Olasz fórum

Olasz fórum

Szavatosság elszáll, élelmiszer megmarad

2011. január 09. - mbemba

Ott vannak azok a hatalmas üzletek, benne a hatalmas polcokkal, rajta az árutenger, s a tömeg megpróbálja mind kivinni keskeny, szakadatlanul kattogó pénztárgpekkel elátott szűk csatornákon, de bármennyire is igyekszik ez nem sikerül neki.

A Repubblica kétoldalas cikke nagyon hatásosan tálalja az adatokat az áruházláncok megmaradó élelmiszereiről: naponta 1 millió 600 ezer adag, vagyis durván 640 ezer ember napi háromszori étkezése megy veszendőbe. Rögtön az elején nagyon fontosnak érzi tisztázni a lejárt szavatosságú termékek minimum kétféleségét: vannak a záros határidőig elfogyasztandók, másodszor pedig a záros határidőig lehetőleg elfogyasztandók. Ha egyik, ha másik termékfajtáról van szó lényeges, hogy a termék ne maradjon ott a polcon, s hogy mit lehet csinálni?
 
A megoldás az lenne – pénzt spórolna így áruház, termelő és vevő is –, hogy még idő előtt elkeljen az áru, s ne a megsemmisítés, esetleg annak valamilyen újrafeldolgozása legyen a következő lépés (húsból lehet állattenyésztésben táplálék, zöldségből, hűsból, kenyérből biogáz; hússzeletekből, csirkecommból például szappan, tejből, tejtermékekből eledel állatoknak, esetleg újra az embernek). Ilyen, vagyis a termékeket utolsó percekben értékesítő eladóhely egyelőre kevés van Olaszországban – legalábbis a cikk szerint. A Coop mindenesetre 380 ilyen hellyel rendelkezik; a Banco Alimentare (Élelmiszerbank) 40 eladóhellyel dolgozik. Egy bolognai egyetemi szakember említi, hogy a helyi Conaddal dolgoztak együtt a korábbiakban, s akkor 2003-ban 172 tonna élelmiszert sikerült útba igazítani, így évente csak 90 tonna kerül ki az üzletekből.
 
Az élelmiszerek közül a kenyér az, amelyik leginkább megmarad – főleg a nagy láncok vonatkozásában igaz ez –, 15 százalékot emlegetnek. A lista második helyén a zöldségek állnak 10 százalékkal, míg harmadik helyen a joghurtok vannak 3-5 százalékkal, illetve a tej 2-3-mal. A hentesek pultjain az olasz hússzövetség szerint 1,8 százalék frissen szeletelt áru marad. A különféle száraztészták – hosszú szavatosságuk miatt – gyakorlatilag tejes mértékben elkelnek. Ne feledjük olasz adatok ezek.
 
A Coop élelmiszerminőséggel foglalkozó szakembere (Renata Pascarelli) szerint jobbak lennének a mutatók, ha angol mintára, az üzletekben olyan részlegeket alakítanának ki, ahol 30-50 százalékos kedvezménnyel árulnák a szavatossági idejük lejárta felé veszélyesen közeledő termékeket.
 
Angliát amúgy is mintaként emlegetik, hiszen a lejárt szavatossági idős, azonban fogyasztható termékek eladása terén az élen járnak, s így jóval kevesebb terméket semmisítenek meg. Aki nem hiszi járjon utána vagy kattintson utána!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr102571091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabest1 2011.01.09. 12:03:54

Ezek az olaszok még nem hallottak az átcimkézésről?

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.09. 12:13:38

@gabest1: Igen, itthon ezt "rugalmasabban" oldják meg :)

Asidotus 2011.01.09. 12:19:01

Ha rendszeresebben lehetne olcsóbban vásárolni, az lejjebb vinné az árakat. Ezért nem csinálják.

dibbler 2011.01.09. 12:24:44

A boltokban kevés a hely, kicsi a létszám, áfa és egyéb szabályok miatt az ilyen termékek nyilvántartása nehézkes.

Végül olcsóbb a visszaküldés vagy megsemmisítés.

