Olasz fórum

Olasz fórum

Lombroso, a bűnüldöző ember

2009. december 12. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

A büntetőjog az évszázadok folyamán komoly és sarkalatos változásokon ment keresztül, és a 19. században megszületett az egyik legfontosabb testvértudománya, a modern kriminológia. Talán nem állítunk meglepő tényt, ha azt mondjuk, a kezdetektől fogva úgy hitték, a belső tulajdonságok kivetülnek az ember külsejére is, így komoly párhuzamokat lehet felfedezni fizikai és lelki tényezők között. Ennek a vélekedésnek volt a fiziognómia a legkidolgozottabb rendszere, mely fogalom röviden annyit tesz, hogy olyan tudomány, ami az ember arcából olvassa ki az illető természetét, egyéniséget. A fiziognómia Kínából ered, de ókori görög filozófusok is foglalkoztak vele, így Arisztotelész is, aki egy egész könyvet szentelt a témának, és lényegében a nyugati fiziognómia tudománya ezen alapult 2000 évig. E rövid bevezető után lássuk ki volt az, aki 1876-ban megjelent művével alapvetően változtatta meg az addigi szemléletet a bűnözőkről, és nem egy hibás meglátása ellenére a kriminológiára egyik legnagyobb hatást kiváltó tudóssá vált.
 
Cesare Lombroso L’uomo deliquente című művében jutott arra a megállapításra, a bűnelkövetők jelentős része születésétől van predesztinálva arra, hogy bűnözővé váljék. A lelki anomáliák, amik bennük dolgoznak, külső jegyekben is felbukkannak, mégpedig rendellenes testi fejlődésben. Ez tehát egy atavisztikus jelenség, hiszen olyan fizikai formákkal rendelkeznek, amelyek nem a mostani emberre jellemzőek, hanem az emberi fajfejlődés korábbi formáinál találhatók meg, ebből következően a bűnözés a fejlődésben alacsonyabb szinten megmaradt emberek viselkedése. Ez az elmélete a későbbiekben többször finomításra került, és utolsó munkáiban a született bűnözők arányát már csak harmadára becsüli az összes bűnözők között, de mielőtt bővebben is kifejtenénk elméletét, az alapok lefektetése után tekintsük át az életrajzát.
Lombroso 1835. november 18-án született Veronában, a páduai, a bécsi, majd a párizsi egyetemen tanult, és szociális érzékenységéről már fiatalon tanúbizonyságot tett, mikor friss diplomás orvosként az itáliai vidéket járva igyekezett segíteni a nincsteleneken. 1859-ben lett katonaorvos, így tettleg részt vett a bűnözők elleni harcokban, hisz az olasz vidék ekkoriban nem éppen a biztonságáról volt híres. Ekkor kezdett el érdeklődni a bűnözést kiváltó okok iránt, és elsőként itt merült fel benne, hogy a fizikai adottságoknak köze lehet a bűnözői életmódhoz. 1871-ben Pesaroban egy elmegyógyintézet vezetőjévé nevezik ki, és egy évvel később, mikor egy calabriai bandita holttestét boncolta, akit korábban már a börtönben is ismert, a koponyán egy rendellenességet vett észre, egy homorulatot, ami szerinte nem található meg az egészséges emberek fején. Villámcsapászerűen, ahogy leírja később, itt döbbent rá elméletének lényegére. „…megvilágosodott a bűnözőtermészetének kérdése – a bűnöző olyan atavisztikus lény, amelyben ismét testet ölt a primitív ember és az alsóbbrendű állat.”
 
