Olasz fórum

Olasz fórum

120 éves a Margherita pizza

2009. június 11. - mbemba

Ha valaki ideges, feszült, nem találja önmagát, az csak egyen meg egy Margheritát és minden kerek lesz. Ha más nincs, akkor az illető csak gondoljon erre a pizzára és rögtön másképp fogja látni a világot. Mellé egy kis bor, és ha lehet, még kerekebb lesz minden.

Próbáljuk meg elképzelni, amint egy fehér asztalterítőn, egy szép tányéron ott virít és illatozik a bazsalikom, a paradicsom és mozzarella, alattuk meg ott fekszik a pizzatészta, kicsit ropogósan a széleinél. Egy karaffa is elfér mellé. Vezúv és O Sole mio sem rossz hozzá, de a jó társaság még fontosabb (ki is mentem megenni gyorsan egy vajas kiflit bazsalikommal, paradicsommal, olívaolajjal:).
 
Ma muri volt Nápolyban – a napokban csak a jobboldal tombolhatott, hiszen tizenöt év után visszavette a sindaco posztot (az európai mellett önkormányzati választások is voltak – nem mindenütt) –, volt zászlódobálás, 100 nápolyi koridéző ruhában mászkált a városban, 10-kor dobosok ébresztették a népeket arra, hogy ünnepelnivaló van. Regina Margherita, kocsijával a Piazza Plebiscitóról indult és a Pizzeria Brandi ajtajáig meg sem állt. Ő az, akinek tiszteletére egy Esposito (Raffaele Esposito Brandi) a város legjobbnak mondott pizzaiolója annak idején elkészítette ezt az alkotást, a szavojai zászló színeiből.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr701178946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.06.11. 18:30:07

Nem volt hülye aki kitalálta, persze a magyar "margarita" pizzák köszönő viszonyban sincsenek az eredetivel.

a Nanga Parbat rabjai 2009.06.11. 18:37:36

Jó sok hús legyen rajta, úgy az igazi, amin nincs sonka-kolbász azt egyék meg a digók a macskákkal együtt!

ellenszenvesfigura 2009.06.11. 18:46:05

külön neked darálunk mellé egy egész disznót...

szabiaki (törölt) 2009.06.11. 19:19:04

Jaja hús nélkül nincs pizza, aztán még egy kis kukorica, a bazsalikom meg egy veszélyes állat nagy fogakkal, szal az nem kell. Jah és vastag puha tészta. Mellé meg egy jó hideg Dr. Pepper.

suo tempore 2009.06.11. 19:30:29

na, ez pont az a pizza, amit nem szoktam enni

az olaszoknál ettem életem legszarabb pizzáját, szóval eltolhatják...inkább a konzervpizza :DD

szabiaki (törölt) 2009.06.11. 19:33:04

Az olaszoknak fogalmuk nincs a jó pizzáról, valami vékony száraz izét adnak pizza helyett.

Ivanhoe 2009.06.11. 19:41:34

Vannak nagyon finom pizzáik, kifogtátok a rosszat :) Aki a vastag tésztájút szereti az egyen szicíliai pizzát. A disznót meg nem kell ledarálni, elég ha csak kisütik és rádobják a pizza tetejére :D

terran 2009.06.11. 19:48:12

@suo tempore:
egyéni lehet az ízlésed :D

@szabiaki:
jáj

lifelike 2009.06.11. 19:57:25

szerintem annal ostobabb ember nincs, mint aki azt meri irni, hogy "az olaszoknak fogalmuk nincs a jo pizzarol"
ez tenyleg a legalja
a tajekozatlansag es a tudatlansag esszenciaja
ja es gasztronomiailag is hulye
es nem is tudja mirol beszel

DeMarco 2009.06.11. 20:08:23

@lifelike: Fogalmuk az biztosan van, de az tény, hogy én még jó pizzát nem ettem az olaszoknál. Biztosan csak válogatós vagyok és rossz helyeken próbáltam enni...
Mondjuk a margheritát én nem szeretem. Inkább a Hawaii-t, vagy a csirkemájasat. De jöhet a disznós is. :)))

wiener 2009.06.11. 20:19:27

ha olvasnivaló és wiki akkor már inkább ez:
it.wikipedia.org/wiki/Pizza

:)
egyébként én a legjobb pizzákat olaszban ettem, fantasztikusan jó és könnyű amit ott adnak, nem vagy beledögölve egész este mint az itthoniak (kivétel pár jó hely, mint a fausto, vagy a giuseppe)
ja, és nizzában is nagyon jót ettem, meg ausztriában is tudok pár jó helyet :)

lifelike 2009.06.11. 20:22:41

@DeMarco: nezd, izlesek es pofonok, ez igaz
de a pizza az pizza, a csirkemajas meg disznos pizza az nem pizza, az valami csirkemajas teszta, ahogy a gulyasba is ha nem marhat teszel hanem csirket, az nem gulyas
vagy az authentikus pizzarol beszelunk vagy tesztaetelekrol

