Olasz fórum

Olasz fórum

Cosa Nostra, a szicíliai maffia története (könyvismertető)

2009. március 26. - mbemba

Kezdjük egy hibával, hogy utána csak dicsérni lehessen John Dickie könyvének magyar változatát. A borítón a következő cím olvasható: Cosa Nostra, Az olasz maffia története. A belső címlapon, viszont A szicíliai maffia története az alcím. Egy a lényeg: az amerikai szerző munkája a szicíliai maffia történetét dolgozza fel, hihetetlen alapossággal, mázsányi mázsás adattal, információval, történettel. Majdnem 500, nagybetűs oldal.

A szerző nem csak a népszerű, véres, kínzós, kinyírós történeteket taglal, de megpróbálja azt is leírni, például hogy született, hogyan születhetett a Cosa Nostra. Ír azokról a citromligetekről, azoknak a szicíliai nemeseknek a villáiról, amelyeknek őrzése, egyben felügyeletet is jelentett. Beszél arról a nyomorról, amelyik táptalaja volt a bűnözésnek, az erőszaknak. Ír a Szicília sűrűjében, kénbányákban dolgozó gyermekmunkásokról, a kitörési próbákról, lehetőségekről. Dickie megpróbál következtetéseket levonni: van ahol bevallja, hogy erre nincs lehetősége és csak valószínű forgatókönyveket ír le.
 
Jó dolog, hogy végre nem csak a maffiózókról tudunk meg mindent, hanem az ellenük harcolókról is, merthogy a Borsellino-Falcone pároson kívül nem sok embert ismerünk – nincsenek a köztudatban – olyanokat például, mint: dr. Galati (egy becsületes orvos a maffia őskorából), a bányapeat által emlegetett Cesare Mori, Giuseppe ,Beppe” Impastato (egy kis szicíliai, a valóságról is beszélő rádió megalapítója), Giuseppa Di Sano (később szó lesz róla).
 
Érdemes lehet a könyvet azért is elolvasni, mert a maffiának nem csak a kötelező kapcsolódási pontjait mutatja be, hanem a történelmi hátteret is. Van itt szó a szicíliai partraszállásról (nem állítja, hogy az amerikai vezetés direkt kérte volna a maffia segítségét), a fasizmus időszakáról (az eredményességről és a káros mellékhatásoktól nem mentes rendőri akciókról), a háború utáni (lelkes kommunisták), illetve a félmúlt és a mai Olaszország viszonyairól, a politikával való összejátszásról (Andreotti többé és Berlusconi kevésbé). Jobban megismerhetünk olyan fogalmakat, mint a dietrologia és megtudhatjuk azt is, hogy az amerikai maffiózók a szicíliai társaikat hadariknak mondták. Na és persze fontos dolog a nyúlfarknyi, de információgazdag szótár is (mattanza, sfregio, stidda,...).
 
Túl azon, hogy könnyen olvasható könyvről van szó, ez a könyv arra is jó, hogy megtaláljuk azokat a mérföldköveket, amelyek a maffia életében a fordulópontokat jelentették (Notarbartolo-gyilkosság, emigrálás Amerikába, a ciaculli bomba, a pentitók megjelenése).
 
Aztán, amin azóta is rágódok: Dickie írja, hogy sokakkal, hiteles emberekkel is előfordult, hogy a maffia jelentette veszélyt nem ismerték fel és a maffiát, mint a szicíliai vérmérséklet, karakter következményének gondolták és így akaratlanul is a maffia védelmezőivé lettek.
 
Egy idézet a könyvből, egy kis boltot irányító asszonyról, aki ellenállt: ,,A gépezet két héttel a gyilkosság előtt indult be, amikor Giuseppa boltjának közelében a carabinierik megrohantak egy pénzhamisító műhelyt, és három embert letartóztattak a helyszínen. A maffia arra gyanakodott, hogy valaki feldobta őket. Vincenzo D’Alba, egy tiszteletre méltó férfiú, akinek testvérét ugyancsak letartóztatták a pénzhamisítók között, kérdezősködni kezdett, és egykettőre összeállította a bizonyítékokból a képet: Giuseppa di Sano haragudott a helyi bűnözőkre, mert hamis pénzzel fizettek nála; ő és a lánya barátságosak voltak a carabinierikkel; mi több, Giuseppa sógora szerelt föl egy csigaprést abban a gépjavító műhelyben, amellyel a pénzhamisítást álcázták. Látszólag minden egy irányba mutatott. Vincenzo d’Alba, még mielőtt az ügyet a cosca gyűlése elé vitte volna, utasította az anyját, hogy indítson rágalomhadjáratot a környékbeli nők között. Tönkre akarta tenni Giuseppa boltját, és jó hírét: aki népszerűtlen, az valószínűleg kevésbé hiányzik, nem fognak miatta túl alapos nyomozást folytatni. 1896. december 26-án a faldei cosca halálra ítélte Giuseppa di Sanót, mivel megszegte az omertà törvényét, pedig ez nem volt igaz. Huszonnégy órával később D’Alba és bűntársa megkísérelték végrehajtani az ítéletet, de csak Giuseppa lányát sikerült megölniük.”
 
Szóval nehéz olvasmány, könnyűszívvel ajánlva.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr271026286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barkanyúl 2009.03.27. 11:21:39

A dátum a végén biztos, hogy 1896? Nem elírás?
Egyébként az én érdeklődésemet sikerült felkeltened, köszi, el fogom olvasni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.27. 13:09:14

@Barkanyúl: Meglátod jó kis olvasmány. Van benne minden: adat, legenda, sztori, töri,... :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.27. 13:10:31

@Barkanyúl: Nem írtam el, egész egyszerűen ennyire nem változnak a módszerek.:(

Barkanyúl 2009.03.27. 13:35:00

Ez nagyon szomorú. Már Saviano könyve is elég mélyen érintett, ez pedig alighanem tovább fokozza majd, de szeretném komolyan elhinni, hogy minél többen vagyunk tisztában a bűnszervezetek mindenre kiterjedő tevékenységével, esetleg, valahogy, valamikor, változhat is valami. Annál is inkább, mert ami ott már olajozottan működik, az egyre határozottabban körvonalazódik nálunk is.

