Olasz fórum

Olasz fórum

Ki nőtt a legtöbbet tavaly óta?

2010. április 17. - mbemba

A legtöbbet fejlődött – pontosabban a 2008-9-es idényhez képest egészen más teljesítményt mutató –  játékosokról lenne itt szó. Így szokás mondani, pedig tudjuk jól, hogy a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy a botláb arannyá változott, hanem inkább arról, hogy az edző megtalálta a helyét, más szerepet adott, több bizalmat kapott,... Mindez persze önbizalmat is adhatott a rút kiskacsának.

És ha ronda kiskacsa, akkor nem is juthat eszembe más, mint a korábban tényleg félszegnek tűnő, helyét kereső, botladozó, a Serie A medencéjében fulladozó Vargas. Tehát:
 
1.   1.)  Vargas (Firenze). Nagyon fura volt nézegetni a tavalyi Vargast. Prandelli odatette balhátvédbe, ahol az ellen kedvére támadhatott; ennél rosszabb csak az volt, ha előre bátorkodott, mert akkor beívelései az Arnóban landoltak. Idén viszont ezek a beívelések rendre célhoz érnek, olyannyira, hogy hivatalos pontrúgó lett. Ha kell cselez, és azt ugyancsak jól teszi. Számomra emlékezetes, mikor a nagy-nagy önbizalmú Maicon is óvatos lett a chilei mellett. Tavaly még a Franchi népe is fütyülte, ma pedig a Real, Juve, Inter, meg akinek pénze van, őt akarja.
2.)    Pastore (Palermo). Itt a második helyezett, és már rögtön bele lehet is kötni a sorrendbe, hiszen előző idényben nem láttam az argentin ifjút. Őt is akarja a fél világ, de 2014-ig van szerződése. Az olasz lapok is emlegetik fejlődését, de ezúttal is higgyünk szemünknek. Pastore úgy focizik, mint a jobb formában játszó Kaká: könnyed, indulhat középről, bármelyik szélről, remekül cselez, passzol, de már gólt is lőtt – például bemutatkozó meccsén az argentin válogatottban.
3.)    Riise (Roma). A 2008-9-es szezonban voltak olyan meccsei, hogy reménytelennek gondoltam. Az érte kifizetett 5 millió euro a herdálás netovábbjának tűnt: rossz ütemben ment fel a támadásokkal, rossz ütemben ért vissza, a lesjátéknál is csak aggódni lehetett miatta. Borzalmas volt, nagyon kevés meccstől eltekintve. Idén viszont képes bejátszani az egész balt. Nagyokat lő, ráadásul súlyos pontokról döntő gólokat rúg. Egyszer láttam lövőcselt is tőle. A gólok ügyében a tavalyi 2-vel szemben már 5-nél tart. Gólt is fejelt (Zampa még hülyébb, ha lehet:). Nagyon derék!
4.)    Marchionni (Firenze). A Juventus szerelésében egész egyszerűen nem lehetett érteni, hogy hogyan került oda. Ki gondolta, hogy egyszer is előre mozdítja csapatát. Toszkánában egészen új legényt ismertünk meg. A jobb oldalon lendületes tud lenni, bemerészkedik a pálya közepére is, de a kapu előterében is veszélyes volt. 2009 és 9 között Torinóban 3 gólt rúgott a bajnokságban, Firenzében már 4-et. Érdekesség: 2006-ban Lippi kérésére készenlétbe kellett lennie, hogy sérülés esetén beugorjon a később világbajnok keretbe.
5.)    Adailton (Bologna). Ő az utolsó pillanatban, mikor megvolt már a tízes lista, akkor jutott eszembe, de vétek lett volna kihagyni. Mikor 97-ben a Parma leigazolta, legendákat meséltek brazilságáról, aztán a B osztályig süllyedt – ott (Hellas, Genoa) egész jól tette dolgát, de a tavalyi bolognai idény gyötrelmes volt (23 meccsen 1 gól édeskevés). Aztán idén ismét cselez, gólt lő – többet, mint Di Vaio. Tíz gólnál tart, és tegyük hozzá, hogy a Genoa elleni idegenbeli 4-3-on háromszor volt eredményes. Ott van szemem előtt a képsor, mikor – talán a Milan ellen – dőlnek az ellenfelek a tehetetlenségtől. Utána néztem meg a góllövőlistát.
6.)    Burdisso (Roma). Hogy eljött az Intertől (kölcsönbe), az mindenkinek az előnyére vált. Az Inter sokkal biztosabb lábakon áll (21 mérkőzésen játszott a milánóiakkal), a Farkasok pedig számíthatnak rá: magabiztos, és úgy tűnik, hogy Ranieri inkább számít rá, mint Mexes játékára. És mindehhez hozzá kell tenni, hogy két fontos-fontos gólt is szerzett.
7.)    Sneijder (Inter). A Real játékosaként tudtommal egyike volt a sok ügyes játékosnak, de még ezt is ritkán mutatta, mutathatta meg. Most viszont ha a BL-t nyerne az Inter, akkor úgy írnának róla később a focis könyvek, hogy Múúúúú Interének talán legfontosabb láncszeme. Egy biztos: lő, mint egy kiságyú; passzol, mint Xavi.
8.)    Chiellini (Juve). A 2008-9-esben is jó volt, de ebben az idényben még rátett egy jó nagy lapáttal. Nagyszerűen védekezik, játéka letisztult, az ellenfél kapuja előtt is nagyszerűen érvényesül fejjel, illetve jól kiverekszi magának, másnak a helyzetet. A tegnapi Inter elleni vergődésen egyszer elsőnek ért fel a támadással. Csapattársaira nézvést ez ciki, őt értékelve azonban inkább hősies.
9.)    Hamsik (Napoli). A besztercebányai fiú – júliusban lesz 23 – eddig is döbbenetesen jól focizott, de sikerült még egyet előrelépnie. Látszik, hogy csapattársai teljesen megbíznak benne, neki passzolják a labdákat, ő pedig soha nem jön zavarba, magabiztosan old meg minden helyzetet – nem látványosan, hanem hatékonyan. Előre focizik, mint íPastore. 22 évesen megadatott neki az, hogy csapatkapitánya legyen. Mindkét eddigi idényében 9 gólt lőtt, most már 12-őt.
10.)     Matri (Cagliari). A szárdok középcsatára, éke csendben egy tucat gólt szerzett. Míg az utóbbi két idényében – szintén Szárdföldön – csak egy-egy tucatnyit jegyzett. Mitöbb volt egy olyan sorozata, mellyel beállította Gigi Riva klubcsúcsát, vagyis hét egymást követő meccsen volt eredményes. Lippi…? Nem!
11.)      De Sanctis (Napoli). Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ott sztrímeltem folyamatosan a tavalyi Galata-idényt, de az tudnivaló, hogy régóta megbízhatóan véd. Előbb az udinei sikerek egyik pillére volt (1999-2007), 2005-ben már védett Lippinél. Nehezen tűnik hihetően, hogy a törököknél jobban védett, mint most. Most ugyanis: 11-eseket véd, hosszú góltalansági sorozatot mutatott fel, ráadásul folyamatosan bátorítja, lelkesíti az eleinte bizonytalan nápolyi hátvédeket. Hogy talpra állt az említett védelem, talán az ő érdeme is.
 
+1  Balotelli (Inter). Szerintem fejlődött a játéka. De fejlődhetett volna többet is, ha hallgat az idősebbekre, meg főképp edzőjére. Nehézfejű, na, a nehézfiú. Véleményem szerint főleg csereként hatékony. Rendszeresen jól megforgatja védőjét, beívelései is jók (még ha nem is olyan jól, mint Dzsudzsáké:). Atlétikai képességei egészen kimagaslóak (de néha annyira sérülékenynek tűnik:). 2007-8-ban 3 gólt lőtt (11 meccsen), tavaly 8-at (22 meccsen), most megint 8-nál tart (23-on). Fejlődött, de fejlődhetett volna sokkal többet is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr251929526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olaszok 2010.04.17. 21:35:12

Az olaszok furcsa egy népség. Természetesen valójában nem is léteznek. Akárcsak a franciák vagy a németek a XIX. században tudtak csak összetákolni egy országot. Pozitív tulajdonságuk, hogy ugyan ellopták a zászlónkat, de elforgatták, valamint az, hogy...

Trackback: Olaszok 2010.04.17. 21:33:31

Az olaszok furcsa egy népség. Természetesen valójában nem is léteznek. Akárcsak a franciák vagy a németek a XIX. században tudtak csak összetákolni egy országot. Pozitív tulajdonságuk, hogy ugyan ellopták a zászlónkat, de elforgatták, valamint az, hogy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LevyASR 2010.04.17. 16:52:30

Pizarro(Roma)
le a kalappal az idei teljesítménye előtt :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.17. 17:01:20

@LevyASR: Jutott eszembe ő is. Csak azért nem tettem ide be, mert őt nagyon régóta nagyon nagynak tartom! (tudom, hogy nem követelted)

Calogero 2010.04.17. 19:05:09

Szerintem Chiellini, Hamsik és Balotelli (plusz talán Matri is) nem jó példák, mind a hárman sokkal jobbak voltak előző idényben.
Én Julio Sergióra, Burdissóra, Pizzarróra vagy esetleg Joveticre szavaznék.. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.17. 19:14:10

@Calogero: Joveticsben teljes az egyetértés. Őt kifelejtettem!

Calogero 2010.04.17. 19:22:59

na jó ez egyébként tényleg nagyon szubjektív, de az ötlet tetszik nagyon

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.17. 19:27:38

@impulzusmoduláció: Óriásit nyújt, de tavaly sem volt kutya (14-et rúgott, idén 15-nél van), vagyis nem biztos, hogy a tavalyinál annyival jobb volt, hogy azzal az olaszfórumra is bekerüljön! :))

@Calogero: ,,nagyon szubjektív" Ez a lényeg! :)

oleandro 2010.04.17. 20:13:26

Pizarro szeintem sem "fejlődött",annyit. Jó volt az korábban is. Viszont Ranieri alatt szabadabban szervezheti a játékot, és ez jobban passzol neki. Ezért van mindenki, azok is, akiok korábban fikázták, elájulva tőle.
Kimaradtak viszont a feketehegyiek, az ifjú üstökös Jovetic, és a végre felnöni látszó Vucinic!
Ezen kívül Miccoli is úgy játszik, mint még soha!
De a legnagyobb hiányzó: a világ egykori legjobb harmasdik számú kapusa, JULIO SERGIO!!!!!!!
(mondjuk Mbembwe mentségére szól, hogy nála nem tudjuk, mennyit "fejlődött" tavaly óta, mert korábban sajnos nem volt érkezése megmutatni magát).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.17. 20:54:16

@oleandro: Mbembwe :))

Joveticset egyértelműen be kellett volna tennem. Sergiót is talán. Valahogy nem hozzá kötöm a Roma hosszú-hosszú röptéjét.

Viszont, hogy ennek a csapatnak az edzője Ranieri kellene legyen, az tuti! Hogy mennyit szidták ezt az embert...

LevyASR 2010.04.17. 21:31:56

a juvenál mennyire sajnálják már sztem, hogy elment... :)
de egy romai legyen Romában!

Stoney Hill Billy 2010.04.17. 21:49:37

1. Riise, pusztán a tény, h. norvég balszélső olaszországban meccseket dönt el góljaival....
2. Sneider, respect, hogy ráncba szedte a támadószekciót a meazzában.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.17. 22:00:27

@Stoney Hill Billy: Igen, Carew 2003-4-ben 6 gólt rúgott. Márpedig ő nem baloldali zakatoló volt!

.Frajti 2010.04.18. 00:15:25

Jegyzem meg Chiellini nem tudom, hogy került ide. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.18. 07:51:00

@.Frajti: Azért próbáltam érvelni mellette.:) Még jobb, mint volt, ami azért is nagyon szép, mert mindezt egy romhalmazon teszi (még a tavalyinál is nagyobb romhalmazon). Az említett jelenet (elsőként fenn az ellentámadással) pedig azt üzente nekem, hogy igenis még jobb, mint tavaly! Előző idényben ilyet azért nem láttam. UFF, megmondtam!

madbalee 2010.04.18. 11:17:47

A tavalyi idényhez képest Nesta újjászületése is említésre méltó. (bár ismét sérült:( )

.Frajti 2010.04.18. 11:39:49

@mbemba: én nem látom jobbnak. ugyanolyan, vagy az se :) én amúgy nem kedvelem annyira a játékát. elmebeteg gyökér. ez a stílusú védő sose volt szimpi.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.18. 12:10:09

@.Frajti: Szerintem meg lehiggadt, ha nem muszáj nem rugdos. Figyeld meg, hogy majdnem mindig barátian rendezi a balhékat. Ebben is fejlődött. Tanult Buffontól.

La Serenissima 2010.04.18. 12:13:02

életemben először a Puskásban láttam (azaz élőben) Joveticset. addig azt se tudtam létezik, ott viszont minden magyar védő elfeküdt hacsak átvette a labdát. viszont azóta a Serie A védői is így tesznek ha felbukkan...így már érthetőbb.

szóval nálam is ő. habár mondjuk 3 fio-játékos sok lett volna, hiszen így is gyengén muzsikálnak...

.Frajti 2010.04.18. 13:28:28

@mbemba: sajnos ezt én nem láttam, pedig pénteken is vadul figyeltem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.18. 14:11:24

@.Frajti: Pénteken a szelíd Grosso is bepipult! :) (olyan volt, mint Tyson)

Chiellini fel is segíti az ellent. Komolyan!

.Frajti 2010.04.18. 14:42:05

@mbemba: hú, micsoda fejlődés.. :D pff.

ha valaki ennyire gyík, mint ő, akkor se kedvelem, a nesta, cannavaro féle védőket komálom. :)

.Frajti 2010.04.18. 14:42:41

@mbemba: Meg a Juan, Burdisso, Riise féléket. CSendes, alázatos, robotolós.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.19. 16:29:28

Hogy lecsapjam a cím kérdésben föltett magaslabdát, természetesen a kis Pötsch!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.19. 21:20:45

@popp: Itt viszont nem gondoltam a klasszikusra! :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.19. 21:28:02

@mbemba: Nekem viszont egyből Gyulay István örökérvényűje jutott eszembe. A másik ilyen a szöuli olimpiáról való, hogy aszondja: "Messze száll a finn gerelye!"

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.19. 21:47:20

@popp: Pötsch, ha jól tom a Gulyásé, de...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.04.19. 21:51:40

@mbemba: Gyulai közvetítte a műkorcsolyát és Anett Pötsch műkorcsolyista volt! De ezen nyilván nem veszünk össze.
süti beállítások módosítása