4 év kutatása után adta ki a fentebb már említett, A bűnöző ember címet kapott, forradalmi munkáját, ami megjelenése pillanatától kezdve nagy kritikákat szült. Egész életét a kutatásnak szentelte, és bár folyamatosan finomított eredeti elképzelésén, a magva nem változott teóriájának. 1909. október 19-én halt meg Torinoban. Elmélete egy időben, főleg a 19. század legvégén igen erős hatást váltott ki a bírókra, büntetőjogi szakemberekre, de ma már elképzelésének jelentős része meghaladott és kijelentései nem bizonyíthatóak. Csak röviden, nézzük át, mik azok az alapvető kategóriák, amiket Lombroso felállított, de amelyeknek ma már nincs hatásuk a kriminológiára.
A született bűnöző ismérvei a következők: az arc aszimmetrikus, az orr és a száj ferde, a homlok szűk, a szemek kicsik, bozontos, sokszor összenőtt szemöldök, majomszerű, határozott állkapocs, ritkás szakáll, és sűrű, általában sötét színű haj, sok és abnormális forgóval. A későbbiekben, ahogy arra utaltunk is már, Lombroso elismerte, hogy a bűnözők mintegy kétharmada nem született bűnelkövető, hanem a körülmények hatására lett azzá. Elnevezése szerint ezek az egyének a kriminaloidok. A komoly eltérés a született bűnözők, és a kriminaloidok között az a tényező, hogy utóbbiak enyhébb bűncselekményeket követnek el, káros életmódjukat később kezdik, cselekedetüket megbánják, és képesek visszailleszkedni a társadalomba, valamint a továbbiakban bűnmentesen élni. Külső jegyeik nem annyira szembetűnőek, de leírhatók: kis szemek, ferde vagy kicsi orr, korán őszülnek, illetve kopaszodnak és feminim arcuk van.
 
A kriminálantropológia tehát Lombroso működéséhez köthető leginkább, és bár nem kevés követője is akadt, maga az irányzat a 20. század első felében már nem bírt komoly befolyással. Megállapíthatjuk, hogy a gondolat nem volt új, hiszen a fiziognómia hosszú ideje létezett már, de Lombroso volt az, aki komoly munkával, először próbálkozott meg összetársítani a bűnözéssel. Végül vegyük át, mik azok a maga korában zseniális gondolatok, melyek ma is a kriminológia és a jogtudomány szerves részei.
Lombroso úgy vélte, hogy az ilyen bűnözők azért cselekszenek bűnös módon, mert nem is tehetnének másképpen, ezért a szokott értelemben nem büntethetőek. Bebizonyította, hogy a gonosztevők típusa teljesen más, mint a normális embereké, más a vérmérséklete, a beállítottsága, tehát nem lehet igazságos büntetéssel sújtani azokat, akik nem tehetnek cselekedeteikről, mert nem beszámíthatóak. Itt kerül képbe a beszámíthatóság kérdése, a büntetőjog tudomány egyik legfontosabb pontja, hiszen aki nem beszámítható, az nem követhet el bűncselekményt, tehát nem is büntethető. Ezt is egzakt módon Lombroso írta le először. Továbbá kategorikusan elutasította a halálbüntetést, barbár, középkori intézménynek nevezte, mert ahogy írja, a természet alkotta meg abnormálisnak a született bűnöző agyát, és sajnálni kell, nem pedig legyilkolni. Az sem elhanyagolható, hogy az addigi, jórészt íróasztalok mögött dolgozó, és elvont ideákat, fogalmakat kergető kortársai közül ő volt az első, aki gyakorlati munkát végzett. Fontos leszögezni a múlt szörnyűségei miatt, hogy Lombroso kutatásainak nem volt semmilyen rasszista, vagy antiszemita vonulata, tisztán tudományosan kutatta és próbálta alátámasztani elméleteit.
Summa summarum, Cesare Lombroso működése a kriminológiában csak Beccariával mérhető össze, mert munkássága nélkül a büntetőjog jóval később jutott volna el arra a szintre, ahol most tart, ugyanis kritikájával is fejlődött a tudomány.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr411591960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.12. 10:08:34

Az öreg talán ott tévedett az elmélet bizonyos alapjaival, hogy ő is a belső kivetülését látta a deformációban, holott ez pont fordítva működik, hiszen az nyomorít meg lelkileg, hogy rájössz; szarul festesz...

tucano 2009.12.12. 10:36:05

Ránézésre, akkor ő is született bűnöző:)

Szalacsi_Dezső 2009.12.12. 10:54:57

Korrekt , lényegretörő összeállítás a modern kriminológia egyik úttörőjéről.
Bárcsak anno az egyetemen ilyen írásokból kellett volna tanulni Beccaria-ról és a többiekről. Nem pedig a terjengős, érthetetlen jegyzetekből.

