Olasz fórum

Olasz fórum

85 éve vette kezdetét a fasiszta diktatúra

2010. január 03. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

Egy rövid, ámde lényegretörő posztban emlékezzünk meg arról a gyászos napról, ami pontosan 85 évvel ezelőtt történt, január 3-án. Mussolini 1925-ben, ezen a napon oszlatta fel az olasz parlamentet, és vezette be de iure is a fasiszta diktatúrát. Tekintsük át a közvetlen előzményeket, hogy mely események vezettek el oda, melyek folyományaként Mussolini szinte akadálytalanul, különösebb erőszak nélkül, jogi műszóval élve a törvényes jogtalanság révén lett Olaszország teljhatalmú ura.

Az első világháborút követően sokan féltek attól, hogy a kommunisták hosszabb-rövidebb időre Itáliában is magukhoz ragadhatják a hatalmat, így mikor Mussolini 1921-ben belépett a főleg polgári pártokat tömörítő Nemzeti Blokkba, ezt a fejleményt nem követte különösebb ellenállás. Egyrészt a fentebb említett félelem, másrészt a már akkor is megnyilvánuló jelentős fasiszta befolyás miatt. Ekkor már több százezer híve volt az új irányzatnak, és az olasz városokban tucatszámra gyilkolták a baloldali, vagy baloldaliaknak vélt embereket.

A háború utáni választásokat a Nemzeti Blokk nyerte, 35 helyhez jutottak ezen belül a fasiszták. Milyen hátborzongatóan rossz vicce az az életnek, hogy akkor is bebizonyította, a demokrácia játékszabályaira hivatkozva szinte könnyebb diktatúrát építeni, mint azokat áthágva. Ez a 35 képviselő ugyanis pontosan arra volt elég, hogy sakkban tartsa a kormányt, mivel az ő kilépésükkel elvesztették volna a parlamenti többséget. 1921 végén a már párttá alakult fasiszták taglétszáma nem érte el a fél milliót, szemben a több mint két milliós baloldali szervezetekkel, parlamenti erejük sem volt ahhoz, hogy lépjenek.

Mussolini ekkor tagadhatatlanul zseniális politikával egyfelől a nép felé továbbra is hirdette a kommunizmus veszélyét, másrészt komoly sikereket ért el a nagytőkések és az egyház körében, megnyerve rokonszenvüket. 1922-ben jött el a cselekvés ideje, mikor Luigi Facta miniszterelnök a szocialistákat be akarta vonni a kormányába, a fasiszták akcióba léptek. Fegyveres különítményeikkel október 27-én átvették több nagyváros irányítását, például Milánóét is, majd Róma felé indultak. Ezt ismerjük ma marcia su Roma néven. Az erődemonstráció következtében október 29-én megalakult a fasiszta kormány, még a parlamentáris szabályok látszatával.

Nem leragadva tovább az előzményeknél és a részleteknél, a következő jelentős lépés 1923-ban a választójogi törvény reformja volt, amelynek igazi jelentőségét az adta, hogy a legtöbb szavazatot kapott pártnak automatikusan biztosította a kétharmados többséget. 1924-ben látványos csalásokkal sikerült is megszerezni a teljes többséget a Fasiszta Pártnak, ám még ekkor sem tekinthették biztosnak a pozíciójukat, mert koalíciós kormányt alakítottak. A közvetlen előjele a diktatúrának Giacomo Matteotti szocialista képviselő meggyilkolása volt, aki világosan rámutatott a választások során elkövetett törvénytelenségekre.

Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ugyan több párt is kivonult a parlamentből, és III. Viktor Emánuel király is tett pár erőtlen lépést a fasiszták ellen, innen nem volt visszaút. 1925. január 3-án Mussolini feloszlatta a parlamentet, és hivatalosan innen számítja a történelemtudomány a fasiszta diktatúrát. A sajtószabadság megszűnik, korlátozzák az egyesülési és gyülekezési szabadságot, a helyi önkormányzatok autonómiájának szinte teljes megszüntetése, ellenzéki pártok betiltása, a szokásos eljárások következnek. 1928-ban a parlamentalizmust rendeleti úton is végleg felszámolták.

Bár magát a rendszert nem nevezhetjük totális diktatúrának, lévén hogy például a királyság intézménye megmaradt, a katonaság is valamennyire különállóan tudott helyezkedni, illetve a társadalom teljes fasizálására sem tettek kísérletet, megállapíthatjuk, hogy Olaszország újkori történetének egyik legsötétebb 24 órája volt a 85 évvel ezelőtti nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr371641156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 12:33:45

Újabb jó poszt, gratula!

