Olasz fórum

Olasz fórum

Hó, eső, áradás, lavinák, halottak, felelőtlenség

2009. december 28. - mbemba

Akárcsak nálunk Olaszországban is a múlt héten komoly havazások, esőzések voltak mindenfelé. És ennek az időjárásnak súlyos következményei vannak. Illetve a következmények mellett súlyos kérdések is felvetődnek. Egy biztosan!

De előbb a helyzetjelentés. Milánóban a hó miatt a vonatforgalom teljesen felborult. Kedden a rendőrséget is be kellett vetni a rendteremés érdekében, akkora volt a felfordulás a pályaudvaron (Centrale, fotók). Ekkor a hó miatt, 4,45 és 10 óra között, egy szem vonat sem hagyta el a milánói pályaudvart.
 
Toszkánában inkább az eső okozott, okoz gondot (fotók). Áradás, illetve áradásveszély van, 500 embert ki kellett telepíteni; autóutak vannak lezárva. A legsúlyosabb helyzet Lucca és Pisa között alakult ki – a Serchio nevű folyó kiáradt a medréből. Garfagnana községben földcsuszamlás okozott károkat. A Pistoia és Bologna közötti vonatforgalomban földcsuszamlás miatt voltak gondok.
 
Emilia-Romagna és Liguria szintén úszik a vízben. Több helyen földcsuszamlás volt, ami egyenes következménye annak, hogy hat nap alatt az éves esőmennyiség 40 százaléka esett le. Romagnai vezetők kérik, hogy hirdessék katasztrófasújtott területnek ezt a régiót.
 
Velencében nagyon magas volt a vízszint a folyamatos eső miatt.
 
Ezalatt délen nagyon magas hőmérsékletek a jellemezőek: Palermo mellett 25 fok az átlag.
 
A bevezetőben emlegetett súlyos kérdések akkor kerültek terítékre, amikor Trentinóban egy mentőcsoportból négyen haltak meg, amikor két elveszett, amúgy Friuliból érkező turista után mentek. Utóbbiakat, mint később kiderült egy lavina sodorta el. Ugyanez történt a mentésükre igyekvő hét fős hivatásos mentőcsoporttal is. Ebből a csoportból négyen meghaltak – valamennyien tapasztalt mentők és valamennyien trentinóiak –, ketten kerültek kórházba, csak egy szakember maradt fizikailag sértetlen. A polgári védelem vezetője (Guido Bertolaso) így fogalmazott: ,,Elegem van abból, hogy mentőseink azért veszítsék életüket, mert egyes emberek – nem foglalkozva a riadókkal – felelőtlen kirándulásokba vágnak.”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr421627727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandabula 2009.12.28. 14:30:15

Valószínűleg nincs igazam, de úgy érzem: ha valaki víz alá merül, sok mindent felfedezhet, ha hegyre mászik, nem történik semmi.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.28. 15:22:38

Teljesen igaza van a csoport vezetőjének, felelőtlen emberek ilyen helyzetben nem csak a maguk, de sok más ember halálát is okozhatják.
süti beállítások módosítása