Almaspite 2009.12.12. 11:10:01

Istenem, hogy én miért nem a blog.hu-n tanultam a kriminológiát...

:-)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 11:15:10

@Almaspite: Rendesen megszenvedtem én is, szintúgy a büntetőjogot, bár a Földváry könyveknél csak rosszabb van. :)

gitáros 2009.12.12. 12:33:44

Teljesen laikusként ugatok bele, csak mivel Lombroso neve nekem abszolút negatívan cseng, picit utánaolvastam.

A "zseniális gondolatok" között ott van ugye a koponya jellegzetességei és a "veleszületett bűnözői hajlam" összefüggésének humbugja, amely többek között a "tudományos" rasszizmushoz, a fehér faj felsőbbrendűségének" bizonyításához vezetett.

Aztán ott van egy másik "zseniális" gondolat, miszerint a nők között azért kevesebb a bűnöző, mert fejlettségük a férfiakénál alacsonyabb szintű, ezért a bűnözéshez szükséges észbeli képességeknek híjával vannak...

Hab a tortán az illusztráció, melynek alján - mint bűnözési kategória -, a "Forradalmárok és politikai bűnözők" olvasható.

Kicsit mintha féloldalasra sikerült volna az elemzés.

Nagyvakond 2009.12.12. 13:08:13

Túl azon, hogy jó a bejegyzés, most még "kapóra" is jött: kedden volt kisebb műtét pont az arcomon, két vágás, elég ronda, úgyhogy napok óta jár a fejemben (magamról) a "Lombroso-arc" kifejezés. nagyjából tudtam, mit is jelent, de gondoltam utána nézek a neten.. oszt' tessék, há' nem belebotlom?!
Kösz'!

Iustizmord 2009.12.12. 13:22:45

elmélete egy nagy bides zsákutca, kb az alkímiával egyenértékű (bár ugye az is sok kémiai felfedezéshez vezetett, miuntegy mellékesen), s nem sokban különbözik a faji alapú antropológiai kutatásoktól. sarlatán volt, és ezen a tudományos jellegű hozzáállás sem segít..szvsz.

Szalacsi_Dezső 2009.12.12. 13:32:30

nem vagyok a szerző fizetett embere, de az hogy valakinek a nézeteit később másra használják, esetleg rasszista, fasiszta ideológiát kovácsolnak belőle, még nem csökkenti az eredeti gondolat igenis újszerű és modern jellegét.
Einstein relativitás elmélete, főleg ha valaki olvasta, hogy mit is jelent, nem csak úgy gondolja, hogy minden relatív, szóval az is egy zagyvasgnak tűnik, az időutazás lehetőségével és paradoxonával együtt, mégse hülyézzük le úgy általában Einit.
Vagy Horger Antal, akit mindenki valami főmumusként él meg, mert az alkoholista, és az egyetemi életet felforgató József Attikát kirúgta. Holott a kor és az utána következő évszázad egyik legkiemelkedőbb nyelvtudósa volt. Százszor nagyobb koponya, mint Lőrincze Lajos, vagy Grétsy László. És hát ha valaki nem tanuk egy vizsgára, hanem helyette magát lázasnak kiadva nőket kúrogat (akiket Faludy Gyurka hajtott föl neki) az ne csodálkozzon ha kibasszák, mint macskát szarni.

Teddypompom 2009.12.12. 13:36:49

Szerintem a Lombrázó professzore tévedett.

Én magam ismerek olyan bűnözőt aki magas, nagy kerek kék szemei vannak,amelyeket keret nélküli elegáns szemüveg mögött visel,energikus,nagys as orra van,apró szája,szimmetrikus arcberendezése és sötétszőke.(az viszont igaz hogy eléggé feminin).
És a 21 századi magyar történelem legnagyobb tolvaja.
Na erre mit lép a professzor?

