Olasz fórum

Olasz fórum

Olaszország jobbra tart

2010. március 02. - mbemba

A posztot azért is érdemes elolvasni, mert cpandacsoki blogbarátunk - a poszt szerzője - naponta tapasztalja a piemonti létet, és tudja, hogy nem minden fenékig tejfel!

Noha beszélem a nyelvet, de még nem eléggé ahhoz, hogy igazán kövessem a közéletet és mostmár a tévén is csak hangyákat tudok nézni, miután néhány régióban (és történetesen Piemontban is, ahol élek) megszüntették az analóg sugárzást (a foci miatt muszáj lesz beruházni egy digitális recieverre hamarosan). Az országban hagyományosan erős a baloldal, sztrájkok, diáktüntetések, antiglobalisták kommunista pártok hemzsegnek; igaz, az utóbbiak sosem voltak hatalmon. Sőt, az a városi legenda, hogy az utóbbi időkben amint megerősödik egy kommunista párt annyira, hogy elérje a parlamenti küszöböt, akkor meghasonlik önmagával és kettészakad.

Ma a két 2-3% közelében levő párt között annyi csak a különbség, hogy az egyik használja a vörös csillagot, a másik nem. Mindenesetre itt simán előfordul, hogy egy fiatal srác úgy dönt, hogy a helyi foglalt ház vagy antiglobalista sejtben annyi jó csaj van, hogy ő is beszáll és a nyugat-európai (szélső)bal ideológiában, aktivistáskodásban pallérozza magát a jobb érvényesülés kedvéért. Ami azért, lássuk be, Magyarországhoz képest óriási különbség.
 
Valójában viszont az országot egy üzletember vezeti, aki relatíve komoly kontingenst küldött Irakba (nem használt a sok százezer Pace feliratú zászló) az északi szeparatista szélsőjobb (Lega Nord) erősödik (asszem 12-13% körüli támogatottságon vannak, és benne a kormánykoalícióban) a Guardia Italiana egyre többet masírozik a milánói utcákon.
 
A hétköznapokban eleddig nem vettem észre, hogy bárkit is befolyásolna mindez, igaz sem Róma, sem Nápoly rosszabb környékein nem jártam soha és ismerőseim közül kettő van, aki Berlusconi-szavazó. Most is csak arról tudok beszámolni, ahogy a hatóság bánik a bevándorlókkal/munkavállalókkal. Egy kollégám és jóbarátom (magyar) most regisztrálta magát itt, be kellett vigyen egy csomó dokumentumot a Polizia Municipale-ra, miután nem volt otthon, amikor otthon keresték és egy a társai által Marokkónak becézett színesbőrű rendőr tesztelte, hogy tényleg ott lakik-e, ahol lakik: mivel nem tudta megmondani, hogy az 5 emeletes házban hanyas számú az övé, el kellett magyarázza, hogy melyik lakás is az a 2. emeleten, ahol ő lakik.
 
Marokkó volt az egyedüli, aki tudott angolul. Ma pedig hozzánk is becsöngettek, azt tesztelték le, hogy tényleg itt lakik-e velünk a 2 hónapos kislányunk és nem csak kamuból jelentettük be (és csak egy "kék norvég" csecsemőt vittünk a gyerekorvoshoz, meg oltásra. Egyébként bárkinek mesélem, mindenki csodálkozik, ilyesmi eddig nem volt. Ezen kívül még azt is kicsit furcsálltam, hogy az Auchanban nyíltan hordja a pisztolytáskáját a biztonsági őr. Tiszta Amerika!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr131801527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 08:42:57

Érdekes poszt, csak az nem derült ki számomra, hogy mennyiben tartana Olaszország jobbra? 2-3%-on állnak a kommunista pártok, mert már ott is felismerte mindenki, hogy ez már idejétmúlt dolog volt 20 éve is, nem hogy most. A Lega Nord meg egyszer szerez pár százalékot, egyszer veszít, és nem először vannak koalícióban, ezt sem tartanám nagy jobbratolódásnak. Ha meg kedve van a Guardinának, és nem jogellenesen teszi, hadd masírozzon.
Az mondjuk meglep, hogy ilyen komolyan veszik a hivatalos bejelentéseket. Bár gondolom a visszaélés is kevesebb.

paráznabillegető 2010.03.02. 09:05:36

a lágerek helyét kimérték már?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 09:18:34

@paráznabillegető: :)

Az a probléma, hogy tulajdonképpen nem derül ki semmi a poszt címében beharangozottakról, csak hangulatkeltésre jó.

tucano 2010.03.02. 09:22:47

A szigor eredménye mindenesetre délen már látszik. Szó szerint eltűntek a bevándorlók, mármint az EU-n kívülről érkezők. Hajók sem jönnek úgy, mint régen. Viszont akkor ki fog dolgozni?