:)

settapesoundoff 2009.06.11. 20:23:14

hát, kemények ezek a kommentek azért, eddig nem értettem miért max 2 helyen lehet egész Mo-n jó pizzát kapni, pedig pofonegyszerű, mint minden olasz étel, csak kellő alapanyag kell hozzá.

amiről ti beszéltek az a lángos, ember... a pizza az ilyen ha nem szereted akkor nem szereted, ez olyan mintha a kínai panaszkodna h nincs Mo-n rendes hortobágyi palacsinta, mert egyikre sem raknak édes-savanyú mártást bezzeg pekingben, még rízst is kérhetsz rá.

ha elmész egy olyan helyre mint olaszo. és nem vagy nyitott más országok hagyománytisztelő gasztronómiára akkor inkább vigyél kenőmájast vagy máshova utazz. vagy maradj itthon

kezq1988 2009.06.11. 20:26:25

basszus.
hol éltek?
a szar magyar pizzán nőttek fel.és azt veszitek alapnak.
nem a vastag tészta a lényeg.

esetleg azt még el tudom képzelni,hogy jó magyar módjára amikor valamelyik olasz városban jártatok,bementetek valami turista étterembe.
nem oda kell menni,hanem olyan helyre ahova a helyiek járnak.
ok tudom most akkor az jön,hogy ezt honnan kéne tudni...utána kell nézni.
de a kommentekből nézve nem szorult belétek ennyi ész...

idióták

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.06.11. 20:27:09

@DeMarco: Sajnos az sokszor előfordul, hogy a turistáknak szóló helyeken kritikán aluli ételeket adnak:( Ott kell enni, ahol pl. a taxisok vagy a "jómunkásemberek" esznek, akkor kevés csalódás ér:)

wiener 2009.06.11. 20:28:36

na figyu, akinek nincs fogalma arrol hogy mirol van szo, amikor az ember az eredeti olasz pizzarol beszel az olvassa el ezt
buvosszakacs.blog.hu/2007/05/11/halal_napolyban#more74339

napoly :)

lifelike 2009.06.11. 20:32:35

csinalhatunk amit akarunk, itthon NEM tudsz olyan pizzat csinalni mint amit kint eszel
egyszeruen mas a paradicsomunk ize, mas a bazsalikom zamata es kurva nehez beszerezni igazi, kezzel valogatott hazi extra szuz olivat, amit ott kint a nagymamik csinalnak es koszono viszonyban nincs a bertoni meg a tobbi uveges olivaolajjal

ja es a liszt
LOL BAZMEG!
a magyar liszt az valami takarmanybuzabol van, olcso es szar

ebbol akartok ti jo pizzat osszerakni itthon? :)

tordav · http://szimulacio.blog.hu 2009.06.11. 20:33:46

olaszban van jó és rossz pizza is: mindkettőhöz volt szerencsém;)

itthon, ahol nagyon finom véleményem szerint: www.marximpub.extra.hu/

és most pizza vagy pidza?

kezq1988 2009.06.11. 20:33:47

ja,csirkemájas meg hawaii???
itthon ez az alap,annak semmi köze a pizzához.

de gondolom a don pepe-ben nem kapsz rá igazi mozzerellat sem.úgy értem bivaly mozarrellát.
de gondolom erről sem hallottatok még...

a dohány utcában van egy nagyon jó olasz étterem,olasz szakácsokkal.
ha esetleg ott jár valaki,ne hagyja ki a tenger gyümölcsei levest!!!

settapesoundoff 2009.06.11. 20:41:29

@kezq1988: a pokol harmadik bugyra, nagyon nagy hely

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.11. 20:44:12

@settapesoundoff: kettőnél sokkal több olyan lely van, ahol nagyon-nagyon finom!
@lifelike: Nem értek hozzá, de van olyan, hogy ,,magyar liszt"? Biztos van takarmányból készült és nem takarmányból készült is.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.11. 20:45:45

@lifelike: @settapesoundoff: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.
A vastag verzió a focaccia egyébként, az is elég finom tud lenni.

