Olasz fórum

Olasz fórum

Sok a szlovén Dzsudzsák

2011. január 22. - mbemba

Most Dzsudzsákról, korábban Geráról illet tudnunk, hogy lőtt-e gólt hétvégén. Büszkék voltunk, vagyunk rájuk, szurkolunk nekik. Itt vannak mellettünk a szlovénok, akik körülbelül ötödannyian vannak, mint mi, de úgy elárasztották focistáikkal a Serie A-t, hogy lassan nincs az a szlovén firkász, aki belefogna a felsorolásba. A becsület kedvéért meg kell jegyezni, hogy Koman és Rudolf, s Vass is nagyon kitesz magáért, de amit ezek a szlovénok csinálnak…

Szlovénia ott volt a világbajonságon, de az itt majd szóban forgó játékosok többsége nem volt a dél-afrikai mustrán. Mind fiatalok, s páran nem csak csapatukban meghatározóak, de a Serie A színvonalán is mozdítottak.
 
A Palermóból Miccoli és Pastore nevét szokás emlegetni, de ugyanez a kategória Ilicic és Bacinovic is. Előbbi a csatársorban kápráztatja el az értőket – 7 gólt lőtt eddig, s övé az év passza (az olaszfórum adta neki) –, azonban a két híresebbel ellentétben odateszi a lábát, akkor is, ha a labdaszerzésről van szó. S teszi ezt nem csak a pálya első harmadában. Bacinovic szerepe a védekezés, a labdaszerzés, s egyre inkább a szervezés is. Elképesztő gyorsasággal szorította ki a csapatból Liveranit.
Ilicic – Jojo a becenve Szlovéniában – január 28-án lesz 23 éves, Bacinovic pedig még csak 21. Mindketten szépszál emberek: előbbi 1 méter 93-ra nőtt, de mozgásában, mozgáskoordinációjában semmi esetlenség. Zamparini elnök 3 milliót fizetett kettejükért.
Hogy mennyire meggyőzték a szakmai vezetést a Mariborból érkezettek: azóta újabb két szlovént igazoltak a szicíliaiak. Andjelkovic védő – Ilicic gyerekkori barátja – ő is Mariborból érkezett (másfél millió euróba került), Kurtic a Goricából, vagyis a korábban olasz Gorizia szlovén feléből, s már játszott is a kupában (a Goriziában focizott a hetekben elhunyt Enzo Bearzot is, a 82-es világbajnok csapat edzője [a városról többet eggyel lejjebb]).
 
Kurtic kivételével valamennyi esetben Zahovic, a korábbi remek válogatott játékos (Porto, Benfica, Guimaraes, Olympiakosz, Valencia) volt az ügyintéző. Ő a Maribor szakmai vezetője.
 
Nem csak Handanovic dobott nagyot
Aztán ott van a már évek óta Udinében védő 26 éves Samir Handanovic. Rengeteg tizenegyest megfogott már a behemót nagy kapus (193 centi és 88 kiló a wikipédia szerint): Kakán is kifogott már. Ebben a bajnokságban például az udineiek ellen megítélt első négy büntetőt mind kivédte. Testvére, Jasmin Handanovic az Empoli kapusa, amúgy pedig a válogatottban bátyja cserekapusa.
 
S ezzel korántsincs vége az olaszországi szlovénok lajstromának: a Bolognában van Khrin, aki az előbb említettekkel ellentétben ott volt a vébén, s úgy emlegették még bő fél éve, mint a legnagyobb szlovén ígéretet. Játékjogának fele továbbra is az Interé. 1990 májusában született, vagyis van még ideje az áttörésre.
 
De a Chievóban, a Yepes helyére igazolt Bostjan Cesar egy érett, befutott labdarúgó (júliusban lesz 29). Ugyanolyan magabiztosan vezeti a veronaiak védelmét, mint azt a kolumbiai tette, de valamivel :) tisztábban. A 2007-08-as idényben Gera Zoli csapattársa volt a West Bromban. Egyik vezére ő a csapatnak. Jokic még nem igazán bizonyított, de Veronában tudják, kiből lehet jó focista.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr472603908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B3NZiN 2011.01.22. 15:15:13

Majd meglátjuk pár év múlva. Mi erősen felfelé jövünk, a szlovéneknek nem tudom van-e még hova.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.22. 16:37:02

@zkingsthorpe: A szlávok, a szlávok, a szlávok angyalok/ a szlávok, a szlávok csak ko....

Erre gondoltál? :))

nagyat 2011.01.22. 17:10:02

Amit gömbölyű sporteszközzel kell játszani, az nagyon megy a szlávoknak!

zkingsthorpe 2011.01.22. 17:35:27

@mbemba: nem erre, de ez is jó. szlávmániám van, igencsak szeretem a szlovák himnuszt, ízelítőül idepaste-elem:

"Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú,
Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú,
Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú,
Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú.

To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo,
To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo,
Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo,
Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo."

magyarul pedig:

"A Tátra fölött villám, vad mennydörgés csattan,
A Tátra fölött villám, vad mennydörgés csattan,
Állj meg testvér elmúlik a veszély, a szlovák újraéled.
Állj meg testvér elmúlik a veszély, a szlovák újraéled.

A mi Szlovákiánk oly sokáig aludt.
A mi Szlovákiánk oly sokáig aludt.
Villámok, dörgések ébresztik fel, hogy felkeljen már.
Villámok, dörgések ébresztik fel, hogy felkeljen már."

kemény..

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.22. 17:43:48

@zkingsthorpe: Mindezt a „Azt mondják, nem adnak engem galambomnak” magyar népdal dallamára. Egyébként most belehúztak ők is fociban. De jó lenne egy ilyen válogatott nekünk is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.22. 17:54:22

@zkingsthorpe: ,,kemény.."

azért is, mert öt perc múlva pont a Tátra kocsmába megyek.

:)))))

Zigi 2011.01.22. 18:01:38

Nem köll ám túlértékelni ezt a két tót válogatottat. Nem jobb egyik se, mint a miénk, csak szerencsés sorsolásuk volt az előző selejtezőn.

hannah 2010 2011.01.22. 20:01:46

Szlovák himnusz, Tátra kocsma, két tót válogatott...
A cikkben SZLOVÉNIÁról van szó, nem Szlovákiáról!

Te Atyaúristen...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.22. 23:49:37

@Zigi: Hajrá Közép-Európa!, legyen ez a közös nevező. :)

@hannah 2010: ,,nem erre, de ez is jó." írta zkingsthorpe.

Zigi 2011.01.23. 11:53:54

@hannah 2010: Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy melyik országról szólt a cikk. Tótnak meg nem bántásból hívom a szlovákokat, hanem mert errefelé így nevezik őket. A szlovénokat is szokták tótnak hívni, ugyanis a szlovén és a szlovák ugyanannak a népnek a déli és az északi ága.
süti beállítások módosítása