Amit a nagytőke szerepéről mondasz. Jellemző, hogy a komcsi veszéllyel szemben bármire képes, de mennyivel jobb és szimpatikusabb válasz volt a jóléti állam kísérlete.

Zahal 2010.01.03. 12:33:47

Az olaszok aztán saját maguk vetették le Mussolini rendszerét, és lógatták fel a diktátort, mert tényleg jóravaló nép. A zsidóikat sem kínálták fel ezüsttálcán a németeknek - mint sok más csatlós.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.03. 12:46:42

,,Az ő likvidálásuk helyes, dicsérendő magatartás volt."

Ilyet nem mondunk és nem gondolunk!

Bloodscalp 2010.01.03. 13:13:11

Úristen te ide szoktál írni?

Bloodscalp 2010.01.03. 13:15:09

@Zahal: igen, menhely volt európában a zsidóknak, arról híres...

Zahal 2010.01.03. 13:17:40

@Bloodscalp: legalább nem olyan "menhely" volt, ahonnan az utolsó pillanatban, 95%-os hatékonysággal a helyik közigazgatás küldte őket a biztos halálba.

WinG 2010.01.03. 14:05:57

Azért Dél-Olaszországban ma is áldják a nevét a maffiaellenes intézkedései, valamint a gyors fejlesztések miatt (gyárak, infrastruktúra stb). Egyébként idióta volt, tény, de korántsem volt annyira negatív szereplője a világtörténelemnek, mint Hitler. Persze, hogy rengeteg kommunistát megöltek az utcákon, de azért ez kölcsönösen működött, nem szabad elfelejteni.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.03. 14:16:11

Ha emlekeim nem csalnak akkor Mussolini intezte el, hogy az olasz vasut pontos legyen.

Kerdes az, hogyha a Jobbik nyer(ne) a valasztasokon mit muvelne az orszaggal.

tlvajferi 2010.01.03. 14:34:13

hálistennek a háború vége felé az olaszok is kezdetk rájönni honna is pénzelik a diktatúrát, így neigen ellenkeztek mikor a megszálló németek megfeleleő lépéseket tettek

tlvajferi 2010.01.03. 14:38:19

ne felejtsük el, hogy mussolini is szocialistaként kezdte

attól volt olyan gátlástalan, hogy saját népét irtotta és még a zsidókat is kiadta a németeknek

Vincenzo90 2010.01.03. 14:57:17

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Mivel Vona Gábor maga a patásördög, és Hitler, Sztálin és Mussolini reinkarnációja egymagában, ezért mindenkit megöletne, majd ha már csak ő élne az országban, hadat üzenne Izraelnek és a Slotákoknak, és lerombolná a zsinagógákat, és sóval hintené be a helyüket.

Csak tudnám, melyik farok találta ki először, hogy a Jobbikot páruzamba kell vonni 70 éve létezett antidemokratikus erőkkel... Azért igazán hülyének kell lenni, hogy ma valaki nemzetiszocializmustól tartson.

A posthoz meg annyit, hogy a szokásos. Persze, ami szar, azt nem kell elfelejteni, de Mussolnini sem volt maga a gonosz megtestesülése, és sokmindent jól csinált. A kommunisták kiírtása? Hát arról annyit, hogy ők is írtottak volna mindenkit, ha épp ők kerülnek hatalomra. Gyilkost ölni bűn? Ez örök kérdés... Mellesleg hány nem kommunistának eshetett bántódása a fasiszta Olaszországban, arra azért kíváncsi lennék. Mert hogy a gazdaságnak csak jót tett, az biztos.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 15:50:40

Szerintem pontosan kiderül a posztból, hogy bár Mussolini diktátor volt, de a második világháború kezdetéig azért nem mérhető egy Hitlerhez vagy Sztálinhoz. Sokat fejlődött a regnálása alatt Olaszország, ezt be kell vallanunk ha objektívek akarunk maradni. Ezzel együtt is, senki sem gondolhatja komolyan, hogy összességében jó lett volna Itáliának ez a 18 év, azért 18, mert a Salói Köztársaság azért már egy külön történet volt.
A Jobbik és a fasizmus összehasonlítása pedig értelmetlen, mert a jobbik radikális, de nem fasiszta.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 16:16:56

@Vincenzo90: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Éppen a kétvilágháború köze és a második világháború miatt nem mondja magára senki sem, hogy náci vagy fasiszta. A program pontjai és jelmondatai között böngészgetve viszont mindig egy Csapd le csacsi párbeszéd ugrik be. "Emlékezteti rá?" "Nagyjából pont".

