Olasz fórum

Olasz fórum

Kormányközeli állapotok

2018. május 11. - mbemba

Több mint két hónapnyi tanakodás, érvelés, kötekedés, egyeztetés után úgy néz ki, létrejöhet az olasz kormány. Egyáltalán nem biztos még, hogy így lesz, de tény, hogy Di Maio, a választásokat megnyerő 5 Stelle (Öt Csillag; 33 százalék) vezére és Salvini, a Lega, korábban Lega Nord (Északi Liga) első embere arról tárgyalnak, hogyan lehet végre kormánya az országnak.

Érdekes és számomra örömteli – ha így van –, hogy Salvini így vállalja azt, hogy Berlusconit távolabb löki magától. Aztán persze lehet, hogy az öreg róka (ez a legkevesebb, ahogy őt minősíthetem) továbbra is befolyásolni fogja, de legalábbis próbálja jobbos barátját (egyelőre úgy tűnik, a Fratelli d’Italia és Meloni asszony pártja is tárcát, de legalábbis fontos pozíciókat fog kapni). A választás utáni első hetekben ugyanis már felmerült a Salvini-Di Maio páros esélye, mire Berlusoni rögtön kardoskodni kezdett – akkor még sikeresen – a jobboldali koalíció kormányzása mellett (együtt 37 százalékuk van).

di_maio.jpgÉn örülnék ennek a két ember együttműködésének azért is, mert létrejöhetne egy masszívabb Észak-Olaszország és Dél-Olaszország közötti együttműködés. Salvininek fontos ugyebár az Észak, Di Maio pedig déli származású fiatalember (Avellino,1986).

Di Maio a képen (TheItalianinsider)

 

A kívülállók persze nem rokonszenveznek Di Maio és Salvini ötletével. A PD (Partito Democratico) aggódik, sőt már olyat is mondott, hogy veszélyesek az egyezkedők (a magukban vívódó, egymással küzdő demokraták részéről Renzi, volt miniszterelnök és Martina pártelnök is egyetért ebben). Talán arra gondolnak, hogy egy Unió-ellenes kormány áll össze. Az biztos, hogy úgy tűnik az emlegetett kettősnek fontosabb Milánó, Róma és Palermo, mint Brüsszel. Például a migráció kapcsán változna az olasz álláspont és hozzáállás.

A napokban tehát eldől, hogy az eddig kormányzás közelben nem levő Di Maio és Salvini bevállalják-e a közös kormányzást, és ha igen, valóban tudnak-e új és friss energiákat hozni az olasz életbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr5713907260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velemenyem szerint.... 2018.05.11. 23:25:40

Olvasom de nem értem.
Nem nagyon foglalkoztam az olasz aktuálpolitikával, de emlékeim szerint az Északi Liga olyan mint a Jobbik csak ezek olaszosa ordibálnak akkor is amikor ki vannak hangosítva és még a saját nemzetét is utálja.

Ezek mellett Berlusconi is egy civilizált konzervatív.

Ezek most összeállnak a frissen érkezett hülyékkel, akik mintha Putyin bértrolljai lennének, és mellesleg az északi liga fő érvei a kiválásra (no nem az EU-ból, hanem magából Olaszországból).

" fontosabb Milánó, Róma és Palermo, mint Brüsszel. Például a migráció kapcsán"

Amennyire én látom az egész uniós migrációs kezdeményezés az olaszok tehermentesítésére ment.

Miben is lenne fontosabb Milánó? Kilépni az euróból hogy padlóra kerüljön gazdaság?

Mit ért a szerző Palermo alatt? Mi az ami hasznosabb lenne ha az ország fertőjéhez igoazodnának az európai normák helyett?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2018.05.15. 10:10:13

@Velemenyem szerint....: Elnézést, hogy csak most válaszolok!

Olaszországban szerintem a nemzetről könnyű beszélni, de nehéz azonosulni. Nagyon erősek a helyi kötödéseik, szerintem bőven belefér az is, hogy ha valaki déliként nem azonosul az északival és fordítva. Ugynakkor fontos lenne, hogy ezt megtegye, például az infrastruktúra kapcsán (állítólag ebben nincs még megyezés). Északiként fogadja el, hogy délnek több jár, több kellene. Dél viszont ne nyelje le csak úgy a pénzeket. Ez a két ember, a két földrajzi, politikai egységet képviselve hozhatja ezt a kiegyezést.

Migráció kapcsán az említett olasz városok fontosabbak,mint Brüsszel. Ezt úgy értettem, hogy a dublini egyezmény nem jó sem délnek, sem északnak, sem Rómának. Salvini is, Di Maio is szigorúbbak akarnak lenni.

Mindketten fiatalok - számomra Di Maio rokonszenves is -, szóval hozhatnak újat az olasz politikába.

Így gondolom! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2018.05.22. 09:12:27

Giuseppe Conte, egy firenzei egyetem magánjogot tanító professzora a jelölt, mármint miniszterelnöknek. Benne volt a 5 Stelle kormánynak javasolt csapatában.
Diákjai nagyon rokonszenvesnek mondják. Tudását elismerik.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2018.05.22. 09:15:45

54 éves, egy 10 éves gyermeke van, elvált.
süti beállítások módosítása