Olasz fórum

Olasz fórum

Mérleg az olasz olimpiáról

2008. augusztus 25. - mbemba

Nem mondhatni, hogy Itália oda és vissza lenne sportolóival. A Gazzetta dello Sport, hogy eldöntse ezt az ügyet, vagyis, hogy a népek, milyennek érzik a pekingi alakítást, feltette a kérdést: Milyennek ítélik az olimpia olasz mérlegét? Öt válaszlehetőség volt megadva.

Bezzeg, ha nekik sikerült volna valami!

Ami számomra, vagyis membának meglepetés, mindössze 3,4% érezte nagyon jónak, ellenben elégtelennek 16,5%. A többség (40,3%) az elégségesre bökött, illetve a jóra (31%). 8,6% pedig úgy gondolhatja, hogy ez bizony gyenge alakítás volt. A felmérést azért sem szabad lesöpörni az asztalról, mert 26 570 szavazattal érzékeltették véleményüket a taljánok.
 
Hogy nagyvonalakban nem lehet vitatni ezt a közvélekedést, azt a szavazók nagyszáma indokolja, vagyis érdemes inkább a miértekről beszélni.
 
Miért gondolják így olaszék? Megmondom én! Szerintem két oka van, mindenekelőtt. Aztán sok kisebb, amit én nem tudok, vagy csak beléjük csípek: 1.) az emlékek szebbek voltak, vagyis Athén, Sydney, Atlanta után nehéz volt igazán nagyot alakítani, 2.) a csapatsportágak kegyetlenül lebőgtek (férfi röplabda nem égett, de a negyedik hely is lehet kevés)
 
Tehát 1.) Athén káprázatosan sikerült (10 arany, 11 ezüst, 11 bronz), amivel nyolcadik lett Itália, Sydneyben pedig még több siker volt (13 arany, 8 ezüst, 13 bronz), Atlantában (13 arany, 10 ezüst, 12 bronz). Hát így! Ezek után nyilván Szicíliától Lombardiáig mindenki érezheti úgy, hogy baj van, hanyatlás van!
 
Tehát 2.) a csapatsportágak leszerepeltek, jól elbújhatnak. Helyesebb lenne az elbújhatnának, mert nyilvánvaló, hogy jövő hétvégétől már mindenki csak Murinyóról, Ándzselottiról és Del Pierórúl fog beszélni. Sőt, így van ez már tegnap óta, hogy az Inter Romát vert a Szuper Kupában. Szóval, ha Giovinco, Montolivo és társai valami érdemlegeset csinálnak, akkor máris más lenne a hangulat. Aztán ne feledjük a vízilabda női és férfi vonalon bukott (nem tudom nem elmondani, hogy a vízilabda-gólkirály Calcaterra lett, mert 27 gólt dobott). A kosárlabdások pedig még csak meg sem éghettek Pekingben (nem tudom nem elmondani, hogy Szolnokon Sitkuék olasz vertek. Magyarország-Olaszország 68-64, meg hogy az olaszok legjobbja Poeta volt).
 
Aztán vannak apróbb okok is az olaszok elégedetlenségére: Athénban sikerült Baldini jóvoltából a szimbolikus, mindenki által követett maratonin nyerni. Ráadásul, mivel az az utolsó arany volt, vagyis mint bokszbíróknál fontos, hogy az utolsó momentum megmaradjon az ítész fejében. Tény, hozzá kell tenni, hogy ezúttal Cammarelle szupernehézsúlyban nyert az utolsó nap, de hát az ökölvívás nem maratoni. Ezzel nehéz lenne vitatkozni! :)
 
A sportolók, akik nyertek nem az ajnározott sportolók voltak. Némiképp Pellegrini és Cammarelle talán azok, akik inkább futtathatók és esetleg Vezzali. Mások Cainero, Minguzzi, Schwarzer, Tagliariol, Quintavalle lehetőségei – márcsak sportáguk miatt sem lehetnek ott mindenki szíve csücskében. Pedig utóbbi ötök ugyannyira rokonszenvesek, mint a korábban említett hármak. Ráadásul a bicajosok sem villogtak, akik Itáliában mindig lehetnek hősök.
 
Tagliariol szinte rajtaveszett az aranyon
Ami viszont nagyon szerencsés, az olasz aranyszerzők között, de bővíthető, a kör az éremszerzőkre is, az a nagyon szerencsés éremmegoszlás, vagyis rengeteg sportág hozza az érmeket, ugyanakkor megmaradtak a hagyományos éremgyárak. Elég említeni utóbbi kategóriára a vívást, amelyik 7 érmet jelentett Itáliának. Az olasz Yahoo ezt a produkciót 8-asra értékelte. Jobbat csak az ökölvívás kapott, 9-est, hiszen 24 éve nem sikerült három medáliát szállítani olimpiáról. A céllövészet is kezdi kinőni magát, hiszen megint hozott három érmet (ők 8-ast kaptak). Az atlétika ismét csak kitett magáért, pontosabban a gyaloglók, arany is érkezett, ennek ellenére, csak 6 és felesre taksálták a Yahoo-szakírók.
 
És itt érdemes talán visszatérni a néplélekre. Ők, mint szakértők is úgy látják, hogy a vívók 8-ast érdemelnek, pedig 7 érmet hoztak, a bokszolók pedig 9-est pedig csak hármat, vagyis ők is csak abból a szemszögből tudják mérni a teljesítményt, hogy mekkora híre, hírverése van az eseménynek, illetve korábbi évekhez viszonyítanak. Ezek után miért várjunk mást a köztől?
 
A focisoknak viszont jól megadták a 4-est, vagyis a legkisebb jegyet, az osztályozásuk szerint, pedig csak saját várakozásaik nem teljesedtek be.
 
(a Yahoo javított az anyagán, és újabb osztályzatokkal rukkolt ki. Íme az újabbak: foci 3, lövészet 10, vívás 7,5, ökölvívás 10 és dícséret,...)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr81631983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása