Olasz fórum

Olasz fórum

Prandelli, az új szövetségi kapitány bemutatkozott

2010. július 02. - mbemba

Non si può dire no all’Italia, vagyis Olaszországnak nem lehet nemet mondani – mondta tegnap Cesare Prandelli, az olaszok új szövetségi kapitánya, római, Olimpico-beli bemutatkozásán.

Ott pedig elmondta, hogy a válogatottnak a világ négy legjobbika között kell lennie. Hogy ez így lesz-e, azt mi a lengyel-ukrán Európa-bajnokságon és a brazil vébén tudjuk majd lemérni, miután a Firenzéből érkezett maestro négy éves szerződést írt alá. Nem ingyen dolgozik a jó Cesare: évente 1,2 milliót fog keresni.
 
Kérdezték sok mindenről, beszélt sok mindenről: elmondta, hogy az Európa-bajnokságon szeretné Buffonnak a karján látni a csapatkapitányi szalagot. És amíg ő nincs, addig úgy látja, hogy De Rossi nagyon is alkalmas a vezér szerepére. Cassano és Balotelli is persze, hogy szóba került: előbbiről bátrabban fogalmazott (a nők segítenek megértetni az életet – Fantantonio friss házasember), utóbbival azonban óvatoskodott, de csak kicsit (Cassano és Balotelli együttjátszatása nem okozhat gondot. Balotellit nem ismerem. A tanács, amit adhatok neki, hogy élje meg nyugodtan, békésen (serenamente) ezt a kiválasztottaknak adatott mesterséget).
 
Prandelli megköszönte Della Vallénak, a firenzei elnöknek, hogy elengedte őt, illetve az öt ott töltött évet, hozzá téve, hogy Firenze örökre az ő városa marad – Prandelli amúgy a Brescia melletti Orzinuoviban született. Hogy Lippi a legjobbakat vitte-e ki, azt a kérdést ügyesen megkerülte, de elmondta, hogy a vébé előtt beszélt a jó öreg Marcellóval, és azt mondta a telefonba, hogy ha meggondolja magát, vagyis maradni kívánna, akkor csak maradjon, és ő keres csapatot magának.
 
Cesare Prandelli játékosnak sem volt utolsó, … de első sem. 1979 és 85 között sok mindent nyert a Juvéval, de ezen évek alatt csak 89 meccset játszott, vagyis nem volt állandó helye a középpályán Trapattoni csapatában – annál többet tanulhatott az edzők edzőjétől.
 
Pályáját Bergamóban fejezte be, ahol edzőként a primaverát, vagyis az ifiket edzette. És ott, mármint az Atalantánál ugyebár mindig is nagyszerű volt az utánpótlás: rögtön az első évben meg is nyerték a viareggiói tornát. Egyszer a nagycsapathoz is felkerült, de mivel nem volt megfelelő papírja, más adta a nevét és papirját az edzői munkájához. A Hellas Verona (1999) és a Velence (2001) vele jut föl az első osztályba, és ez a teljesítmény megalapozta Prandelli jövőjét (az A-ban Zamparini meneszti pár meccs után). A 2002-03-as idényt Parmában kezdi, ahol kétszer is ötödik, de ami szempontunkból fontosabb: Gilardino itt lesz kulcsjátékosa csapatának, egyik gólgyárosa Olaszországnak.
 
A Roma csap le rá, de az idényét el sem tudja kezdeni, mert felesége betegsége miatt kénytelenek elhagyni a fővárost (2007 novemberében halt meg). A 2005-6-os szezon Firenzében éri: negyedikek lesznek, de a calciopoli ezt az eredményt mindenestől elsöpri, de ő marad Firezében akkor is, amikor 15 pont hátránnyal kezdik a bajnokságot. Így nem is érnek Európába, azonban 2008-ban már megint negyedikek, vagyis BL-esek, akárcsak egy év múlva, de ekkor a kupaküzdelmek meggyötrik a keretet, és a bajnokságot alaposan elszúrják.
 
Prandelli a firenzei évek alatt kétszer is a Serie A legjobb edzője volt (Panchina d’Oro).
 
Prandelli csapatai szeretik a támadófocit. Mint írtam Gilardino a Parmában is játékosa volt Prandellinek, a firenzeiek közül ő is, Montolivo (a Fiorentina csapatkapitánya) is számíthat a hívószóra, de az újságok szerint De Silvestri szintén azúrba öltözhet. Érdekes Pazzini helyzete, hiszen őt Prandelli nélkülözése üldözte a Samphoz. Ugyanakkor Cassanról érdemes tudni, hogy mikor szakítósdit játszott Genovában, akkor a Fiorentina rögtön jelentkezett. Toni is volt Prandelli-játékos.
 
Többet tudunk meg Prandelli elképzeléseiről augusztus 10-én, ugyanis akkor Londonban Elefántcsontpart-Olaszország lesz, a Fulham stadionjában.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr362124378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.02. 06:26:51

Drukkolok a Maestronak, szerintem nagyon jó választás. Azt nem is tudtam, hogy Trap nagy Juvéjének peremembere volt.

belagezabela 2010.07.03. 07:51:02

ezek nem sokat szaroztak

madbalee 2010.07.07. 22:20:36

Én is várom már , hogy milyen csapatot tud faragni Prandelli

dorilan 2010.08.29. 22:28:22

Remélem, remélem csinálni fog valamit.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.29. 22:48:17

Egyelőre változtatgat!

Holnap 12,30-kor találkoznak Covercianóban, aztán 3-án és 7-én meccs. Előbb Tallinban az észtekkel, aztán hon, Firenzében Feroerrel!

Portieri: Mirante (Parma ), Sirigu (Palermo), Viviano (Bologna). Difensori: Antonelli (Parma), Bonucci (Juventus), Bovo (Palermo), Cassani (Palermo), Chiellini (Juventus), De Silvestri (Fiorentina), Gastaldello (Sampdoria), Molinaro (VfB Stoccarda). Centrocampisti: De Rossi (Roma), Lazzari (Cagliari), Marchisio (Juventus), Montolivo (Fiorentina), Palombo (Sampdoria), Pirlo (Milan). Attaccanti: Cassano (Sampdoria), Gilardino (Fiorentina), Pazzini (Sampdoria), Pepe (Juventus), Quagliarella (Juventus), Rossi (Villarreal).

Balotelli sérülés miatt nincs!

Előbb-utóbb elő kell rángatni Pellissier-t. Chievo-Catania 2-1.

(nem gondoltam komolyan a chievóst)
süti beállítások módosítása