Rudolf bácsi 2011.01.09. 12:47:43

Magyarországon és Olaszországban is van élelmiszerbank. Még a lejárat előtt egy nappal is átveszik az élelemiszereket. Így nem megy kárba.
www.elemiszerbank.hu
www.bancoalimentare.it

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.09. 13:02:57

@Doryyka: Hol találtál olyat, ahol nem úgy írtam?

grizzancs 2011.01.09. 13:18:39

"A megoldás az lenne – pénzt spórolna így áruház, termelő és vevő is –, hogy még idő előtt elkeljen az árú,"

gondolom itt (ctrl+f árú :) )

(szerintem se ez se az nem ert meg kulon kommentet)

Id. Lencsés István 2011.01.09. 14:07:37

Általában, mi magyarok is ezt esszük, meg a német maradékot.

T mint T 2011.01.09. 14:08:53

Csak egy megjegyzés: húst feletetni állattenyésztő telepekkel nem szabad. Ebből lett a kergemarhakór (BSE) és hasonló nyalánkságok. Ezért tilos.
De nyilván van alternatív felhasználási módja. Pl. állatmenhelyen, vagy Illatos úti-hoz hasonló gyepmesteri telepen örülnek/örülnének neki. A Noé rendszeresen vesz át ilyen 1 napja lejárt húst. Mondjuk csak nagyobb mennyiségben éri meg nekik utánamenni, aztán meg gyakran sóznak rájuk már kutyáknak is ehetetlen árut :-(
De van olyan ország, ahol ez működik.

fourgee 2011.01.09. 15:19:24

Az Egyesült Királyságban feltűnően több hűtőpult van a boltokban mint itthon. Ott úgy oldják meg, hogy az épp aznap lejáró termékeket kipakolják oda, és ragasztanak rá egy új árat. Aztán estefelé időnként visszamegy az egyik bolti alkalmazott, és nyom rá egy alacsonyabb árat. Van olyan, hogy egy 3 fontos ételt (kb. 900 forint) 1 font alatt is meg lehet kapni.

Hasonló dologgal már találkoztam Spar-ban meg Kaisers-ben. Ott nem vitték túlzásba a leárazást, de azért még az is jobb volt mint az átcimkézés. Egyszer volt egy csomó francia créme brulée, kis üvegtálkákban, egész jól leárazták, arra lecsaptam, így most a házi készítésű bruléehez van rameqin-em, amit Magyarországon szinte sehol sem lehet kapni...

endre69 2011.01.09. 16:35:03

nem inkább az lenne a megoldás, hogy olcsóbban kellene adni az élelmiszereket? Esetleg mondjuk nem 40-50%-os profitrátával, hanem 4-5%-al dolgozni? hmmm?

piszke2.0 · http://piszke.blogspot.com 2011.01.09. 17:31:20

A Magyar Élelmiszerbankkal összefogott 150 gasztroblogger 2010 novemberében-decemberében 1,6 millió Ft adományból - jelszóval letölthető receptfüzet "árusításával" - több mint 8 millió forint értékben juttatott el élelmiszert rászorulóknak... csak úgy mondom. Tehát itthon is működik a rendszer, és nem is rosszul.

karacsony.kifoztuk.hu/az-akciorol

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.09. 17:33:02

a lejárt kenyeret, aznapi húst stb. hómleszeknek is oda lehetne adni.

egyébként a magyar leárazásokról eszembe jut Fábry sztorija, aki, ha zöldségespulton erősen barnuló banánt lát eredeti áron, szívesen megkérdezné a kereskedőt: mégis, miben reménykedik?

kerdesek05 2011.01.09. 17:56:10

élelmiszer biznisz van.

aki beszállítótól vesz és utána árulja boltban, ott elképesztően alacsony az előállító termelő haszna,a bolt fölöz.

aztán vannak cégek akik globálisan vezérek lettek, az élelmiszeriparban és róluk fog szólni a következő évtized. azt esszük majd amit adnak. ilyen a csányi féle birodalom pick szalámival, kaiserrel és a többivel.

kerdesek05 2011.01.09. 17:56:42

elképesztő polcpénzek vannak a tesco féle üzletekben, és elképesztő árréssel dolgoznak a forgalmazót lehúzva.

kerdesek05 2011.01.09. 17:57:56

vajon miért nem tiltják be ezeket a kis 5 forintos szatyrokat?
mekkora hazugság már hogy lebomlik? igen, lebomlik 5 %a, a többi 95%a meg műanyag a zacskóknak!
rég be kellett volna tiltani ezen zacskókat!

min 2011.01.09. 18:20:04

Párizsban a másnap lejáró vagy hibás élelmiszereket egy kenyereskocsira téve egyszerűen kitolják a bolt elé és aki akarja elviszi. A pék általában záráskor záráskor szintén kirakja a megmaradt árut. Amikor régebben ott trógerkodtunk pár hetet én szinte semmit nem vettem boltban mert ingyen tök jó kajákat raktak ki:-)Ami furcsa volt, hogy nem tolongtak ott a hajléktalanok.

min 2011.01.09. 18:21:11

@Parmezanidész: Hát abban, hogy visszasárgul:-)

retinax 2011.01.09. 18:24:41

Nehogy már az Anglia legyen a követendő példa! Az angolok 8 milliárd fontnyi értékben 6,7 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, aminek a fele ehető lenne, a másik fele konyhai maradék, például héj vagy csont.
Végülis tényleg sokkal jobb, ha csak azután kerül a kukába a kaja, hogy azt már megvásárolta valaki.
A szegény országokban meg éppen zavargások vannak a magas élelmiszerárak miatt, mert napi egy mackósajt se jut.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2011.01.09. 19:23:31

@endre69:

Nem, ez nem megy. Tönkremenne egy bolt 25-30 % haszonkulcs alatt. Csak a nagy hipermarketek engedhetik meg maguknak a 2-5 %-os haszonkulcsot.

a szív fészkei · http://noinapozo.blog.hu 2011.01.09. 19:26:23

A szarvasiak a dátum szerint még jó mascarponéjukat olyan epekeserűre gyártják, hogy 500-ért landolt is a kukába (még jó, hogy nem a kaját rongáltam el vele még többet veszítve, hanem belekóstoltam égi sugallatra). És mások is jelezték, hogy ez nemcsak az én élményem, hanem rendszer a cégnél. Tehát azt még időben se vegyen senki!

A Match is akciózik épp lejáró cuccokkal és azok leggyakrabban - aznapi lejárattal - mélyhűtve vagy rögtön elfogyasztva teljesen jók. Elég nagy engedmény van rájuk.

Ismerős zöldséges adott koraeste teljesen jó, sőt szépgombát ingyen, hogy szerinte az már nem annyira mutatós, vigye, aki akarja...

Miizu 2011.01.09. 19:35:31

@Parmezanidész: omgz mannys avatar ! D:

/off

ihatethisindapassthingy 2011.01.09. 19:41:17

Nálunk ebben a CBA élen jár - ott többször vettem lejárt szavatosságú élelmiszert, mint bárhol másutt. A csúcs egy konzerv volt, ami valszeg bolt megnyitása óta ott lehetett a polcon :)

Egyébként a Kaisersben szinte mindig van ilyen "nemsokára lejár" szekció, de jelentős árkülönbséget nem érzékelek.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.01.09. 19:41:47

Miert nem adjak az aznap lejaro eteleket a hajlektalanoknak?

sanyix 2011.01.09. 20:25:33

a teszkóúban szokik lenni hamarosan lejárós cucc, csak nem külön, úgyhogy vadászni kell rá, de féláron adják nagyon sok ilyet ettem, talán 1 darab furcsa állagú túrórudi volt, amúgy semmi bajuk. A penészessajtoknál külön jó a lejárós (még érettebb :D ).

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.09. 20:25:49

Amikor megnyílt a kecskeméti tecsó, a normális kiskereskedelemben tanult (talán Univer) áruházigazgató egy külön hűtőt állított be a tejes részlegen a szavatossági idő utolsó harmadában lévő külföldi sajtoknak (ahogy azt illett). Szinte csak ott vettünk sajtot, olyat is amit előtte és azóta sem.
Azt hiszem a vezetőt kivégezték az átcimkéző géppel.

autoregolante 2011.01.09. 21:11:18

@a szív fészkei:
Én az ünnepek alatt legalább 4x csináltam tiramisut szarvasi mascarponeból (előtte is gyakran használtam), soha sem tapasztaltam azt, amiről te beszélsz.
Talán ahol vásárolsz, ott tárolják nem megfelelő körülmények között a tejtermékeket.