Barkanyúl 2009.03.28. 12:14:55

Igazad van, rosszul fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy nálunk talán még nincs az az "ellentmondást nemtűrőség" a szervezett bűnözés részéről, mint ott. Hogy nálunk talán még elég nem belekeveredni, talán lehet nemet mondani (és csórónak maradni), míg ott konkrétan az életeddel játszol, ha nemet mondasz.
Amiről pl. a szemétszállítási biznisz kapcsán - ami önmagában szinte felfoghatatlanul durva - ír (Saviano), hogy tudniillik a veszélyes hulladékot műtrágyához keverik és azt spriccelik szét a termőföldeken. Szóval, hogy ilyen esetben itthon talán tudom azt mondani, ha műtrágya gyártó vagyok, hogy kösz, nem. Ott viszont, ha logisztikailag a te műtrágya üzemed a legolcsóbb megoldás a szemét eltüntetésére, akkor nem utasíthatod vissza a meggazdagodást.
Mondjuk most, ahogy leírtam, már nem vagyok biztos benne, hogy itthon ez máshogy van. Áh, undorító az egész, vérzik a szívem: két ország jelent sokat nekem az életben, erre tessék...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.28. 13:16:50

@Barkanyúl: Egyértelműnek látszik, hogy ott az eszközök mások.
,,Áh, undorító az egész, vérzik a szívem: két ország jelent sokat nekem az életben, erre tessék..." Hát, többnyire így vagyunk ezzel. Lesz jobb is! Uff!

Mariamaria1953 2013.10.08. 21:47:01

Hol lehet megvenni??? Érdekel! Grazie :-)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.08. 23:08:49

@Mariamaria1953: Hogy történt hogy nem, én már elfelejtettem honnan volt meg a könyv! :))) :(

Ha jól emlékszem, akkor a Szabó Ervinből vettem ki.

Péter Fehér 2017.06.01. 20:07:19

Sziasztok :-) ebben a témában van még pár érdekes kötet, esetleg érdemes elolvasni Petra Reski Maffia című írását, esetleg régebbi írók közül Giuseppe Fava (azóta már halott sajnos, kivégezték az írásai miatt, no kik? Természetesen a Cosa Nostra) a Szicíliai Mafia című írása is. Ha esetleg egy ember életén keresztül szeretnétek megismerkedni a szervezett bűnözők világával, akkor két alapvető művet érdemes elolvasni Peter Maas Az Alvezér című írása, és Claire Longrigg A Főnökök Főnöke című könyvét. Maas írása az amerikai szervezet életéről szól a Gambino klán azóta ikonikussá vált Alvezérének Sammy Gravanonak az élettörténetén keresztül, Longrigg műve pedig a szicíliai maffia utolsó eddig elfogott (azóta már elhunyt) vezetőjét Bernardo Provenzano felhasználva vezet körbe minket abban a világban. Ha esetleg ez még nem elég, vagy érdekel valakit a rendfenntartók oldala is, érdemes elolvasni Joseph D. Pistone Fedőneve Donnie Brasco című remekművét. Köszönöm a figyelmet :-) tartalmas szórakozást kívánok mindenkinek

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2017.06.02. 14:08:56

@Péter Fehér: Én gyorsan lejöttem a témáról, viszont a mai híradóban láttam egy izgalmas képsort: elkapták az egyik legkeresettebbet: www.youtube.com/watch?v=TWxjxnj5_ZQ

Itt sajnos nincs rajta, a szerintem két legütősebb kép: egy helyi ember kézcsókja a a maffiavezérnek, illetve e rendőrök ünneplése, öröme a kaszárnyába. Mai rai uno híradókban biztosan ott lesz.

Amúgy mindig örülök, ha régi témát talál valaki! :)

Péter Fehér 2017.06.02. 19:37:01

@mbemba: ismerem elég behatóan :-) semmi másról nem olvastam egy, időben, csak a mafia tevékenységérõl szerveződéséről, és a kapcsolataik rendszeréről. Érdekes témakör, sok tartalmas olvasmánnyal

siciliano 2017.06.18. 06:56:45

Érdemes elolvasni Gellért Gábor Maffia című könyvét...a szerző nem napjainkban hanem 1968-ban járt személyesen Szicíliában,az akkori illetve a múltban történt maffiatevékenység nyomában..Olyan személyeket szólaltatott meg akik a háború előtti szicíliai maffia még élő prominens tagjai voltak,illetve az egyszerű kisember világát is feltárja..Mivel a szerző jól beszélte a szicíliai dialektust,jobban is haladt az információgyűjtéssel,de megemlíti a kor emberének bizalmatlanságát..Megszólalnak maffiózok (név nélkül többnyire,de olyan nagyok is nyilatkoznak mint Genco Russo)maffia ellenes szervezetek vezetői (Danillo Dolci)...és egyszerű emberek...Nagyon tetszett az a rész is mikor egy szicíliai vasútállomáson a vasút dolgozói Magyarországról érdeklődve addig nem indították el a vonatot míg a szerző el nem mesélte az 56-os forradalmat...A könyv régi, de egyben kórdokumentum,egy letűnt vagy letűnőben lévő világ utolsó hiteles leírása személyes benyomások alapján...
süti beállítások módosítása