Olasz fórum

Olasz fórum

Hajó az Alpok felett (kicsiben nálunk is volt ilyen)

2009. augusztus 13. - mbemba

A hétvégén az olasz média olyan képsorokkal, szolgált, amelyeket, ha Hannibál látott az örök vadászmezőkről, akkor irigyen sandított oda. Manapság ugyanis, ha valaki át akar vinni az Alpokon egy kisebb hajót már az sem jelenthet gondot. Tovább folytatva, ilyet még Leonardo sem fantáziált.

Szóval, mi történt? Egy katamaránt (kéttestű hajó) egy helikopter (a világ legnagyobbika, MI26) felemelt, felvitt jó magasra és átrepültek együtt az Alpok felett. Az útirányról tudni, hogy a felszállás a Genfi-tónál (tóról) történt, Brenner-hágón át repültek és Genova mellett a Tirrén-tengeren kötöttek ki, vagy szálltak le. Az út öt órát tartott. A katamaránt négy részbe szedve vitték Genovába, és az árbocról tudni, hogy 52 méter magas volt (tudtommal a tízemeletes, amelyikben laktunk 36 méter volt).
 
A látvány lenyűgöző volt! Hasonlót, figyelmes emberek már láthattak Pécs környékén. Papp Zoltán a speciális szállításokban, logisztikában utazó Bautrans cégvezetője mesélte, hogy a 90-es években a Misina-tetőről helikopterrel már hoztak le kiszuperált repülőgépet több részben. Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a hegyről lefelé nem volt megfelelő útvonal a szállításhoz.

Szintén ő mondta el, hogy a 90-es évek közepén a bajorok próbálkoztak, nehéz túlsúlyos a közúton már nem szállítható tárgyak, berendezések szállítására alkalmas zeppelinek bevetésével, azonban a rentabilitás nem volt biztosított - szóval, nem érte meg anyagilag a további fejlesztést a zeppelinezés.
 
Visszatérve a katamaránhoz! A csodálatos tákolmány a svájci Alinghi csapaté és a helvétek tervei szerint abban fogja segíteni őket, hogy megvédjék az Amerika Kupát. Az olaszok az Alinghi sikereit részben magukénak érzik, mert a stábban több olasz is dolgozik, és a tulajdonos a római születésű Ernesto Bertarelli. A wikipédia szerint – a Forbes listája alapján a gyógyszer-bizniszben megtollasodott Bertarelli Svájc leggazdagabb embere.
 
A katamarán többet nem fog röpködni. A legénységre olaszországi tengeri edzések várnak, aztán az Egyesült Arab Emirátusok vízeihez hajókáznak, hogy 2010. február 8-tól megvédjék Amerika Kupa címüket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr231306094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kov_isti 2009.08.13. 11:47:59

Ez tényleg szuper. Biztos jó olcsó is. :-)
Viszont a katamarán nem kétrészes-, hanem kéttestű hajó.

hobe 2009.08.13. 12:18:44

@nas: Te valami egeszen mast neztel! Katamaran a hajo: Alinghi 5, the America’s Cup Defender’s giant catamaran
süti beállítások módosítása