Olasz fórum

Olasz fórum

Párbaj! Ungaro Santelli története!

2023. június 08. - mbemba

Pár hónapja olasz témájú budapesti sétákat szervezek! A holnapi séta meghirdetésére írtam egy posztot!

PÁRBAJ
Italo Santelli? Ungaro Santelli!

Az Olasz séták Budapesten pénteki sétája (június 9, 17,30) a Blahán kezdődik és rögtön a bemutatkozás után Santelli mester vívóterme (Sale Santelli, Erzsébet körút 1.) kerül szóba, majd 10-20 percig a Maestro a téma.
Mikor Italo Santelli vívóbajnok 1896ban Budapestre érkezett 30 éves volt. Sokan érkeztek akkor ide a millenniumi ünnepségekre, de ő már akkor sem nézőnek, bámészkodónak érkezett, s talán maga sem hitte mi minden vár rá Budapesten, Magyarországon. Hogy Satanellinek fogják hívni, hogy magyarul fog tanítani - bár soha nem fog megtanulni igazán pontosan, olyan pontosan, mint amilyenek vágásai, szúrásai, döfései, hogy a magyar séfek neki Santelli-rántottát fognak készíteni (Úgy beszélt valahogy, mint Ludas Matyiban az olasz építészmájsztró).
Rövidtávú terve az lehetett, hogy megnyerje a millenniumi bajnokságot, ahová 232en neveztek. És, mit ad Isten, megnyerte! Alighanem meggyőző személyiség lehetett, mert rögtön meghívták, hogy tanítsa a magyarokat, képezze tovább őket, mutassa meg a trükköket, a technikát. És Italo Santelli, aki korábban Angliában már tartott képzéseket sportolóknak és mindenféle grófoknak, meg őrgrófoknak, elfogadta a meghívást. Vívótermet nyitott, méghozzá a Blaha Lujza téren, egész pontosan az Erzsébet körút 1. alatt. Sale Santelli néven.
Hogy hogyan dolgozott? Jobban nem mehetett volna: Gerevich Aladár, Elek Ilona, Berczelly Tibor,,, magyar olimpiai- és világbajnokok hosszú-hosszú sora nőtt fel a keze alatt. Valamennyien mesterüknek vallották Santellit, az olaszt, aki túl a káprázatos szakmaI sikereken személyes életét tekintve is volt a büszkeségre. Egy évvel Budapestre érkezése után megszületett fia, Giorgio, majd jóval később (1912) lánya, Florenza. Utóbbi 1945ben Budapest bombázásakor halt meg, rövid időn belül a tragédia nyilvánvaló következményeként édesapja is.
Giorgio Santelli, vagyis az immár Budapesten született fia az Egyesült Államokban telepedett le, miután hasonló meghívást kapott oda, mint édesapja Magyarországra. Elmesélni az ő történetét is, könyvléptékű munka lenne. Most csak annyit, hogy ő az lett az amerikaiaknak, mint Italo a magyaroknak (Ott is a Sale Santelli névem működött a központ).

A PÁRBAJ

Most jöjjön a párbaj, mely történet újólag összeköti apját és fiát. Az 1924es párizsi olimpián a magyar csapat, immár Italo Santellivel edzőként az olaszok ellen vív. Az olaszok egyik sportolója mocskos szavakkal illeti a magyar játékvezetőt, aki Santellit kérdezi a szavak tartalmáról. A fordítás nyomán, alighanem következtében kizárják az olaszokat. Botrány a köbön! SCAAAANDALO!!!! A Gazzetta dello Sport átkereszteli Italo Santellit UNGARO Santellivé. Adolfo Cotronei, a Gazzetta vezető újságírója és szintén profi vívó, párbajra hívja ki Italo Santellit. Italo, a szabályoknak megfelelően fiát küldi harcba, melynek helyszíne Abbázia, horvátul Opatija. Pontosabban egy ottani színház, mások egy hajót emlegetnek, mint helyszínt. Ténynek tűnik, hogy a profi Giorgio szem alatt, az arcán megsebesíti az echte olasz (Italiano DOC:) felet. Ott vége szakad a párbajnak, bár utólag Giorgio elmesélte, hogy közel volt ahhoz, hogy levágja ellensége fejét Cotronei előtte is, utána is vett részt párbajokban, vagyis a súlyos sebesülés nem szegte kedvét, tovább játszott életével.
Italo Santelli, mint említettem 1945ben halt meg budai otthonában, fia, Giorgio, aki George is volt és György is maradt pedig egy New Jersey-i krórházban 1985ben.

Mindent köszönünk Santellik!

santelli5_1425125646.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr4818141748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása