Olasz fórum

Olasz fórum

48-asok és más magyarok Itáliában

2010. március 10. - mbemba

Pár éve könyvet fordítottam egy Nápolyban letartóztatott székely ezredesről, és akkor a témáról, vagyis a 48-asok itáliai létéről többet hallottam, olvasgattam. (ez felvezető és reklám egyben:).

48-asok sokasságának nem volt maradása Magyarországon: joggal tartottak a megtorlástól (Akkor sem úgy volt, mint azt Herényi képviselő gondolta). Illetve nem csak a megtorlás miatt döntöttek így többen, hanem azért is, mert reménykedtek abban, hogy a szabadságharcnak folytatása lehet előbb vagy utóbb!
 
Nem csak egyszerű reményről volt szó, bizakodott mindenki: nem csak Kossuth fogott szervezőmunkába, a tisztek sokassága dolgozott Kossuth megbízásából a magyar ügyért, szervezkedve Párizsban, Isztambulban, Londonban.
 
 
A 48-asok fő csapásiránya nem Itália volt. A forradalom leverése utáni első években Kossuth az olaszok közül elsősorban Mazzinivel tartotta a kapcsolatot, közösen tervezték a szabad népek jövőjét a Habsburg-birodalom helyén. Mint tudjuk ezek a tervek nem váltak valóra. A lázas szervezkedés azonban még nem hozta teljes mértékben felszínre az ellentéteket! Szóval amíg volt munka, volt viszonylagos egység az emigráción belül!
 
Sajnos, nem sajnos a történelem nem hozott olyan helyzetet, hogy esély lehetett volna a forradalom újraélesztésénre, Kossuth pedig felelős ember volt, nem kalandorkodott.
 
Korántsem kalandorkodás volt viszont a magyar légió 1859-es létrejötte. Májusban Klapka főparancsnokságával Genovában alakult meg, és mintegy három és félezres sereg verbuválódott. Nem volt kalandorkodás, hiszen ekkor indulnak meg a piemonti-francia csapatok az osztrákok ellen, és Kossuth is megmondta, meg mások is tudták, hogy ha Milánó és Budapest egyszerre lép, akkor Bécsben szorul a kapca!
 
Az események nagyon gyorsan történtek: Solferinónál győzelem az osztrákok felett, majd a franciák villafrancai békekötése után feloszlik a magyar légió, mert immár nincs remény arra, hogy elérjék a magyar határt! Ez a magyar légió nem próbálhatta ki magát csatában.
 
Annál inkább az, amelyiket Garibaldi toborzott, hiszen a magyarok és olaszok között fennálló érdekegység életrehívta a következő légiót. És mikor Garibaldi Szicíliából északnak tartva tört előre Nápoly felé, ott volt Garibaldi vörösingesei között a magyar légió is! Türr István tábornok volt ennek a légiónak a vezére, azonban az önálló magyar légión kívül is voltak magyarok Garibaldi csapataiban. Sokan kitüntették magukat a harcokban: Tüköry nevét máig rengeteg tábla őrzi Palermóban (a csata során sebesült meg, majd pár napra rá Palermóban halt meg), de tisztelettel emlegették sokáig Dunyov István (a Volturnónál súlyosan megsebesült, Pistoiában élt, gyakran találkozott Kossuthtal), Éber Nándor (Palermo bevételekor a Times tudosítója volt) nevét is. Nápolyba érve egyelőre véget ért Garibaldi missziója; az olasz vezér csak 1862-ben próbálja meggyőzni Rómát, az egyházi állam fővárosát – a fegyverek szavával –, az olasz egységről. Az aspromontei csatában mintegy 300 magyar küzdött Garibaldi oldalán.
 
Már korábban, vagyis Nápoly után az olasz királyi kormány úgy döntött, hogy átveszi a magyar légiót. Átvette, és sokszor csendőrszerepre kényszerítette a magyar tiszteket, katonákat. Kegyetlen harcokat vívtak Abruzzóban a helyi brigantikkal. Új feladataik miatt is elégedetlenkedtek a katonák, de ellátásukkal sem lehettek elégedettek. Joggal zúgolódtak, próbáltak megszökni, de ebből gyakran baj lett: letartóztatások, börtön járt gyakran szerencsétleneknek.
 
1866-ban újra van remény arra, hogy a hazáért lehet tenni valamit! Olasz-porosz szövetség jön létre Bécs ellen. Klapka parancsnoksága alatt ismét magyar légió alakul – az már Poroszországban, köztük sok olaszországi magyarból –, és a távoli cél ismét Magyarország elérése, de az olasz csapatok vereségei miatt békét kötnek az olaszok és osztrákok, és ismét vége a magyar álmoknak.
 
