Olasz fórum

Olasz fórum

2 pont, 4. hely - a csoportban

2010. június 24. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

Ha az utcán elhaladunk egy fekvő, láthatóan beteg, részeg és önmaga paródiájává vált hajléktalan mellett, akkor nyilvánvalóan nem fogunk belerúgni, hanem - ahogy arra büntetőjogi felelősségünk is van - felsegítjük, megkérdezzük hogy esetleg tud-e mondani egy lakcímet, de legalábbis nyomunk pár száz forintot a zsebébe. Az olasz válogatott kapcsán nem ilyen egyszerű a helyzet.

Itt most nem arról van szó, hogy a kárörvendők kedvében akarunk járni és büszkén lobogtatjuk ezt a lebőgést, mint a véres rongyot. Ez egy előre látható folyamat volt, aminek évek óta megvoltak a jelei, legkorábban az eb-n, de a Konföderációs Kupán már csak az nem látta aki nem akarta, vagy olyan mértékben volt lojális Lippihez és a nagy öregekhez, hogy az már elhomályosította a látását. A vb-t megelőző pár hónapban még reménykedhettünk, hogy egy kicsit enged az elveiből Lippi és belátja azt, amit szurkolók millió láttak be: ez így nem fog menni.

Mert hogy lehet az, hogy jó előre kijelenti: nála Cassano szóba sem jöhet? Aki Pazzinivel együtt a hátán cipeli a Sampdoriát és Palombóval alkotott trojkájuk 90%-ban az oka annak, hogy most a genovaiak készülhetnek a BL-re, nem pedig középcsapatként nyüstölődtek? Miccoli szintén kizárt, aki remek szezont fut az amúgy is erős Palermóban és önmagában tud lendületet vinni a játékba? Annyiban kivétel az ő esete, hogy megsérült a vb előtt, no de se így, se úgy nem lett volna ott Dél-Afrikában. Balotelli, aki olyan amilyen és interistaként nem nagyon szeretném a csapatomban látni, de ha jó napja van mindazt tudja, amiket a jelenlegi olasz csatárok egyike sem? Rossi cselezőképessége és technikai képzettsége szintén bőven elfért volna. Ez még csupán a támadóalakzat...

Kik vannak ott? Iaquinta, akinél rosszabb évet csak csapattársa, az olasz válogatott mezére esélytelenül pályázó Amauri futott. Előbbinél még Toni is jóval hasznosabb lett volna, nem is volt rossz a tavaszi szezonja. Gilardino, aki ki tudja mikor volt legutoljára csúcsformában és megyeget neki Firenzében, de mi még mindig ha a nevét halljuk a Parmára gondolunk? Nem mostanában volt. Di Natale nyilván védhető, ki ne vinné magával a hazai bajnokság gólkirályát, de bőven tudni lehetett, ő nem az a játékos, aki ekkora teherrel megbirkózik és viszi a hátán a többieket. Az a két játékos pedig, aki a látottak alapján némi lendületet vihetett volna, szinte végig padozott. Pazzini szinte semmit sem tudott kezdeni a játékidejével, Quagliarella pedig kapott egy félidőt.

E sorok írója a nápolyiban sem bízik túlzottan, de tény, hogy ebben a csapatban fény volt az éjszakában. Hogy lehet csak apellálni akár a jobb eredményekre, ha egyszerre van a pályán Cannavaro, Zambrotta, Gattuso és Iaquinta? Egy olyan csapattól, amelyik a lendületet és az új színt Pirlo becserélésétől várja? Önmagában nonszensz, hogy Gattuso ott lehet, de a jóval hasznosabb Ambrosininek nincs helye a nemzeti csapatban. A friss erő Cossu pedig azért kerül ki végül, hogy Camoranesinek legyen helye...

Mit is mondott Lippi? Nem viszi magával Cassanót és Super Mariót, mert neki a csapategység az első. Nem épít be több fiatalt, mert bízik a játékosaiban. Csapategység volt is, langymeleg és annyit ért, mint ami frissen szintén langymeleg. Sok fajtája van a megbukásnak. Lehet az úgy csinálni, hogy tudván a szükségszerűséget, kísérletezünk aztán vagy sikerül, vagy nem, de probléma annyira nincsen, mert a jövőnek építünk. Aztán lehet kipróbált, megbukott emberekkel is, de az igen kínos.

Lippi a nárcisztikus ember példaképe lett, aki beleszeretett a saját képmásába, mikor meglátta a víz tükrében. Ez a kudarc nem a játékosok kudarca, ők jelenleg ennyit tudnak és még így is milyen pazar 20 percet szereztek nekünk a szlovákok ellen, mert ne legyen kétségünk, ehhez köze nem volt Lippinek. Ahhoz annál több, hogy számára mintha nem telt volna el 4 év és ezért most nagyobbat bukott mint a sokszor átkozott Donadoni.