Tomi1973Wien 2010.03.02. 09:24:40

a hangyas TVre meg ne panaszkodj, mar 10-15 euroert van egyszeru, szobaantenna, ami az uj rendszert tudja....

éshanem 2010.03.02. 09:49:34

@tucano: Hol tüntek el a bevándorlók? Mert eddig akármerre jártam Olaszo-ban mindenhol tele van fekával, marokkoival, ferdeszemüvel, indiaival......

Gatta 2010.03.02. 10:18:34

Ez a rendoros dolog egy kicsit ferdites ebben a formaban, mert azt is tudni kell, hogy Olaszorszagban aki bejelentett allando lakhellyel rendelkezik, annak az orvosi alapellatas ingyenes (a egeszsegugyi kartyahoz a nem olasz allampolgaroknak kell egy ervenyes munkaszerzodes is, de az lehet hatarozott ideju is, ami azt jelenti, hogy az hiaba jar le , a kartya megmarad, utana is lehet hasznalni).
Szerintem ez igy azert jobban ertheto, hogy ellenoriznek, gondoljunk csak bele az otthoni egeszsegugyi kaoszba, pedig ott meg nem is ingyenes alanyi jogon.
Sot, ha vki beteg es tappenzre megy, harom napon belul be kell kuldeni az olasz OEP-hez, hogy mettol meddig irt ki az orvos es meg kell adni a tartozkodasi helyet. Ez alapjan ok barmikor a kikuldhetik az emberuket ellenorizni, hogy tenyleg otthon vagy-e, ha nem,bukos a penz (azt nem tudom, hogy esetleg milyen egyeb szankciok vannak meg). De ez nem csak a kulfoldiekre vonatkozik, az olaszokat ugyanugy ellenorzik (rettegnek is rendesen, mert ugye a seggukon-olaszok leven- meg betegen sem tudnak maradni..:))

Osszefoglalva sztem is egy kicsit felesleges hangulatkeltes, nem kellene maris Mussolinit vizionalizalni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 10:24:54

@Gatta: Eme kommented által jelentősen csalódtam benned pozitív irányban.

T mint T 2010.03.02. 10:29:09

Bar engem is meglepett, mennyire nem arrol szol a cikk, mint amit a cim sugallt, azert eszembe jutott, hogy megosztom ezt veletek:
En Belgiumot ismerem jol, 6 ev ott tartozkodas utan. Mikor 2003-ban eloszor kint jartam, meg kellemes meglepeteskent ert a varos kenyelmes sokszinusege. Inkabb a jot lattam meg ebben akkori par honapos kint tartozkodasomkor, incidensek sem ertek, a varos (Brusszel) is viszonylag tiszta es bekes volt. Utana 2004-ben mar elkezdett feltunni, hogy itt-ott kisebbsegben vagyok, mondjuk ugy, hogy Europaikent (ha nem is belgakent). Egyre tobbszor figyelmeztettek, hogy ide-oda ne menjek, itt-ott vigyazzak a taskamra, nokent ne setaljak egyedul erre meg arra. Aztan 2006-tol rendszeresen ereztem, hogy a helyzet zavaro. Incidensek ertek. Be-beszoltak nekem, ereztem, hogy nokent esik a preszizsem, a statuszom. A varos tiszta kosz, a rendezetlenseg, elhanyagoltsag, szeteses latvanya mindenhol. Mar a turista-negyedben is buz van, szemet van. Az epuletek egyre osszepiszkiotottabbak, hugyszag terjeng mindenhol, a varos szinte nyilvanos WC-ve valt.
A flamand reszeken meg ugy ahogy elvan az ember, de a varos wallon (francia-ajku) negyedeiben, kulvarosaiban szinte levegot nem kapok. 2007-2008-ban olyan incidensek ertek, amikre Europaban nem szamitana az ember: nokent ugy beszelnek vele, ugy lokdosik le egy-egy jarmurol, ugy bannak vele, mint ahogy az nem megszokott nalunk. A bevandorlok fiatal nemzedeke (akar 6-7 eves kortol a 15-18-ig) minosithetetlen hangon, modon el, a vialg uranak hiszi magat, mindent megenged maganak, senki nem mer vagy akar rajuk szolni.
Es ekozben, ertheto modon, az orszag politikai hangulata tolodik jobbra. (A helyi liberalis eroket a vegyes negyedek tartjak eletben - viszont ezert erosodnek es szinesednek is a jeloltjeik...)
En, magyarkent, ebbol szinte semmit nem eszlelek. A szelsojobbnak en itt nem vagyok celpontja (de meg a lengyel es a roman munkavallalo sem)
Az Europan kivuli bevandorlokbol viszont annal inkabb. Egyes helyeken az aranyuk 50%, atlag 20-30%. Es ez mar eleg ahhoz, hogy az "oslakos" belganak kelljen alkalmazkodni. A fiatalabb korosztalyban meg sem merem saccolni az aranyokat.