@DeMarco: király vagy :DDDDDD, ha a Hawaii meg a csirkemájas a kedvenced, akkor tényleg nehéz dolgod lehet :DDDD. Esetleg a Bischmarck-ot vagy a Breakfast-et tudom ajánlani.

@suo tempore: Fú, bocs, de a mélyhűtött pizza az a legeslegalja, zacskós leves, hamburger, újramelegített tészta minden jobb nála.

szabiaki (törölt) 2009.06.11. 20:47:16

Ha mindenhol azt adnák amit az olaszok kitaláltak pizza néven akkor most nem lehetne a világban annyi helyen pizzát kapni. A pizza ma már nem az amit kitaláltak annak idején az olaszok, és valljuk be őszintén szerencse is ez, kell a fenének a vékony vacak. A pizza vastag és húsos és lehetőleg Piedonének nevezik.

lifelike 2009.06.11. 20:47:34

nagyon jo olasz etterem budapesten a fausto
www.fausto.hu/
sajnos pizza az nincs az etlapon

ami a bankcenter aljaban a joy helyen nyilt olasz etterem az is eleg jo, olasz szakacs, olasz alapanyag

viszont ami szar nagyon es megis tele van az a gianni etterme a pomo doro az arany janos utcaban
ott aztan lehet szart enni :(
pizza szimplan szar, erezni hogy olcso alapanyagokbol van (jo draga), de multkor ettem valami husos tesztat, akkora mocsingok voltak a marhahusban mint az ujjam...

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.11. 20:52:42

@kezq1988: A margherita-n marhából készült mozzarella van, ha mozzarella bufala-t tesznek rá, az már
margherita special.

lifelike 2009.06.11. 20:54:26

@mbemba: igen, sajnos magyarorszagon olyan gabonafeleket honositottak nagy mennyisegben a 60as evekben amiket nyugati orszagokban takarmanyozasra hasznalnak (magas hozam, kozepes vizigeny, gondozasmentes, cserebe rossz minoseg, gyors avasodasra hajlamos, izelmenye gyenge), ilyen majdnem minden buzank, a kukorica, es tobb burgonyafele is
ma mar vannak cegek akik nemesebb fajokat termelnek, de ezekkel nem talalkozol a BL55-os magyar lisztben, meg a hasonlokban

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.11. 20:58:22

@lifelike: Kösz! Az biztos, hogy kenyérfronton hihetetlenül sok a rossz, gyenge kenyér!
Azért még kérdezősködök majd!

lifelike 2009.06.11. 21:00:17

@cpandacsoki: vannak itt szakemberek, jolvan :)
megnyugodtam

settapesoundoff 2009.06.11. 21:01:32

@cpandacsoki: nápolyban nincs olyan margherita amire nem tesznek buffalát és ha megkérdezed h az van-e rajta, úgy megsértődnek..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2009.06.11. 21:05:04

Pontosan a Margherita mutatja meg, hogy az adott pizzeriában mennyire jó pizzát tudnak sütni! Minden egyéb feltét csak hókuszpókusz (talán még a quattro formaggi a kivétel)!

lifelike 2009.06.11. 21:05:25

@mbemba: igen, a kenyer nekem is nagy szivfajdalmam, hogy ez a nemzet ki tudja mi ota olyan borzalmas rossz kenyereket eszik, hogy az elkepeszto
es ezt addig nem is erted amig nem ettel francia, olasz vagy neadjisten osztrak peksutemenyeket, kenyereket
(pl nincs egesz magyarorszagon sehol se egyetlen hely se, ahol lehetne kapni olyan croissaint ami legalabb nyomokban hasonlitana arra, amit barmelyik kis francia kavezoban megkapsz 1 euroert reggel a kave melle, es -sok mas mellett persze- ez a liszt miatt van)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.11. 21:10:36

@lifelike: Nem véletlen, hogy egyre többen készítenek otthon. DÁ, HA OLVASOD, KÖSZÖNJÜK A KENYEREKET!
@Mitzi von Küche: Nagyon egyetértek!

kezq1988 2009.06.11. 21:15:05

@settapesoundoff: de jóóó,valaki ismeri az Il Terzo cerchio-t :)
igaz ez is tele szokott lenni,de olaszokkal :)

a pomo doro tényleg szar,egyszer voltam,de nem igazán jött be.

hvuk 2009.06.11. 21:15:47

Úgy szoktam tesztelni a pzzériákat, hogy Margheritát kérek. Persze csak ott ahol kinézem, hogy jó pizzát csinálnak. Mert a Margherita a legjobb pizza, ha tényleg jól van elkészítve, ugyanis kiemeli a tészta ízét (mert a jó pizzában a tészta a legjobb rész). Ha meg rosszul akkor a legrosszabb.

