Olasz fórum

Olasz fórum

Pagliuca tegnap lett 50 éves! (régi arcok, 6.)

2016. december 18. - mbemba

gianlucapagliucaafp22v.jpgGianluca Pagliuca, a kilencvenes évek olasz focijának egyik igen-igen karakteres figurája tegnap 50 éves lett. Nekem, mint a bolognaiak kapusa maradt meg leginkább, pedig tudom, hogy a Samp és az Inter kapusaként ért el többet.

KEK-kupát – igen, volt ilyen :) – nyert Vialli, Mancini, Lombardo, Katanec, Vierchowod csapattársaként, majd lett volna talán BEK-siker is, ha ki tudja védeni Ronald Koeman (akkor Barcelona) hatalmas bombáját. Úgy érezhette többet fog nyerni az Interrel, mert nem akármilyen csapattársai voltak, például a brazil Ronaldo, dehát Milánóban akkor nem a fekete-kékek voltak a nagymenők. Egy UEFA-arany volt minden 5 év alatt.

A napokban, immár 50 évesen a helyi Resto del Carlino hasábjain

pagli_resto_de.jpgVisszatért Bolognába, ahol nagyon-nagyon jól védett, mégis egyszer kiestek, így a hat Serie A-idény mellett kénytelen volt védeni a B-ben is. Ennek ellenére 592 meccset gyűjtött össze az olasz élvonalban (az Ascoli igazoltjaként védett utoljára az A-ban). A válogatottban 39-szer védett, például az 1990-es ezüstérmes vébén.

Aki nem emlékszik társait nógató mimikájára, a bírókat győzködő, könyörgő mozdulataira, valamelyik védésére (ha már egy kapusról beszélünk), akkor csak annyit mondjatok ő az, aki a 90-es vébén, miután a brazilok egyik lövését kiejtette, az őt segítő kapufát megcsókolta.

Nagy kedvenc volt, kedvenc maradt!

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1512056723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faiymr 2016.12.20. 14:39:10

1994-és VB döntőben játszott egymással az Olasz és a Brazil válogatott. Azon a mérkőzésen volt az ominózus kapufás védés.

madbalee 2016.12.21. 08:08:05

Igen USA VB volt az, azt a jelenetet nem lehet elfelejteni.

madbalee 2016.12.21. 08:17:51

Érdekesség, hogy Canizares is ezen a napon született!
süti beállítások módosítása