De szerintem ne másszunk már ebbe bele, annyira jó poszt, hogy vitatkozzunk inkább arról.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 16:40:32

@popp: Hogyne, szerintem se másszunk bele az aktuálpolitikai katyvaszba itt és most, de a Jobbik programjában nagyon kevés a fasiszta gondolkozásra hajazó pont. Ha őszinték akarunk lenni, akkor a Fidesz pár évvel ezelőtti próbálkozásaiban még több volt, emlékezettek csak korporatív próbálkozásra a párton belül, mint a tagozatok, faluparlament, civilek és szervezetek felsőházi szereplése, és a többi. Szerencsére ezek elhaltak, butaság volt mindegyik. Ezek közül pont az utóbbi megtalálható a Jobbik programjában, de az inkább egy erősen populista, radikális, sokszor baloldali rendszer, semmint fasiszta.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 16:44:43

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szerintem a fasisztoid kifejezés mindenképpen rájuk húzható, de tényleg hagyjuk.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 16:53:13

@popp: Csak tudod, ez a fasisztoid olyan ronda és sokszor értelmetlen műszó, arra van kitalálva, hogy aki nem fasiszta, de nem tetszik a ténykedése, arra rá lehet húzni gond nélkül. Van elég gond a Jobbikkal, de nem az hogy fasiszta.
Más: igazából a halálának elég dicstelen körülményei is megérnének majd egy posztot. Pont ugyanaz az érzésem ezzel kapcsolatban, mint Ceausescu kivégzésével kapcsolatban. Meg kellett volna történnie, mert megérdemelték, vita nélkül, de nem úgy és olyan körülmények között, ahogy történt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 17:01:23

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szerintem nem rossz szó a fasisztoid, mert kifejezi az ordasságot.

Hú igen, láttam képeket a fölakasztott Mussoliniről a Rubiconban, elég sokkolóak.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 17:14:14

@popp: Igen, ha van egy törvényes tárgyalás, amin halálra ítélik, az egy más kérdés, egy szót sem szól senki, de így, pláne a szeretőjével...Nem is tudom volt-e ilyen lincselésre példa államfők ellen a 20. századi Európában.
Messzire mutat, de jogi szempontból ugye nürnbergi ítélkezés is törvénytelen volt. A büntetőjog egyik fő szabálya, ha nem a legfontosabb a nulla poena sine lege, vagyis nincs büntetés törvény nélkül. Ez a modern polgári demokráciák talán legfőbb védelme az embereknek. Nürnbergben pedig olyan törvények alapján ítéltek el embereket, amik akkor nem voltak hatályosak, amikor elkövették a kriminális tetteik, ez jogi szempontból abszurd. Persze, igazságos volt, ebben sincs vita, sokaknak az akasztófa alatt volt a helyük, de azt is meg lehetett volna úgy oldani, hogy nem csúfolják meg nyilvánvalóan Juszticiát.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 17:28:34

Ezek az esetek, mikor a politikai szempontok űberelik a jogiakat és ehhez jogászok is aszisztáltak.

Az egyébként dicsőséges '56-os forradalom csúnya foltja a Köztársaság téri lincselés. Ráadásul egyes kutatól szerint ez az esemény is hozzájárult Hruscsovék döntéséhez az agresszióról.

on.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 17:36:24

@popp: Való igaz, a fájdalmam csak az, hogy ezt jogilag elfogadhatóan is meg lehetett volna tenni. Szintúgy a Köztársaság téri lincselés: halált érdemlő gazemberek, de nem így.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 17:41:07

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azért Mező Imre például nem egy Rákosi és ő ráadásul a forradalom mellett állt azokban a napokban. tudom te szigorúbban ítéled meg ezeket az embereket Nagy Imrével együtt, mint én. De on.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 17:51:50