Barataimmal azt szoktuk mondogatni, szomoruan: Belgium elesett...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 10:33:14

@T mint T: Nagyon köszönöm hogy megosztottad ezt velünk, pontosan ez a helyzet Nyugat-Európa nem egy államában. Európa pedig ahelyett, hogy cselekedne, csak újabb és újabb engedményeket ad. Nagyon sötét jövő vár ránk így.

T mint T 2010.03.02. 10:50:55

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
En csak Belgiumot ismerem, de "hallomasbol", statisztikabol, ujsagbol es TV-hiradobol latom, hogy Hollandia, Franciaorszag, Anglia, es most mar az eszaki allamok is ugyanebbe a csapdaba estek.
En nem remisztgetni akarok, de egy egeszseges onvedelem elkelne vegre Nyugat-Europaban (is). En peldaul nagyon nem orultem, amikor a lakossag megkerezese nelkul, csak ugy csatlakoztunk a Shengeni zonahoz. Hatarok ellenorzesek nelkul! Hecc! Lassan nem tolunk kell megvedeni Ny-Eu-t, hanem forditva. En igenis vallalom a hatarellenorzes macerajat belepeskor, de akkor nezzuk mar meg azt is aki hozzank jon, lecci!

Meg annyit, egy keseredes sztori:
szinten magyar kolleganom beszelgetett egyszer egy francia kolleganovel. A francia holgy (ugy 2-3 eve lehetett) panaszkodott, hogy ez a sok nem europai bevandorlo hogy tonkreteszi az orszagukat. Erre a magyar kolleganom ezt mondta neki:
- Ez a buntetesetek Jaltaert. Ha akkor nem ellenunk lettetek volna, most lenne magyar es lengyel rabszolgatok. De nektek az arab kellett.

Persze, azota nem beszelnek egymassal :-)

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.03.02. 11:00:08

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: A kormányban nagyobb a jobboldalibb részvétel, mint legutóbb. Te ezt nem tartod jobbratolódásnak én igen. Pont. Különben egy teljesen PC cím után szerintem nem születtek volna meg a jó kommentjeid és nem lenne jó a hangulat.

@Tomi1973Wien: Keresem, hogy hol panaszkodtam, de sajnos nem találom.

@Gatta: Mutass nekem EGY olasz születésű olasz állampolgárt, akihez kiment a Polizia Municipale. Nem hiszem, hogy találsz. Mutass egy olaszt, akinek annyi féle dokumentumot kell bemutatni regisztráláskor (közműszámlák, albérleti szerződés, főbérlői nyilatkozat, munkaszerződés), mint egy külföldinek. A külföldiek (különösen az EU-n belüliek) más elbírálásba vesését és ennek újkeletű komolyan vevését és szintén politikai jobbratolódásnak definiálom. Mussolini vízionálásért meg elnézést kérek, igazából hobbim ez a dolog, néha kisétálok a Parco Valentinoba barátaimmal és ott együtt vízionálunk Mussolinit, de már egyre ritkábban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 11:02:54

@T mint T: Erről van szó, egészséges önvédelem.
Tanulságos sztori. :)

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.03.02. 11:05:11

a posztot abszolut nem ertem, hogy jon a kommunista partok tamogatottsaga a (nem csak) bevandorlok ellenorzesehez?