A kép innen van.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr522107257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyalami 2010.06.24. 18:55:06

"ők jelenleg ennyit tudnak és még így is milyen pazar 20 percet szereztek nekünk"
vagy annyit tudnak mint abban a 20 percben, és milyen pocsék 250 percet szereztek nekünk

horas 2010.06.24. 18:56:41

Az igaz,hogy angyobbat bukott mint Donadoni.
De ez várható volt.
Radikálisan belekell menni a fiatlokba,ahogy már neme gyszer mondtam,nem hiszem,hogy az Olaszoknak nincsnek Müllerjeik,Badstuberjeik,Öziljeik...
Prandelli jó lesz,mert tekitnély is,de valkűr aki érinthetetlen sokkal közelebb lesz szerintem a játékosokhoz és közelebb van már most is a bajnokságban játszó tehetségekhez,Lipp szerintem nem is néz már focit,más különben nem vitte volna ezt a keretet.
Ez így jó lesz,legalább az Eb-n látunk egy lendületes,fiatalos szerintem tipikusan nem olasz csapatot,Santon,Bonucci,Cassano,Miccoli,Balotelli és az egy helyben áldolágó,100%ik másoktól függő embereket elfejethtjük,meggörbült,lelassúlt,kocorászó kiégett világbajnokokkal együtt.

horas 2010.06.24. 18:57:29

"de nem valkűr mint Lippi" így akartam

Hispan07 2010.06.24. 19:02:32

@horas: Cassano és Miccoli már nem lesz ott a jövő csapatában, a többieknek meg még sokat kéne letennie az asztalra.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.06.24. 20:02:50

Még szerencse, hogy ma már a világban sok helyen ilyen események vezetik le a nép energiáit.

Pár évszázada a nép ilyenkor az utcára vonult, és fejekkel labdázott!

(Lippit sok mindennek lehet tartani, de tetszelgő embernek nem)

Rino 2010.06.24. 23:50:26

gyász. nincs jobb szó és nem is érdemes többet

ÁkiBáki (törölt) 2010.06.25. 12:52:38

Az olaszokat kedvelem, szerintem jobban, mint a focit. De ez a játék az életük része, nem is kicsi, s ráadásul nagyon jól művelik.
Sajnálom, hogy kiestek, de valljuk be, ezzel a játékkal jobb is.
Új edző, új csapat, új remények. Náluk legalább megvan a remény.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.06.25. 14:56:53

@horas: Müllerjeik, Badstuberjeik, Öziljeik biztosan vannak, de remélhetőleg egy olyan klasszisokkal rendelkező csapat, mint Müller, Badstuber, Özil, nem jut (végre már) túl messzire (noha az angolokat még lehet, hogy kiverik).

@ÁkiBáki: "ezzel a játékkal jobb is" 4 éve (mondjuk a német-olasz meccset kivéve) jobb volt a játék?

Az olasz drukkereknek szomorú ez a dolog, de szégyenkeznivalójuk szerintem nincsen. Annak van, aki azt gondolja, hogy Olaszország verhetetlen favorit (kellene, hogy legyen), vagy azért, mert csak, vagy azért, mert megnyerte az előző vébét.

De Olaszország nem verhetetlen favorit, amint Németország, Anglia, Franciaország sem azok, még akkor sem, ha a fogadóirodákban keveset általában fizetnek az ő győzelmükre.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.25. 20:10:50

Van ebben valami.

A sokaknak szimpatikus amerikaik meccsei után másról sem szólt a duma, hogy így nem adtak meg két gólt neki. Ha kiestek volna, amitől nem állatak messze, akkor másról sem hallanánk.

Nos talán nem mentség a világbajnoki címvédőjénél, de az Új-Zélandetól kapott gól egyértelmű les volt, valamint a szlovákok ellen Quagliarella szabályos gólját, ami pedig az egyenlítést jelentette volna nem adták meg.

Persze az olaszok nem játszottak jól, de ez a sportág nüanszokon múlik, egyszer tizit kapsza az utolsó meccsen, másszor nem adják meg döntő gólokat. Én nem értek egyet azokka, akik azzal jönnek, hogy kellett ez az olasz focinbak így legalább észhez kapnak. Sokkal inkább azt mondom kár a kiesésükért, mert legtöbbször fityfenét sem ér a csoport körben mutatott forma.

La Serenissima 2010.06.25. 21:40:59

srácok, én konkrétan úgy voltam a szlovákok ellen 10 perc után, hogy ezt talán, sok kellemetlenség után túléljük majd egy iksszel, de ezt is minek, rossz nézni és Hollandia egy ilyen lagymatag csapatot lemészárol majd. és tényleg ez volt a VB leggyengébb csoportja, kb. a 30. és a 32. legerősebb csapat volt egy csoportban volt velünk.

a válagotási elvekről annyit, hogy a Juvéből az egész évben rossz formában játszó, önbizalomhiányos, gyenge kondiban lévő figurák 6-7 embert adtak a kezdőbe (Marchisio, miszkuzi?). akkor már tényleg inkább a százszor lendületesebb nápolyiak, genovaiak, palermóiak vagy teszem azt bariiak, szárdok.

La Serenissima 2010.06.25. 21:42:36

@popp: a baj többek között az volt, hogy minden meccsel rosszabbak voltunk az előzőnél. Paraguay ellen még nem is volt rossz, főleg utólag...

ÁkiBáki (törölt) 2010.06.29. 14:06:03

@cpandacsoki: áh, legalább egy legjobb négy-hat közé kerülés az nem fájt volna. De ez a vereség...
Hát nem esett jól. Szerintem senkinek.
süti beállítások módosítása