Vagy a konkurenciának dolgozol... ? :)

a szív fészkei · http://noinapozo.blog.hu 2011.01.09. 21:20:07

@Lenkenéni: Őszintén örülök, hogy nem voltak rossz tapasztalataid ilyen ügyben. Többek meg jelezték,- ugyanígy a neten -, hogy úgy jártak, mint én és nem egy helyről vásároltuk, hidd el! Még tán egy városban sem lakom velük.

Mozzarellájukkal eddig nem volt bajom, szóval még
rút előítélet se munkált bennem péntekig.

qwertzu 2011.01.09. 21:35:04

@hajdul: Minden tescóban van ilyen. Ha van benne penészes sajt, akkor mindig veszek. Alapból úgyis éretlenek. :)

qwertzu 2011.01.09. 21:40:44

Amúgy piacokon lehet néha belefutni nagy mennyiségű akciós cuccba, amit valamilyen hiperből szállíthatnak oda. Egyszer a Bosnyákon belefutottam egy 100 forintos majonézes akcióba, egyszer meg a nagycsarnok alapsorában egy negyed áron kínált tescos kéksajt leárazásba. Egyiknek se volt semmi baja.

qwertzu 2011.01.09. 21:50:04

@hajdul: Hát én nem olyat cuccot lopnék, aminek két napon belül lejár a szavatossága. :)

Perillustris 2011.01.09. 22:14:09

Újpesti piac, e hétvége: kis doboz koktélpari 99 ft. Ehetőek, persze.

fourgee 2011.01.09. 23:26:06

@retinax: "Nehogy már az Anglia legyen a követendő példa! Az angolok 8 milliárd fontnyi értékben 6,7 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, aminek a fele ehető lenne, a másik fele konyhai maradék, például héj vagy csont. Végülis tényleg sokkal jobb, ha csak azután kerül a kukába a kaja, hogy azt már megvásárolta valaki. "

Nem az angolok dobnak ki 8 millárd fontnyi ételt, hanem az Angliában élő emberek, ahol nagyon sok a bevándorolt. A sok kaját meg nem azok dobják ki, akik a leárazott termékekre "vadásznak", hanem azok, akik minden egyes bevásárláskor teljesen megpakolják a bevásárlókocsikat.

Még régebben gyorsan kellett egy nadrág. A legközelebb a Matalan nevű ruházati áruház volt. Bementem, kiválasztottam a nadrágot, aztán beállam a sorba. Előttem, mögöttem kizárólag afrikai, indiai meg egyéb bevándoroltak álltak, de nem kosár volt a kezükben, hanem bevásárlókocsit toltak (ez 90%-ban ruhabolt, 10%-ban meg fürdőszobai és konyhai cuccok), és nem egy kocsi (normál méretű, mint itthon Tesco-ban, Auchan-ban) volt megtöltve a tetejéig ruhákkal.

Akkor ott világosodtam meg, hogy valószínűleg nem fogják mindet hordani, meg akkor jöttem rá hogy miért van ennyi "Angol használt ruha" bolt nálunk. :)

Jah, angol használt ruha, de Bangladeshben meg Kínában gyártják fillérekért gyerekmunkával, az Egyesült Királyságban segélyből eltartott bevándorlók vásárolják meg, de azért angol ruha :)))

endre69 2011.01.10. 14:24:30

Birca Maxival: tudtommal a haszonkulcs az az árrés, amit a kereskedő a végső kikalkulált kötségekre, adókra, rezsire, stb-re rátesz, azaz ami az ő profitja. Ez a pénz nem megy már sehova, csak a bankszámlára, és az eredményességet növeli/csökkenti. Ebből lehet később osztalékot fizetni, és persze a főnökök, tulajdonosok ebből veszik le az ő járandóságukat, fizetésüket, prémiumukat, stb. Ami kolosszálisan magas. De ugyanakkor kockázatos is, hogy meglesz. Ha nem sikerül eladni egy terméket brutálisan drágán, akkor tönkremegy az illető, vagy csökkenti az árat. Ezt úgy hívják, hogy kapitalizmus. És sajnos sokan úgy gondolják, hogy érdemesebb tönkremenni, minthogy lejjebb adják az igényeiket. Ezt pedig úgy hívjuk, hogy mohóság. A kapitalizmus mohósága, amibe beledöglik a világ előbb-utóbb.
süti beállítások módosítása