@popp: Azért Mező, akinek '45-től folyamatosan emelkedett a ranglétrán, ugyanannak az alávaló rendszernek volt a működtetője és fenntartója, mint jó pár más középvezető. Az, hogy élete utolsó pár hónapjában felismerte ő is, hogy ez így nem megy tovább, dicséretes, de nem menti fel. Egyébként pont ő nem érdemelt volna halált, de nem egy ávos gazember is volt ott. Ezzel együtt, védhetetlen ami ott történt, fentebb is ezt állítottam, ez a forradalom szégyene. Milyen szépen bejártuk a fasizmustól a kommunizmusig vezető utat. :)

drdugo 2010.01.03. 17:59:56

nagyon egyoldalu ez az iras. illett volna egy picit az érdemeit is méltatni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 18:07:49

@drdugo: Általában a nem kommunista diktatúráknak mind vannak viszonylagos érdemei, csak ezek szerintem elmaradnak a társadalomban és a néplélekben végzett pusztítás mellett. Egyébként a poszt nem igazán Mussolini ténykedéséről szól, hanem arról, mi történt ezen a napon 85 éve, és nagyon nagy vonalakban hogy következhetett be.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 21:16:29

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azért a kommunista diktatúráknak is akadnak érdemei. Például a mindenki által elérhető közoktatás és az analfabetizmus fölszmolása. Abba is érdemes belegondolni, hogy Mező, mint a korábbi rendszer üldözöttje (üldözték származása és politikai meggyőződése miatt is" vágott bele az "szép új világ" építésébe. Nagyon sokan akartak hinni a kommunizmus világjobbító lehetőségében Koestlertől-Eörsiig. Innen távolból könnyű ítélkezni fölöttük, de nem tudhatjuk hova jutottunk volna mi hasonló helyzetből.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 21:37:34

@popp: Ne haragudj, de aki Lenin és Sztálin után, a '30-as évek perei után, az ukrán éhínség előidézése, a lengyelek ellen folytatott, németeket követő dicstelen rablóhadjárat, és hadd ne soroljam után képes volt hinni a kommunizmus világjobbító szándékában, az vagy beteg vagy rossz ember. Soha nem értettem, hogy jeles emberek antifasizmusához miért tartozott hozzá a kommunizmus is. Nem akarom hogy ez fellengzősnek hangozzon, de egy egészséges ember, aki tisztában van a világgal antikommunista és antifasiszta.
Meglehet van abban kommunista érdem is, hogy mindenki tanulhatott, de ezt hozta magával a 20. század is, az emberek mindenképpen felvilágosultabbak lettek volna, kommunisták nélkül is.

Matrix23 2010.01.03. 22:10:32

És miért? Demokráciában élünk. Vagy valahol tiltva van az hogy a ducét éltessük? Mielőtt valaki amugy rámakasztaná a fasiszta jelzőt, nem vagyok az, magyar létemre érdekes is lenne. :-) De nagy tisztelője vagyok a ducénak, és ezt vállalom.

Egyébként tőled mint lazialétól, nem vártam ezt hogy törlöd, de azért éljen a DUCE! :-)

Matrix23 2010.01.03. 22:11:31

Egyébként ahogy látom, nem én voltam az egyedüli aki ilyet írt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 22:19:37

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Én aztán nem haragszom, de azt kihagyod a számításból, hogy a kortársak töredékét sem tudhattak a Sztálin Szovjetuniójáról, mint mi ma. Ráadásul a Sztálin ügyesen manipulálta is őket és egy álvilágot mutatott be ezeknek a jeles antifasiszta értelmiségieknek. Az általad említett emberek ráadásul olyan hitet tápláltak a marxi utópia iránt, hogy sajátbőrükön kellett megtapasztalniuk annak mocskát. Aztán éppen te mentegetted múltkor Marinettit, teljesen jogosan.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 22:21:14

@Matrix23: Valóban nem te voltál az egyedüli, csak most vettem észre, köszönöm. Persze, lehetsz te nagy tisztelője, a te döntésed, csak nem értem mi okán lehet tisztelni egy olyan embert, aki egy rossz rendszer rossz vezetője volt, ráadásul ha a Salói államképződményt is hozzávesszük Mussolinihez, akkor még borúsabb a kép.
Egyébként elég rossz az nekem, hogy sokan azonosítanak minden lazialet a Duce tisztelőivel.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 22:23:58

