Olasz fórum

Olasz fórum

Fülöp atya

2009. május 27. - mbemba

Tegnap volt Néri Szent Fülöp napja, ugyanis a Legyetek jók, ha tudtok című filmből is ismert Fülöp atya május 26-án halt meg, még 1595-ben.

A lényeg, Fülöp atya nem csak a filmben volt az a vicces, jókedvű ember, hanem a róla fennmaradt történetek is ezt mondatják. A filmben csak megpróbálták visszaadni azt a személyiséget, amelyiket a rómaiak, azóta is életben tartanak, eszerint, ha énekelni szeretett volna, akkor azt megtette az utcán is, viccelt, megviccelt embereket, Istent kinn a természetben is szerette, macskát tartott, kutyát tartott (utóbbi neve, Capriccio, vagyis Szeszély fenn is maradt), madaraknak is vissza-visszatértek az oratóriumhoz, meg a városban sétálva néha, hogy bort is iddogált. Barátkozott szegényekkel, kereskedőkkel, céltalanul csatangolókkal. Ne feledjük, hogy a reneszánsz időszaka ez!
 
Több történet maradt fenn róla, melyek szemléletét szépen mutatják: ,,Róma közelében az egyik kolostorban volt egy apáca, aki nagy föltűnést keltett, mert állítólag természetfölötti látomásai és elragadtatásai voltak. A pápai hatóság Fülöpöt bízta meg, hogy járjon utána a dolognak. Fülöp rossz időben gyalog ment ki oda. Hívták az apácát, Fülöp pedig anélkül, hogy köszöntötte volna, odanyújtotta neki sáros csizmáit, hogy húzza le. Az apáca visszahőkölt, és heves szavakkal tiltakozott a számára fölháborító kérés ellen. Akkor Fülöp nyugodtan fölállt: <<Már nem is fontos lehúzni! Elvégeztem a feladatomat>> -- mondta, s azonnal visszatért megbízóihoz. <<Az a nő nem szent -- tájékozatta őket --, és nem is tesz csodát, mert hiányzik belőle a legfontosabb, az alázatosság.>> Egy másik: ,,Egy divatos dáma, aki magas sarkú cipőt viselt, megkérdezte tőle, hogy nem bűn-e ilyen magas sarkon jönni-menni. Csak ennyit szólt: <<Óvd magad a megbicsaklástól, nehogy eless. >> Mindkét történtet a katolikus.hu-ról biggyesztettem ide.
 
 Idealizálva
És most egy pár életrajzi adat a firenzei születésű Fülöpről! Édesapja sem volt egy hétköznapi ember: előbb jegyző volt, aztán profilt váltott és alkimistaként folytatta. Szülővárosában dominikánusoktól tanult, tehát Savonarola hittársaitól. Nagybátyjához került később, miután édesapja ideküldte, azonban az üzlet mellé járt, és a hitről, az egyházról való ismereteit alapozta meg. 21 évesen 1536-ban Rómában van, teológiai előadásokat hallgat, segített, akin tudott, könyveit – a Biblián és Szent Tamás summáján kívül – eladta, hogy azokból is a szegényeken segítsen. 1544-ben történt vele a csoda, mely szerint egy tüzes golyó a száján át a szívébe hatolt – halála után az orvosi vizsgálat megnagyobbodott szívet, fölötte két törött, utána pedig nyilván összeforrott bordát állapított meg.
 
Csak 1551-ben vette fel a papi rendet. Ennek megtörténte után jön létre a San Girolamo-templom mellett az oratórium, melyet annyira szépen idézett a Legyetek jók, ha tudtok!, vagyis State buoni se potete, ami ugyancsak Fülöp atya egyik sokat emlegetett fordulata.
 
1564 az, amikor a pápa rábízza a San Giovanni-templomot a firenzeiek kérésére, követelésére, amelyet végülis gyakorlatilag tanítványai vesznek át, majd ugyanez történik a Santa Maria in Valicella-templommal is. Itt, az oratóriumokban gyerekek nőttek fel, Bibliából olvastak fel a betévedt emberek, művészek, zenészek tértek be. Ez az a munka, ez az élet, amiért Fülöp atya lett Róma második apostola, Isten bohóca, Az Öröm szentje.
 
A San Filippo Neri nevét viselő
kórház logója
 
1595. május 25-én halt meg. 1622-ben szentté avatták.
 
A Fülöp atyát játszó színész neve Johnny Dorelli, alias Giorgio Guidi színházi és moziszínészként dolgozott, tévében ma is néha feltűnik, azonban a régi nagy dicsőség, talán, a győzelem San Remóban, Domenico Modugno oldalán. Együtt énekelték 58-ban a Nel blu dipinto di blu (Volare címen ismertebb) világslágert. Ez még akkor is igaznak látszik, ha a jútyubos felvételeken csak Modugno tűnik fel.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr591145786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2009.05.27. 17:24:48

"Fülöp atya, kakamatyi púzott!"

Klasszikus film.

hitomi 2009.05.27. 17:54:13

így van.
és nem te kapod a pofont, hanem a benned lakozó sátán :)

Kopi3.14 2009.05.27. 18:30:50

a tüzet meg pisiljétek le

Szelíd hangorkán 2009.05.27. 19:25:08

Jó, hogy eszembejuttattad. :) Azóta folyamatosan a Capitan Gesu-t hallgatom a jutubon. :D (Gyerekként imádtam ezt a filmet, és ez volt a kedvenc dalom a filmből.)

al Dajjal 2009.05.27. 19:26:37

Kedvenc jelenet a városőrség kapitányával:

...
- Mi csak alamizsnát gyűjtögetünk
- ÉS SZ@RT ADNAK?!?!
- Ki ezt, ki azt. Lehetőségei szerint.

Mindezt halál komoly ábrázattal. :-DD

Azasöndör 2009.05.27. 19:33:19

"stati buoni se potete" = "állami burgonyajegy"

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.27. 19:36:33

@Szelíd hangorkán: Párszor visszanéztem én is, sajnos csak videókazettán van meg és lejátszónk már nem lejátszó :((

Ritkábban ismételt (zenei) rész:

http://www.youtube.com/watch?v=3Mn2tGnLHHs


@al Dajjal: ,,...a lehetőségei szerint!" Húúúúú, de haragudtam az öreg trottyra az abklakban :))

És utána mi történik, emlékszel?

@cometneni: Mindenkinek az, csak van, aki nem tudja! :))

Szelíd hangorkán 2009.05.27. 19:39:10

@mbemba: Kapható dvd-n, legalábbis én megvettem 990-ért a Tescóban... Természetesen vágtak ki jeleneteket a filmből, emiatt nagyon csalódott voltam. :((( Nekem is egy '92-es évjárat volt meg a filmből, amit még az mtv-ről vettünk fel.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.27. 19:39:35

Amúgy, itt csak Fülöp atyáról szerettem volna írni, a fimról meg külön. Meg külön olyat, hogy: ,,Mi lett veled Cirifischio?"

Enahma 2009.05.27. 20:08:16

Én szeretnék hallani a filmről is, meg Cirifischióról is! Jaj, olyan jó volt ezt a bejegyzést olvasni! :-)

bernese mountain dog 2009.05.28. 11:59:29

Ez is egy olyan film, amit akármennyiszer meg tudnék nézni. Gyerekkoromban (és később is) rengetegszer láttam. Most sikerült végre DVD-n is megszerezni, úgyhogy hamarosan újból megnézem!
süti beállítások módosítása