Azzal aki szerint a hawaii pizza vagy a mexikói pizza pizzának minősül kár pizzáról beszélgetni. Az tuti ketchupot is tesz rá, az meg már a legalja. Ja igen, aki szerint a pizza az ami a világon elterjedt és most már innentől ez az etalon, az gondolom úgy véli, hogy a gulyás az nem leves, hanem igazából valami pörköltszerű akrámi, mint amilyen Németországban. Elvégre a világ már így ismeri, tehát akkor már az az etalon, nem?

A Móriczon van egy kis pizzéria ahol tényleg jó pizzákat csináltak, legalábbis 1-2 éve még biztosan így volt. Egy 40-50 éves hölgy a vezetője (vagy volt a vezetője), aki egy idős olasz nénitől vette a receptet. Nála a hamburgerhez/hotdoghoz jár a ketchup, de a pizzához csak 50 forint felárért kérhetsz, hogy ezzel is lenevelje az embereket a ketchupről. Tetszett a hozzáállása. Ja, ott még a profiterol is jó.

A legjobb pizzát különben Olaszországban ettem, Riminiben a tengerpartól 50m-re, egy olyan tipikus turistaszezonban működő étteremben. Meglepő volt nagyon, de fatüzelésű kemenéjük volt és isteni tésztája volt a pizzának. Leghangulatosabb pizzát Volterrában ettem egy kis helybelieknek létrehozott étteremben (Volterrában(!)), ahol a pizzát a végén meglocsolták jó alaposan olívaolajban. Hát, volt egy vidéki feelingem az biztos.

Amúgy Olaszországban is alapvetően kétféle fajta pizza van, az egyik az amit kilóra mérnek ki, az hasonlít kicsit a nálunk ismert pizzára (vastag tésztájú), másik meg amit éttermekben szolgálnak fel, az vékony tésztájú. Ez utóbbi az igazi pizza, előbbi inkább szendvics.

fingerbangs 2009.06.11. 21:16:06

nem reklamkent, de meglepoen finom pizzat csinalnak itt is:
www.giuseppe-pizzeria.hu/
es most akcio van, felaron van a 32centis prosciutto pizza, ami igy 645ft :)

honeycutt (törölt) 2009.06.11. 21:19:05

@lifelike: így van. aki szerint szar az olasz pizza az még tuti nem járt Olaszországban...

honeycutt (törölt) 2009.06.11. 21:22:30

a vastag pizzatészta meg az amerikai "kultúra" része. sajnálatos, ha valaki ezen a szinten van.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.11. 21:33:16

@mbemba: Szerintem azért készítenek egyre többen otthon kenyeret, mert jó móka, mert divat a reformkonyha, reformdiéta, teljes kiőrlésű liszt, tészta, miegymás, de hogy szar kenyereket enne a nemzet, meg rossz minőségű liszt, hát, khm., szerintem bepalizta lifelike-ot egy vicces kedvű, beszédes pék.

éshanem 2009.06.11. 21:38:19

Nápolyban lehet a legeslegebb pizzát enni a Via Chiaia melletti kis utcaban:D aszem 120 éves az étterem

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.11. 21:38:29

@hvuk: Esattamente!, Olaszországban is a marhapörköltet hívják gulyásnak, az egész világ olyannak ismeri, az az etalon! ettől még fenntartom a jogot, hogy ha odajófejkednek, hogy Hungarian gulas hehehe, akkor kioktatom őket, hogy ez jó kaja, de nem gulyás, carissimo, mert az leves!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.11. 21:48:10

@cpandacsoki: Hát, gyakran kerül igen rossz kenyér az asztalra éttermekben is: esik szét, omlik szét, morzsál, olyan, mint a szivacs (esetleg sokadik napon is). Volt olyan pékárú, amit visszavittem, mert mikor ketté vágtam, akkor feleakkora volt - amúgy ebből is a kisebbet szeretem, vagyis nem egy láthatólag felfújt túrós táskát vettem.
Persze, hogy van benne egy divat is, néhány esetben, de soha rosszabbat, minthogy magunk készítsünk otthon kenyeret.