a komcsik hagyomanyosan amugy delen erosek, eszakon szoktak dolgozni is, nem csak almodozni :)

a lega nord ezzel szemben egy valodi, jol szervezett part, van arnyekkormanyuk, padania szepe versenyuk, logos bogrejuk, es alkalomadtan mondanivalojuk. jo, nehanyszor tulzasba viszik, a mukon milanoiaknak (ha jol emlekszem azokon belul is noknek) fenntartott metrokocsi taléan eros volt (am tekintve milano multikulti jelleget, ez meg rasszista otletnek is keves)

most lesz helyi valasztas, majd meglatjuk.

az, hogy ellenorzik a bevandorlokat csak azoknak furcsa, akik nem kepzeltek bele magukat a befogado orszag helyzetebe. jon egy csomo, egyebkent nem kivant ember, akiket kis tulzassal a kutya nem bir megkulonboztetni (ugye kell nehany generacionyi ido, mire a bevandorlo leszarmazottaibol is lesz pl. rendor), es uj eletuk elso nehany eveben foleg alkalmi munkajuk lesz meg mehetnek bunozni. az usaban hasonlo diktatura van, lasd zold kartya cimu film.

ui. ha valaki tud segiteni valamilyen olasz munkaval vagy szakmai gyakorlattal, nem utalnam egesz eletemben. c1 angol,b2 olasz, kozg. diploma, tobbit levelben. koszi.

Gatta 2010.03.02. 11:10:02

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Ja gondolom azt hitted, hogy vmi veres szaju ultraliberalis vagyok, igaz? Hat nem, semmifele, masok altal kialakitott ideologiat nem erzek magamenak, mert nem szeretem a kategorikus kijelenteseket. Mindent szeretek atgondolni es megnezni, hogy a gyakorlatban hogyan csapodik le, mert ez a fontos. Raadasul sok a nezopont, igy sok az igazsag is. A bevandorlok esete is egy nagyon bonyolult, kompex kerdes. Minden tortenet egyedi, nehez igazsagot tenni kategorikus kijelentesekkel. Igen, sok az olyan, aki csak a balhet keresei, igenytelenek, bunoznek, gyakorlatilag csak megkeseritik a kornyezetuk, a befogado orszag eletet (en is laktam ilyen kornyeken, nem volt konnyu...bar azt is hozzateszem, hogy engem pont a kozep- kelet europaik zavartak-zaklattak a leginkabb, nem az eurpoan kivulrol erkezok).
DE! Nagyon sok az olyan csalad, aki tenyleg azert jon, hogy tisztesseges munkaval egy valamivel jobb eletet biztositson maganak es a gyerekeiknek, mint amilyet a sajat orszagukban (onhibajukon kivul) tudnanak biztositani. Sok olyan van, hogy az apa jon Europaba, egy evig nem latja a csaladjat, het napbol hetet dolgozik honapokon keresztul, kozben pedig kuldi a penzt (ismerek ilyet). Nem keresi a balhet, csak probal tulelni (szo szerint, mert sokan olyan helyekrol jonnek, ahol napi 1-2 eurobol tengodnek, sztem mi ezt nagyon elkepzelni sem tudjuk a joleti tarsadalmunkban).
Akkor ezeket az embereket is pakoljuk be a zsakba a tobbivel es arrivederci? Mondom, ez egy nagyon komoly kerdes, amit nem lehet altalanositassal eldonteni (es ezt ertem mindket iranyba).

Triste 2010.03.02. 11:11:40

Ebből a bejegyzésből tényleg nem derül ki semmi érdemi.

Holott valóban jó lenne tudni, hogy pl. az a bizonyos szélsőjobb erő az ugyanolyan értelemben szélsőjobb, ahogy Magyarországon az a Jobbik? Vagy egészen máshogyan az? Mi az a Guardia Italiana? Nagyjából hasonlít - küllemre és céljaiban is - a Magyar Gárdára? Van-e a szélsőjobb által - vagy bárki által - ébren tartott Mussolini kultusz arrafelé, ha igen, mit szól ehhez az átlagember, a hatóság, tiltják-e, nem szólnak érte egy szót sem, elnézik, stb.

Ezekről lehetne írni érdekes beszámolót, túllépve a felszínen, azon pl., hogy egy biztonsági őr - akár számos helyen Magyarországon - pisztolyt hord.

