Olasz fórum

Olasz fórum

A velencei karneválról (+hivatalos honlap)

2009. február 03. - baraonda

Lassan egy hónapja, hogy elbúcsúzott Befana, az árusok összepakolták az összes megmaradt portékát, és elkezdődött a karneváli szezon, (nálunk farsangnak szokás emlegetni). A Carnevale szóösszetétel a carne (hús) és vale (elhagyás, eredetileg a levare szóból, melynek r betűje l lett) szavakból adódik, és a húsvéti böjtök előtti dorbézolás időszakát jelenti.

Itthon Mohácson van igazi hagyománya a téltemetésnek, Olaszországban viszont számtalan település rendez mindenféle szalmabábu elégetésével maskarás szeánszot. Úgy tartják, a tél megrémül és odébb áll ettől a kis rituálétól.
 
A pestissel tarkított középkor derekán, a karnevál idején minden szabad volt, erre az időszakra eltörölték a tilalmakat. A tereket álarcos emberek özönlötték el, a maskara mögött oldódott a gátlás, folyt a tánc és miegymás.
 
Többen nem a tereken mulatéroztak, hanem máshol gazemberkedtek. Volt ki álarca alatt fegyverrel vitézkedett, volt ki a szerencsejátékosok között garázdálkodott, volt olyan is, aki a templomokban. Mindezt azért, mert nem volt felismerhető.
 
A leghíresebb olaszországi karnevál a Velencei karnevál. A 19. században Velence elnyerte a Karneválok városa titulust, aztán két évszázadnyi pihenés után 1980-ban élesztették újra a hagyományokat, nem titkoltan idegenforgalmi célokkal. (és bejött nekik… de még mennyire, hogy bejött) Idén február 13-án kezdődik és 24-éig tart.
 
A karnevál egyik fénypontja, az ’”Il volo dell’angelo” „Az angyal repülése” 15.-én kerül megrendezésre. Mielőtt valami nagyon elvont, középkori mókára gondolna a Kedves Olvasó, elárulom, ez a program annyit jelent, hogy az éppen aktuális sztárvendéget kötélen leengedik a Harangtoronyból. Tavaly a fekete rapper Coolio ereszkedett alá odafentről (előtte Federica Pellegrini világhíres úszónő tette ugyanezt). A velencei humorérzék ékes példája, hogy 22-én megrendezik az „Il volo dell’asino” azaz „A szamár repülése” eseményt is, mintegy parodizálva az angyal repülését.
 
Ha minden igaz ez a repüléshagyomány, akkor kezdődött mikor a Cinquecentóban egy török mutatványos a Szent Márk harangtornya és egy a kikötőben lévő hajó között kifeszített kötélen végigmasírozott, miközben alatta megőrült a bámésztömeg. Visszafelé pedig a Palazzo Ducale teraszán beköszönt a dózsénak is.
 
Az idei karnevál Burano szigetén zárul február 24-én. Többet az idén 14-én kezdődő karneválról az olasz és angol nyelvű hivatalos honlapon!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr32903464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.02.11. 11:03:50

Nagyon jó leírás, köszönet a szerzőtől.
süti beállítások módosítása