Olasz fórum

Olasz fórum

Berlusconi tisztába tette Nápolyt (videóval)

2008. július 26. - mbemba

 
 
A világ sok-sok sajtóterméke közölte azokat a képeket, amelyek Nápolyt,
mint a szemét birodalmát mutatták be. Hihetetlen képeket láttunk. Mellbevágó volt, hogy a meseváros nem látszott ki a szemétkupacokból, és alig volt hihető, hogy attól egyhamar meg lehet szabadulni.
 
Sokan legyintettek – köztük jómagam –, vigyorogva, hogy: nehogy mán pont Berlusconi legyen az, akinek ez sikerül. Márpedig manapság ismét rend van Nápolyban – mármint, ami a szemetet illeti.
 
És az is tény, hogy ezt viszont a nagyvilág médiái nem hozták mindenki tudtára (még a Foro Italiano is csak most foglalkozik vele:)
 
Hogy honnan a bizonyosság, még akkor is, ha nem voltunk a helyszínen, és nem jártuk be Spaccanapolit, Vomero, Mergellina, Posillipo uccáit? Egy újságíró, pontosabban Giorgio Dell’Arti kíváncsi volt a helyzetre – innen odafigyelni a módszerre –, és felhívta újságíró kollégáját, hogy tájékozódjon. A barát, Mario Orfeo, a nápolyi Il Mattino első embere segítőkész ember lévén feltette egy helikopterre egyik újságíróját, Pietro Teccagnolit, mondván, tegyen már egy ellenőrző körutat a magasból. Teccagnoli pedig, mikor befejezte a röpködést kijelentette: Nápolyból eltűnt a szemét, és nem csak a központból, hanem mindenünnen.
 
A miniszterelnök pedig bejelenthette –, és ezt nem bízta szóvivőre: ,,58 nap után ismét tiszta Nápoly!” (történt ez a 2008-as év júliusának, 18ik napján). Természetesen az időszámítás az új kormány munkába állásától kell számolni.
 
Logikus lehet felvetni a kérdést: Miért sikerült Berlusconinak, és Prodinak nem? Az új Presidente két, Nápoly közelében lévő hulladéklerakót és hulladékmegsemmisítőt indított be újra, illetve nem zárt be egy bezárásra ítéltet. Ráadásul újraindultak a Németországba szemetet vivő vonatok is (öt vonat ment hetente, valamennyi alkalommal több ezer tonna szeméttel). És hát Piemont, Lombardia, Puglia és Veneto is fogadott nápolyi fuvart.
 
Ezzel szemben Prodi azzal próbálkozott, hogy kéréssel fordult a régiókhoz, akik nem siettek a segítségére, illetve a Vezúv alattiak segítségére: Szardínián, majdhogynem lázadás tört ki, mikor meghallották a jó hírt. Berlusconi pedig bevonta a sereget is az ügyintézésbe.
 
A leglényegesebb pedig talán az, hogy az olaszok miniszterelnöke eltökélt volt, tudta mindenáron megoldja ezt a kérdést, így pedig az egész kormány ott állt mögötte, ami így a ciklus elején még csak-csak természetes.
 
Azt azonban hozzá kell tenni, Orfeo szerint, hogy egyelőre csak a szükséghelyzet van megoldva, ugyanis a város és a régió egymaga továbbra is képtelen megoldani egy hasonló helyzetet. Az említett vélemény az, hogy három év kell ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: újra nem fordulhat elő az, ami megtörtént!
 
Újrahasznosítókra van szükség, amikre ígéretek már vannak, és köztük, sajna, teljesíthetetlennek látszók is.
 
 
Pár hónapja így nézett ki a város:
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr26586822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vietato fumare 2008.08.01. 12:07:55

Azért itt elég komoly és határozott fellépésre volt szükség és emiatt Prodi a mindenáron megegyezésre törekvő politikájával szerintem egyszerűen alkalmatlan volt/lett volna ennek az ügynek a megoldására. Az is igaz viszont hogy a Presidente egyértelműen kiemelt ügyként kezelte ezt(kormányülés, tiltakozások ellenére a szeméttelepek megnyitása, rendőrség fellépése). Szóval kicsit kapóra is jött neki hogy megmutathatta hogy ő meg tudja csinálni azt amit a másik nem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.08.01. 12:39:51

Bizony, bizony!
Ha még lesznek, ennek a kormánynak, ilyen intézkedései, akkor lehet, hogy hosszabb időre is maradhatnak. Ugyanakkor nehéz más témában, ilyen eredményeket felmutatni. Bevándorlás-ügyben, szerintem egész Európa is kevés a megoldáshoz.
Mondják, hogy az utcákon, tereken meguintcsak sikerül néminemű rendet tenni. Csak tartson ki ez a lendület!

Vietato fumare 2008.08.01. 12:58:37

Arrafelé általában a hosszabb idő is elég kevés szokott lenni ha kormányokról van szó. :)

Igazad van. Lassan már tényleg tarthatatlan az egész helyzet. Már úgy tűnik hogy mindenki felismeri hogy a baloldali kormányok által erőltetett liberális bevándorlási politikának is van egy határa. Szerintem egyre több olasznak nem tetszik a sok idegen, nem csak a szűk radikális rétegnek. Egész friss élmény a kínai negyedben a "Basta immigranti!" felirat.

Bár elég nagy most a politikai ellenszél remélem hogy sikerül végigvinni és megmaradnak a városok olyannak amiért imádok oda járni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.08.01. 13:11:27

És ennél már csak nagyobb ellenszél lesz! Ugyanakkor, azt szeretném, ha mindenkit beengednének, de aki törvény ellen vét, az azonnal repüljön is haza (a bürökrácia észszerűtlenségeit most hagynám).
Kínai negyedes emléked, kinti élmény? És ha igen, hun volt? Netán Milánóban?

Vietato fumare 2008.08.01. 13:54:10

Ráhibáztál.

Túlzás nélkül mondhatom hogy sokszor voltunk már, persze legtöbbször a foci(Milan) miatt, de még nem volt alkalmunk megnézni a Cimitero Monumentalét úgyhogy most elindultunk, az út pedig egy ilyen részen vitt átt. Ott láttuk. Amúgy megnézni megint newm sikerült ugyanis hétfőnként zárva van. :)

Viszont legalább muszáj lesz még menni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.08.01. 14:58:15

Gondoltam, mert pár hónapja ott volt, hogy az utcán a rendőrséggel is dacoltak a kínaiak, aztán szerencse, hogy tárgyalásba fulladtak az események!
süti beállítások módosítása