Gatta 2010.03.02. 11:23:47

@cpandacsoki:
Az olaszoknak nem kell regisztralniu, mivel ez a szuleteskor mar megtortenik.:) Az meg nem tudom, miert nem ertheto, ha komolyan ellenorzik, hogy nem kamu-e az egesz. Valoszinuleg te sem orulnel, ha Magyarorszagon kulfoldiek alaptalanul vennenek igenybe pl. egeszsegugy ellatasokat,amiert te fizetsz.
Olaszorszagban mivel ingyen van (es nem csak az olaszoknak, ezt szeretnem duplan alahuzni!!) ertheto, ha jobban megnezik. Tudom, idegesito az olasz burokracia (allitom, rosszabb, mint a magyar!), de egyszer kell raja tulesni es kesz. Ha jogos az igeny, akkor meg is fognak adni mindent, ennyi. Amugy meg en ezt egyaltalan nem tapasztalom, hogy az EUn beluli munkavallaloknak megnehezitenenek barmit. En kb 5 perc alatt kivaltottam a codice fiscale-mat, amikor talaltam munkat, bemutattam ezt meg az utlevelemet es ennyi. Ez az olaszokkal is igy megy. (ellenben az a nem tagorszagok allampolgaraival, akiknek tartozkodasi engedely kell, bejelentett lakcim, stb, amit folyamatosan hosszabitgatni kell, baromi sok utanajaras).
A Mussolinis dolgot meg nem neked, hanem a lagereket emlegeto posztolonak szantam, bocs, ha felreertheto volt.

Gatta 2010.03.02. 11:34:05

@Triste:
Hat az emlitett Lega Nord nevu szelsojobb part eleg erdekes magyar szemmel, mivel az alapideologia nagyjabol ugyanaz (mi vagyunk a faszagyerekek, a tobbi meg mind hulye), csakhogy ezt egyedul a Padania nevu teruletre korlatozzak (Nagyjabol a Po-siksag, Eszak-Olaszorszag). Tehat ellentetben a magyarokkal, akik teruleteket kovetelnek vissza (pl.Erdely), mindenaron probalnak elszakadni Olaszorszag tobbi reszetol, es onallo, onfenntarto allamkent mukodni. Olaszorszag mint olyan, az 1800as evekig nem is letezett, ezert az olaszokban valahol a "nemzeti tudat" meg mindig elsosorban a sajat regiojukra korlatozodik, erdekes amugy nagyon, legalabbis nekem, aki Mo.n ezt azert maskepp szokta meg..:)
Szal ok (mmitn ez a part) nem szeretik a bevandorlokat, de a del olaszokat sem.(ertsd: Kb. Firenzetol delre), mert szerintuk csak elfolyik a penz eszakrol delre.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.03.02. 12:15:16

@Triste: Igaz, de ahhoz sok idő kéne, nekem nincs. Már bújtogattam mbembát linkeket küldözgetve, hogy írjon a Gárdáról, ha szponzorokat akar, akkor sok kommentelő kell, ahhoz meg kellenek divatos témák: szex, cigányok, zsidók, szélsőjobb, bevándorlók, stb.

@Gatta: Debizony, sokan persze nem teszik meg, feketén vesznek ki lakást, de elvileg regisztrálniuk kell, ha lakóhelyet váltanak (pl. az áram meg a gáz olcsóbb is rezidenseknek), ettől még sokan nem teszik meg. Mindenesetre, pl. Németországban és otthon sincs igazán különbség e tekintetben, itt viszont a regisztráció, letelepedés szivatós (rég túl vagyok rajta és nem panaszkodom, sőt, csak mondom).

Gatta 2010.03.02. 13:02:37

@cpandacsoki:
Mar hogy ne lenne, elmeletben otthon is regisztralnod kell az allando lakhelyedet (lakcimkartya). Persze ha kiveszel egy alberletet nem biztos, hogy megeri a hercehurca, mert megeshet, hogy egy-ket even belul elkoltozol, es akkro megint kezdheted elorol.
Az olaszok is igy vannak vele, de nekik eleve van egy regisztralt lakcimuk (mint ahogy neked is otthon), ha mas nem, az amit meg a szuletesnel bejegyeztek. Attol meg olaszok, allando lakhellyel Olaszorszagban, igy jar az egeszsegugy ellatas.
Amugy lehet ideiglenes lakcimmel is nyugodan letezni, en pl. nem vagyok rezidens,attol meg vallahatok munkat, csak egeszsegugyi kartyam nincsen, ami meg az en bajom, mondjuk ugy.
A lakasellenorzesek meg azert is vannak, mert ha van vmi ado (ebben most annyira nem vagyok kepben, hogy mi is pontosan), ami attol is fugg, hogy adott haztartasban (ertsd: lakcim alatt) hanyan elnek eltartottak, keresok, stb. Na most lehet, hogy valaki lakik egy lakasban, viszont adoilag egy masikba erdemes bejelentenie magat, mert ugy kevesebbet vonnak le.
Az meg hogy Nemetorszagban "kisse" gordulekenyebben megy a dolog, nem meglepo. Ez itt egy mediterran allam, azt a fogalmat, hogy "rendszer", kicsit maskepp ertelmezik..:)))