1867-ben a király intézkedett az olaszországi magyar légió feloszlatásáról, mely lényegében akkorra már szétszéledt!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr701823411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.03.10. 19:46:29

Türr István szobrot kapott a Gianicolo dombon Rómában. (És baraonda alig várja, hogy újra ott időzzön a szobor tövében és onnan bambuljon a Városra :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.10. 19:52:33

@baraonda: Türr szobrot kap a Városban, Tüköry (ha lesz időm) posztot a Fórumon! :))

,,baraonda alig várja, hogy újra ott időzzön a szobor tövében és onnan bambuljon a Városra :)"

Úgy legyen!:)

oleandro 2010.03.10. 20:23:52

Tükörynek nem csak emléktáblája van, hanem szobra is Palermo-ban a Giardino Garibaldi-ban, sőt a város egyik fő utcáját is Corso Tüköry-nek hívják. Ja és egy csendőrlaktanya is viseli a nevét, ha jól emlékszem
(rágugliztam a szoborra, és ezt találtam róla: www.chieracostui.com/costui/docs/search/schedaoltre.asp?ID=704

Catella 2010.03.10. 21:21:08

@oleandro: júliusban ellenőrzöm azt a szobrot:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.10. 21:22:20

Remek poszt mbemba! Valóban megérne egy sorozatot a nagy olaszországi magyarok cselekedetei.

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.03.11. 12:44:38

Most olvastam, hogy te könyvet fordítottál. Meg is néztem a katalógusunkban és nálunk megvan. El is olvasom. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.11. 18:34:36

@bástya: Ez történt! :))

Elsősorban a székely 48-ról szól a könyv - vagyis figyelembe veheted ezt az olvasás eldöntése előtt -, de Kossuthról, Bemről, Széchenyiről külön is vannak történetek.

De itt már beszámoltam róla:
olaszforum.blog.hu/2009/03/12/48_as_konyv_napolybol_1860_bol

mcc 2010.03.11. 19:15:34

@mbemba: Különösen Nagy Lajos királyunk nápolyi hadjárata :)) ahol Toldi Miklós is résztvett, és másokkal együtt zsoldosként ott is maradt aztán szolgáltatni. Ha mindez igaz, persze, de úgy néz ki.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.11. 19:32:39

mcc: Lassú vagyok! :( Mire mondod, hogy: Különösen...

beszélő 2010.03.11. 21:01:54

@baraonda: És Nápolyban is van szobra, mert egy ideig Nápoly kormányzója volt Türr István, a Korinthoszi csatorna tervezője - magyar mérnök.(Az építésvezető Gerstler Béla volt.)
Csak csodálkozom, mikor egyik magyar párt vezetője, olasz vendéget hívott a március 15-i ünnepi nagy gyűlésre, elmulasztotta megemlíteni, a szabadság harc közös olasz-magyar vonatkozásait.

aBringakirály 2010.03.11. 22:58:24

jó a blog, de kicsit több információt vártam a témáról. Klapka légiója pedig eljutott 1866-ban magyar földre, de a porosz-osztrák háború már gyakorlatilag eldőlt akkorra és visszavonultak.

Egyébként egy sorozat az olaszoknak besegítő honvédek történeteiről valóban érdekes téma lenne!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.11. 23:13:28

@aBringakirály: Egy csomó érdekes téma van! :)) Uff!

Ez egy áttekintés, és ha elolvasod minden mondat egy információ! Tervezek témákat a honvédekről - szép és kevésbé szép tetteikről -, de az idő igen-igen komoly korlátokat állít. Ez van!

Köszönöm a blogról mondottat! :)

tucano 2010.03.11. 23:15:36

@mcc: Vagy Magyar Balázs és a Fekete Sereg Otrantoban vitézkedett, az se semmi történet.

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.03.12. 08:06:47

@mbemba: azt is elolvastam :) Egyébként pont ez a legjobb dolog, mikor az ember ilyeneket talál. Ritka dolog, de megesik. Néha én is találok, bár nem könyveket, csak iratokat, amikről nem igazán tudnak, beszélnek. Bár más a korszak, de érdekes az is. :)
Egyet nem mondtam, pedig kellett volna:
hogy gratulálok! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.13. 07:56:06

@bástya: Kösz szépen! De én nem tudom hol melózol. (megírhatod nicnévre is)
süti beállítások módosítása