Iustizmord 2009.12.12. 13:39:52

@Teddypompom: kivétel erősíti ... :o)))

Szalacsi_Dezső 2009.12.12. 14:26:24

@Teddypompom: több ilyet is ismerek.
Ezek az egyedek gyakran tömörülnek szervezetekbe.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 16:33:10

@gitáros: @Iustizmord: Pontosan olvashatók az írásban azok a gondolatai, amelyek valóban zsákutcának bizonyultak, mint ahogy sok tudósnak voltak a remek gondolatai mellett olyanok is, amelyek kis túlzással nevetségessé váltak később. Mindezek ellenére, a büntetőjogászok között mindenki által elfogadott tény, hogy a kriminológia egyik legnagyobb alakja, mert az elsők között akarta kutatásokkal alátámasztani az elméletét, és ha tetszik, ha nem, komolyan hatott a mai kriminológiára is, pontosan olvasható az utolsó bekezdésben, hogy miért. Ahogy @Szalacsi Dezső: is pontosan írja, ezen az sem változtat, hogy később ezt mire használták fel, erről ő nem tehetett.
Nagy tudós volt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.12. 16:35:21

@gitáros: Másrészt Lombroso szerint a bűnözés egy alsóbbrendű, visszamaradott cselekvés, ha a nők kevésbé lennének okosabbak, és fejlettebbek, ahogy írod, akkor éppen hogy több lenne köztük a bűnöző az elmélet ezen pontja szerint.

fákfákfáki 2009.12.12. 19:00:42

Lombrosonak termeszetesen a nem PC, ennek megfeleloen ma abszolut elutasitott nezetei is helyesek.

MRI kutatasok szerint nagyon eros korrelacio (0.44) van az agy merete ill. az intelligencia kozott. Hasonlokeppen a szuleteskor mert koponya kerulet elorevetiti a felnottkori IQ-t.
Ha ezekhez hozzavesszuk azt, hogy a bunozoknek altalaban alacsonyabb az IQ-juk, a szuk homlok, kis szem- bunozes kapcsolat erthetove valik.

Es mi a helyzet az asszimetrikus arccal?

Terhesseg soran a magzatot tobbfele negativ hatas erheti, mondjuk az anya lehet kabitoszeres, ami az agy fejlodeset megzavarhatja, valamint ezzel parhuzamosan kismerteku fzikai anomaliakat hozhat letre. Peldaul a magzat fule, ami a nyakrol kuszik folyamatosan felfele, megallhat, es alul ulo fullel szulethet a gyermek. Az anomaliak szama 12 eves korban korrellal a 21 eves kori agressziv viselkedessel. Stb.

Mindenestre a kommentelok tobbsegenek talan nem artana kevesebb Steven Jay Gould-ot olvasni. O volt az aki nagyon jo stilusban ugyan, de a legtobbet hazudott ebben a temakorben.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.13. 12:05:09

@Szalacsi Dezső: Ugyan Faludy visszaemlékezéseiben sokat beszél aról, hogy ő meg Attila így mag úgy. Az igazság viszont az, hogy szeretett az öreg konfabulálni. József A. és Faludy egy másik kortársa Fejtő Ferenc szerint például a két költő nem is.

Az lehet, hogy Horger nagy tudós volt, de József Attila még nagyobb költő. Hatására mi sem jellemzőbb, mint az, hogy most már több generáció haragszik Horgerre. Amúgy, honnan vagy ilyen jól tájékozva JA szegedi életmódjáról? on.

Lombrosoról meg annyit, hogy tévutak feltérképezése nélkül nem találjuk a helyes ösvényt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.13. 12:06:41

@popp: J"ózsef A. és Faludy egy másik kortársa Fejtő Ferenc szerint például a két költő nem is." - mármint hogy nem is ismerték egymást személyesen.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 12:29:29

@popp: Nem is tudtam hogy ezt írta Fejtő, vagy mondta, azért ezt kétlem, József Attila temetésén alig lehettek két tucatnyian, és Faludy is köztük volt, antológiát is szerkesztettek együtt, szóval ha országos cimborák nem is, de valamennyire jóban kellett hogy legyenek.
Lombroso jellemzésére meg valóban egy remek meglátást.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.13. 12:46:45

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azt talán tényleg nem írta Fejtő, hogy nem ismerték egymást, de azt mondta, hogy hiába hivatkozik oly sokszor rá Faludy, ott sem volt JA temetésen.