Lehet, azért is gondolom gyengébbnek a mai kenyeret, mert annak idején gyakran ettem kemencében készített házi kenyeret.

Persze liszt-ügyben érdeklődünk és kérdezősködünk! :))

amc 2009.06.11. 21:52:06

Valaki írta itt a mélyhűtött, meg a csirkemájas pizzát. Na meg, hogy vastag legyen,meg piedone (?)
akkor már inkább egy margarinos-teszkós kenyér ízetlen paradicsommal..

eszemmm 2009.06.11. 21:57:02

Az Andrássy-Izabella sarkán a Máv-val szemben van egy kis kockás abroszos olasz, na ott olyan pizzát sütnek, hogy essssszem-f.szom megáll! Meg Lelo az alkotáson.

Egyébként az egyik legjobb pizzát (mert csakúgy mint szeretkezésből, pizzából sincs legjobb, de egyik sem lehet annyira rossz, h megbánd h belekezdtél :), szóval az egyik legjobbat egy kis horváth kempingben, Marinán ettem, igazi olaszos, és kb 3 perc alatt készen van este, amikor meleg a kemence!

kezq1988 2009.06.11. 22:05:42

@cpandacsoki: köszönöm szépen,ezt idáig nem tudtam :)
nem vagyok annyira nagy szakértő.:)

de nem a pizzára rakott mozzarellára gondoltam,hanem,h az emberek azt sem tudják,hogy mi az,h bivaly mozzarella.
amivel nincs is semmi baj,csak ne írjanak ekkora baromságokat...

jó nekik a trapista a pizzára "kecsöppel"
pfuj :)

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.11. 22:20:31

@mbemba: Oké, elhiszem, meg tudom, hogy van ízetlen trappista sajt, meg dejó dió helyett palacsintába, meg van az a morzsálódó sajtpótló lángosra (pfuj, de utálom), szóval kenyérből is el tudom képzelni, hogy van rossz minőségű. Ha otthon vagyok a hétkerben lakom, 4 bolt van a környéken (1 pék, 1 hentes/pék/büfé, 1 CBA, 1 piaci pék, mindegyikben jó a kenyér, de otthon a szüleimnél a 16ker-ben is mindig jó volt, sőt a tesco-ban is jót szoktam venni, ha éppen ott veszek. De biztos van rossz is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.11. 22:38:30

@cpandacsoki: Ilyen is van, olyan is! Ebben megegyeztünk! :))

kerdesek05 2009.06.11. 23:56:58

a magyar pizza az úgy néz ki, hogy:
- közepes lisztből gyúrt tészta
- pörkölt alap
- kolbászos dara feltét
- sonka darabok
- pacal
- hagymakarikák
- 400/kg ft-os trappista sajt
- kecsöp

na ez izzig vérig magyar.

manner 2009.06.12. 18:40:12

@cpandacsoki: Te pizzasütő-e vagy? :D

Ja, hát Olaszországban az a jó, hogy még a legkoszosabb, vacakabb kis pizzeriákban is eszméletlen jó pizzákat lehet enni!

A P.zz.a H.t viszont az amerikaiak egyik legnagyobb tévedése :D

manner 2009.06.12. 18:42:51

@kerdesek05: Ja, igen. Mióta alkalmam volt jó párszor Olaszországban tesztelni az olasz pizzákat, azóta szilaj röhögés fog el az itthoni pizzarendelős szórólapok kínálatától :D
kukori pizza, kukoricával???
kolbászos???
tejszínes csirkés???
jaaaaaaj :))))

mendo 2009.06.15. 07:42:46

A legfinomabb pizzát Nápolyban lehet enni, a Piazzetta del Nilóra nyíló pizzériában. Keresni kell a VERA PIZZA NAPOLETANA táblácskákat, akkor biztosan nem lesz szívás a pizzázás. Másrészt, ha hosszú sor kígyózik a pizzéria előtt, akkor biztosan finom a pizza.

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2009.06.28. 11:58:43

Ehhez a pizzatémához nekem rövid megjegyzésem lenne: nyam-nyam...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.28. 12:50:55

@klematisz - klematisz.blogspot.com/: Én most egy töltött káposzta nyammon vagyok túl, és hmmmmmm. Mi a helyzet a blogoddal? Jó ideje a komment nem ment, mostg pedig a cím!

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2009.07.02. 09:45:12

Nem tudom, meglepődve olvasom :( Egy ideig vacakolt, de azóta nem érzékeltem semmi problémát, ámbár ki tudja?
süti beállítások módosítása