Olasz fórum

Olasz fórum

A Berlusconi-kormány intézkedik

2009. február 08. - mbemba

Észak-Olaszország, illetve egyáltalán Olaszország nehezen tudna meglenni autóipara nélkül. Mikor beütött a válság, az autóipar nagyjai gyors számításokat végeztek – élükön a Fiat frontembereivel – és elmondták mivel járna az, ha a válság magával rántaná az autóipart is.

Sergio Marchionne, a Fiat egyik vezetője mondott egy olyan számot a lehetséges munkanélküliséget illetően, amelyet elfogadott mindenki, de legalábbis utána mindenki azt használta. Ő 60 ezerre becsülte ezt a számot.
 
Az olasz kormány pedig gyorsan megértette, hogy nagy baj következhet be, amennyiben nem segítik ki a nagybaj előtt lévő ágazatot. Segítettek. Lássuk hogyan!
 
Először is 1500 eurós bónuszt fog kapni az, aki olyan autót vásárol, amelyik az Euro 4 és Euro 5 kategóriába tartozik, vagyis széndioxid-kibocsátása megfelel komolyabb zöldnormáknak is. 3500 euró a támogatás amennyiben az autó metángázzal, elektromos árammal, vagy hidrogénnel fog működni. Amennyiben régi autó lecseréléséről van szó, akkor további pénz jár. 300 és 500 euró közötti hozzájárulás a jutalma annak, aki benzines autóját átszereli a feljebb említett meghajtásokra.
 
Az olaszok kormánya úgy döntött, hogy a motorbicikli vásárlást is támogatja, méghozzá 500 euróval. Szintén jár támogatás – 55 millió euró – a helyi közlekedést szervező társaságoknak, arra, hogy közlekedési eszközeiket környezetkímélőbbé tegyék.
 
Roberto Calderoli miniszter (amúgy ő a jogrendszer egyszerűsítéséért felelő miniszter és az Északi Liga politikusa) ekképpen magyarázta a döntést: ,,Nem arról van szó, hogy a Fiat támogatást kap, a pénzt egy olyan iparág kapja, amelyiknek eladásai 60 százalékkal visszaestek a tavalyihoz képest. Ez az intézkedés egy szektort támogat, a gazdaság újra beindításáról szól.”
 
Pár nappal korábban a Berlusconi-kormány bejelentette ösztönzőprogramját, ami a ház- és lakásfelújításokat illeti, valamint a háztartási gépekre vonatkozik. Például a mosógép-, mosogatógép- vagy hűtőgépvásárlás 20 százalékos adókedvezménnyel fog járni.
 
Arról is szóltak a hírek, hogy a már a napokban újabb anti-crisi bejelentések várhatók.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr19929535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása