Olasz fórum

Olasz fórum

Dante Bolognája (anno, 6.)

2014. május 04. - mbemba

bologna_duecento_1399146135.jpg_435x323

Ha az ember látta San Gimignanót, akkor nem teheti meg, hogy ne kezdjen el fantáziálni azon, hogy vajon milyenek lehettek arrafelé azok az 1200-as évek, illetve úgy bővebben a középkor.

 

Izgatta ez a fantáziáját egy történésznek is, Angelo Finellinek, aki 1920 környékén – kutatások alapján – rekonstruálta azt a képet, ahogy Bologna kinézhetett a Duecentóban, azzal a mintegy kétszáz toronyházzal, melynek létezését azóta is állítják történészek. Az építményeket gazdag családok húzták fel katonai céllal, amint többnyire írják, de alighanem legalább ilyen fontos volt az azóta is gyakran dúló ,,kié a nagyobb”-vetélkedő.

 

Finelli a toronyházak közül többeket is, név szerint beazonosított. A Dante által, az Isteni színjátékban is emlegetett toronyház (casatorre), a Garisenda (az építtető család neve miatt), valamint az Asinelli (remélhetőleg nem családnév, asinello=csacsi) nevű ma is áll. Utóbbi, a magasabb majdnem 50 méter magas. A városnak a fő-fő szimbóluma ez a két torony.

 

Hasonló jellegű épületnek nekünk itt a visegrádi Salamon-torony.

 

Az olasz wikipédia szintén hihetetlen fantáziaképet közöl a korabeli Bolognáról.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr136114756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2014.05.06. 16:30:55

Ez tenyleg erdekes. Ennyi torony eleg komoly latvany lehetett anno akkor. Szerintem csak siman rivalizalasbol epitettek öket, mint San Gimignanoban.
süti beállítások módosítása