Amúgy imádom a Pokolbéli víg napjaimat, jók a sztorik, a stílus és remekül visszaadja az emigráció, meg a magyarországi ötvenes évek és Recsk hangulatát, de azért szemmel láthatólag beleszínezett a történetbe itt-ott. Nem mintha elítélném emiatt. on.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 13:57:38

@popp: Egyetértek, fantasztikus könyv a Pokolbéli víg napjaim, és bár a két folytatása, a Pokolbéli víg napjaim után, és a Pokol tornácán nem ér fel az első remekhez, de nagyon jó olvasmányok.
Meglep hogy ezt mondta Fejtő, meglehet hogy igaza van, sajnos már egyiküket sem tudjuk megkérdezni. On.

Iustizmord 2009.12.13. 14:10:00

@fákfákfáki: hogy a bűnözőknek alacsonyabb az iq-juk? ez szvsz ebben a formában hülyeség. egy bolti tolvajnál vagy egy garázda kocsmai verekedőnél ez még lehetséges, de pl gazdasági bűncselekményeket jellemzően nem 80-as iq-jú embertek valósítanak meg

Iustizmord 2009.12.13. 14:13:19

@Iustizmord: mellesleg , naponta követünk el bűncselekményeket. mindenki.

- nem adtál számlát? adócsalás
- veszel egy lakást és kevesebb vételűrat írtok bele? illetékcsalás.
- megpofoztad a feleséged / gyereked? tettleges becsületsértés / könnyű testi sértés / kiskorú veszélyeztetése
- utóbb készítessz el vmi iratot és rossz dátumot írsz rá ? magánokirat-hamisítás
- iszol 2-3 sört és vezestz? járművezetés ittas vagy bódult állapotban.

biztos lehet még pár példa.

Szalacsi_Dezső 2009.12.13. 15:53:21

@Iustizmord:
Mondjuk a gazdasági bűncselekmények megítélése mindig jócskán túlpolitizált volt. Lásd, amit manapság művelnek gazdasági törvényhozás címén, hogy valakinek mindig meg legyen a kiskapu. Szóval az nem olyan egyértelműen bűn, mint a tízparancsolatból levezetett ún. klasszikus köztörvényes cselekedetek.
Szóval a fehérgallérosok nem is tekintik magukat bűnözőnek és bizony nagyon gyakran szemebsül a bíróság azzal, hogy nem tudja megfogni az illetőt.
Kicsit olyan ez mint az előzetes letartóztatás feltételei, ha akarom fennállnak, ha akarom nem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 16:48:59

@Szalacsi Dezső: Pontosan, éppen a fehérgalléros bűnözésnél figyelhetjük meg azt, hogy undorító, morálisan elítélendő, de jogilag gyakran nem megfogható.

Kicsi Bernáthegyi (törölt) 2010.02.16. 21:56:09

@Krajcs: Nem véletlenül alakult ki az a mondás, hogy negyven felett ott van az arcán mindenkinek az élete. Egyesek szerint ez már harminc felett igaz.
A lélek, a gondolatok beleégnek az arcba. Érdemes megfigyelni, hány derűs szemű idős embert látsz magad körül. Kinek hogyan ráncosodik az arca.
Tehát, ha valaki "szarul fest", és emiatt állandóan ezen rágódik, akkor egy mogorva, keserű emberré válhat, akinek mindez tükröződik az arcán.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 20:21:14

@Kicsi Bernáthegyi: Ebben van valami, de sok függ az életviteltől, a megpróbáltatásoktól, és a genetikától is.

Kicsi Bernáthegyi (törölt) 2010.02.17. 21:06:07

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Ó, igen, a szerencsés genetika nem árt :) Néha-néha találkozom villamoson, piacon, rendelőben olyan idős hölgyekkel/urakkal, akik átéltek ezt-azt a koruk alapján, és mégis derűsen mosolyog a szemük - és velük együtt a ráncaik. Egy-egy postán történő sorbaállás közben szívesen beszélnek, és szinte vidáman beszélnek a megpróbáltatásaikról. Szeretném és igyekszem ezt a hozzáállást tőlük ellesni, mert ez is nagyon számít szerintem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 21:48:15

@Kicsi Bernáthegyi: Ez fontos lenne valóban. Egy ráncos, mosolygós arc sokkal szívderítőbb, mint egy szerencsésebb sorsú, génállományú, de mogorva ember.
süti beállítások módosítása