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.03.02. 13:56:12

@Gatta: Rosszul fogalmaztam, úgy értem, hogy nincs különbség, hogy külföldi EU állampolgár vagy hazai intézi a regisztrációt.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 14:10:21

@Triste: Csak röviden: más értelemben szélsőjobb, ha ugyan egyik is az, de ez egy másik vita tárgya. A Guardia más hatására jött létre, mint a Magyar Gárda, szervezetileg is más, de ahogy itthon is, ott is okkal létezik. Létezik a fasiszta múlt kultusza, ott ez ugyanolyan szerepet tölt be sokaknál, mint Spanyolországban a Franco-kultusz, vagy itthon a Kádár-korszak utáni merengés. Utóbbi ellen látsz bármilyen fajta intézkedést? Természetesen nem tiltják, ahogy itt sem, jogállam mindkét ország.

tucano 2010.03.02. 19:51:51

@éshanem:
Nyáron lementem a partra és több száz bevándorló unatkozott, most 5 (ma délután). Pedig itt átmegy gyakorlatilag mindenki, aki csak érkezik délről, de a románok már nem érnek le, legalábbis EU polgárságuk miatt nem kerülnek itt lágerbe/elosztóba. A régiek közül is sokan elmentek, mondjuk innen mindenki rohan északra, de látványosan kevesebben vannak.

Egészen más: itt nincs nagy Duce kultusz, ha vkiről kiderül, hogy faso szerintem rögtön gyújtják a kocsiját. Pedig a nagy szökőkúton is ott díszeleg Mussolini neve, talán ez az utolsó hely, ahová fel van írva hivatalosan (ebben nem vok biztos), mindenesetre megdöbbentő, talán lusták voltak lekaparni.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.03.31. 12:51:40

Utólagos háborgás a pusztába:

Arról jutott eszembe, hogy a Szabadság Népe meg a Liga épp tarolt egy nagyot az Önkormányzati Választásokon. Szóval, nem értem, hogy mi a baj azzal, ha valaki jobbratolódást emleget. A jobb oldal az egy politikai irányvonal, vállalható, nem? (Mármint olyan fenntartásokkal, mint ahogyan minden nem szélsőséges politikai párt az). Mi az, hogy hangulatkeltés? Miféle hangulatot kelt az, ha valaki azt mondja, hogy erősödik az x politikai oldal y országban? Azt még csak-csak meg lehet érteni, ha például vannak, akik nem szeretik, ha rasszistázzák őket, mert az egy pejoratív dolog. De a jobb oldal? Hogy növekszik az ellenőrzés, a hatósági felügyelet, a bevándorlás szigorítása? Ez Európa jövője, bizonyos keretek között fel lehet vállalni, azazhogy muszáj lesz, de én egy szóval nem mondtam, hogy ezzel baj van.

Gatta 2010.03.31. 18:37:30

@cpandacsoki:
Ez igy oke, csak a pelda a postban egy kicsit azt az erzetet keltette, mintha Olaszorszagban minden kulfoldi nyakan ott ulne egy rendor arra varva, hogy az illeto mikor kovet el valamilyen szabálytalansagot (de elhiszem, h te sem így ertetted).

Egyébként a legnagyobb baja ennek az orszagnak (is), hogy a jelenlegi politikai "elit" kilopja az emberek szemet is, sokszor mar szinte nevetsegesen pofatlan modon. Mondjuk a kommunikaciojuk nagyon jo, mert így is nyernek. Habar a Lega nem jelenleg kormanyzo "kozep-jobb" Berlusconi part, es az, hogy sok helyen nyertek azert jelzi, hogy az emberek kezdenek kiábrándulni. Nekem a Lega nagyon nagyon szelsoseges, de mondjuk pont a lokálpatriotizmusuk miatt valoszinuleg helyi szinten tenni is fognak a kozossegert, nem csak a sajat magukert.
Hogy a baloldal meg teret veszít, azt elsosorban a sajat tehetetlensegukenk koszonhetik, jelenleg nem nagyon kinálnak alternativat az olaszoknak.
süti beállítások módosítása