Olasz fórum

Olasz fórum

Friss adatok a lakosság számáról

2009. június 25. - mbemba

Olaszországot 60 045 068-an lakják – közölte minap az Istat (Olasz Statisztikai Hivatal). Olaszország, amúgy, pontosan 50 éve lépett át az 50 milliós határon. Az olasz gazdasági csoda, vagyis a boom economico időszaka volt akkor.

Ma nincs szó gazdasági boomról, ellenben a bevándorlók száma alaposan módosítja a korábbi számokat. Ugyanis, az olasz állampolgárok száma csökkenőben (400 ezerrel), ellenben az Olaszországban élő külföldi állampolgárok száma jelentősen nőtt (2 millió 720 ezerrel). A gyarapodás főleg Észak-Olaszországban szembetűnő, itt külföldi állampolgár gyermeke 10 születendő gyermekből 2, vagyis 19 százalék. Közép- és Dél-Itáliában ez a szám 14, illetve 3,4.
 
Ennek a jelenségnek köszönhető, hogy az összes nagyváros – az egy szem Milánó kivételével – gyarapodik lakosságát tekintve. Különösen igaz ez az Bologna (+0,7), Verona és Velence (mindkettő +0,4) esetében. Palermo, Róma és különösen Nápoly lakosságszáma csökken, azonban mindhárom városban gyarapodott az olasz állampolgárok kapcsolatából született bambinók száma.
 
Az olaszok 99,5 százaléka családban él – legyen az teljes, vagy csonka (olaszul: mini-famiglia). A tartományokat tekintve Campaniában a legnagyobb a családot alkotó tagok száma: 2,8 ez a mutató, míg ugyanez a szám Liguriában pontosan 2.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr821207718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.25. 16:03:23

Cosa vuol' dire mini-famiglia? Egy barát/barátnő már annak számít? Vagy kell házasság vagy egy szülő, ilyesmi? Még eszembe jutott az Encyclopedia of Our Dumb World egy idevágó passzusa: "Az olasz férfi egy háztartásban él a szüleivel egészen addig, amíg meg nem házasodik és akkor felköltözik az első emeletre:DDD.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.25. 16:28:37

@cpandacsoki: Esküvő az köll! Aztán már lehet válni! Ha valaki abból a csapatból együtt marad, akkor az már mini-fami.

Óz, a nagy...:) 2009.06.29. 11:20:59

@cpandacsoki: Ez mekkora...és milyen igaz :)
süti beállítások módosítása