@popp: Tegyük fel, hogy nem sokat tudtak. De a lengyelek lerohanását nem lehetett nem tudni, ahogy például Faludy is leírja, sok akkori kommunista ábrándult ki akkor az eszméből. Meg aztán kevés olyan ember volt, mint például Koestler, aki Franco börtönében lett antikommunista. Igazság szerint én nem mentegettem Marinettit, csak leírtam, hogy külön kell választani a művészetet az emberi gyarlóságtól.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 22:33:52

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jó, hogy éppen Faludyra hivatkozol, mert éppen a Pokolbeliben rengeteg olyan barátjáról, köztük szerelméről ír megértően, akik neofita lelkesedéssel vetették magukat a kommunizmus építésébe. Kora hősének azt a Havas Bandit nevezte, aki még akkor is Sztálint éltette, amikor halálra verték az Ávósok. Karoton című művének főhősét éppen róla mintázta.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 22:37:54

@popp: Igen, és akkor is csak döbbenten álltam ezen tények előtt. A Karoton főhősét én is úgy tudom hogy róla mintázta, az is egy ritka jó könyv.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 22:45:06

@Matrix23: No de látod, nem hivatkozhatsz rá, hogy nincs demokrácia. Viszont komolyan érdekelne amit fentebb is kérdeztem: Persze, lehetsz te nagy tisztelője, a te döntésed, csak nem értem mi okán lehet tisztelni egy olyan embert, aki egy rossz rendszer rossz vezetője volt, ráadásul ha a Salói államképződményt is hozzávesszük Mussolinihez, akkor még borúsabb a kép.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 23:03:21

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Én viszont megérteni véltem, honnan ez a nagyvonalúság és közel is áll hozzám Gyurka bácsi attitűdje. A Karoton tényleg jó kis olvasmány.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 23:26:31

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szóval nem vagyok hajlandó csípőből ítélkezni, inkább megvizsgálom a körülményeket. Így tett Faludy kommunista majd a rendszerből kiábrándult barátaival.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 23:29:37

@popp: Hát a múlt ismeretében azt hiszem nem csípőből ítélkezés amit én teszek, de megértem a te álláspontod is.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 23:57:16

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azért is gondolom úgy ahogy, mert érteni vélem Illyés (egy élesszemű kortárs) mondatát a zsarnokságról.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 00:00:55

@popp: Szíved joga hogy úgy lásd ahogy, így legalább tudunk vitázni. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 11:43:23

@popp: Apropó, egy még érdekel: azokkal szemben is megvan ez a nagyvonalúságod és említett attitűdöd, aki a 30-as években fasiszta érzelműek voltak? Hiszen akkor még nem volt világégés, csak egy valljuk be fejlődő Olaszország, szóval aki itthon fasiszta érzelmű volt, akkor az is benne lehet az általad említett körben nem? Tegyük hozzá, nem náci érzelmű, hanem fasiszta, mielőtt félreértenél.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 12:29:54

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Némileg igen, de ez a fasiszta érzelem gyakran párosult erős antiszemitizmussal és xenofóbiával, ami már nem kóser számomra. De például Szabó Lőrinc ilyen jellegű vonzalmait bőven elnézem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 12:38:30

@popp: Pontosan ilyen korrekt választ vártam tőled, a két Szabó, Lőrinc és Dezső remek példák erre.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 13:44:44

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Na igen, Szabó Dezső. Szabó Lőrinc meg Kabdebó Lóránt szerint angol kém volt (egy tévéműsorban láttam erről nyilatkozni), talán meg is jelent egy tanulmánya az ügyben) és csak megtévesztésből írt például lelkes cikket a nürnbergi pártnapról (de ha nem is arról, valamelyik náci pártrendezvényről).

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 13:54:32

@popp: Erről felületesen én is hallottam, de inkább csak hangulatkeltésnek tűnik, dokumentumok nélkül.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.04. 14:30:06

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azt én sem tudhatom mi igaz ebből, de ilyen kém témában mióta világ a világ elég bizalmasan kezelik a dokumentumokat. Ha volnának sem feltétlenül kerülhetnének elő.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 15:02:47

@popp: Ez igaz, de éppen ezért Kabdebó sem igen tudhatja. Mindenesetre nagyon meglepne.

tucano 2010.01.16. 11:01:30

Vki írta, hogy a Duce tette pontossá az olasz vasutat. Ez teljes félreértés, csodákra még a diktátorok sem képesek!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.16. 11:14:54

@tucano: Úgy érzem, hogy friss és negatív előjelű tapasztalataidat kivetíted a Duce ez irányú tevékenységére! :))
süti beállítások módosítása