Olasz fórum

Olasz fórum

Egyesülés gyermekszemmel (ma 150 éves Olaszország)

2011. március 17. - mbemba

Olaszországban nemzeti ünnep van. 150 éve született meg Olaszország.

Marcello D'Orta kisdiákjai annak idején írtak házit ebben a témában. A cím a következő volt: Cavour, Garibaldi, Mazzini: a Risorgimento e három nagy alakja közül melyik áll hozzád a legközelebb?

Énhozzám Garibaldi áll hozzám a legközelebb, mert két világ hőse, és így Olaszországnak most nem kell többet röstelni magát, ha Amerikába megy.

Én tudom mit csinált Garibaldi: elindult Quartóból a Volturnóig (Garibaldi csapata a Genova melletti Quartóból indult, s missziójukat – némiképp elnagyolva – a Volturno folyónál – Nápoly közelében folyik a tengerbe – fejezték be – szerk.), de nem abból a Quartóból, amelyik Nápolyhoz közel van, hanem egy másik Quartóból, amelyik messzebb van.

Úgy csinálta, mintha a nagy olasz kerékpárversenyen volna, amig meg nem érkezett Marsalába. Marsalába otvoltak a nápolyi és szicíliai kettős királyságba lakó burbonok, és megverte őket.

1000-ren voltak. GARIBALDISTÁKNAK nevezték őket.

1000-ren voltak.

Tiszta pirosban jártak, mind a Liverpul.

Aztán mentek, mentek föl Calabriába. Calabriába másik burbonokkal találkoztak. És leverték őket. És mentek tovább fölfelé. Ment, ment, ment, elértek Nápolyba, pont oda, ahol otvolt mind az összes nápolyi burbon. Na ahogy meglátták, futottak ám előle, futottak Gaetába, Ischiára, Frattamaggioréba, ki merre látott. A király erre az alvilági huligánokat hivta segítségül, de a huligánok amikor kiszabadultak a börtönből csak még jobban fölnyomták Garibaldit és ráadásul huligánabbak lettek mind azelőtt.

Amikor Garibaldi Olaszország királya lett, az 1000-rekből tetszés szerint: hercegeket, lovagokat, képvisellőket csinált. Akik rosszul lőttek, azokból nem tudom mit csinált, talán hordárokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr152745427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káványi 2011.03.17. 15:54:59

A Nottingham Forest meze állítólag valóban Garibaldi "hooljai" után lett vörös.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.03.17. 17:20:10

@Káványi: Nézem az olasz wikipédiát, s tényleg!

Kösz az infót!

tblv 2011.03.17. 19:58:48

azért az elgondolkodtató, hogy egy toszkán tartományban az összegyűlt olaszok kétharmada papírról olvasta a himnuszukat úgy, mintha először látná azt..

baraonda · baraonda.blog.hu 2011.03.17. 22:05:59

De jó, hogy újra idéztél közös kedvencünktől, sokadszorra is jókat nevetgélek ezeken a dolgozatokon :) Itáliát pedig Isten éltesse sokáig! www.youtube.com/watch?v=bve2s4_2viU

baraonda · baraonda.blog.hu 2011.03.18. 06:24:48

@mbemba: hát ott van a szeren ez a kisiskolás is! :D
süti beállítások módosítása