Olasz fórum

Olasz fórum

Kis pizzatörténelem

2008. szeptember 26. - micia

Kevés nemzet dicsekedhet azzal, hogy annyira népszerű ételt adott volna a világnak, mint az igazi olasz pizza. Pekingtől New Yorkig bárhol megtaláljuk, és gyakran nem is sokkal rosszabb, mint  egy eredeti nápolyi pizzériában. Amikor úgy 600 évvel ezelőtt elkészítették az első pizzát, aligha gondolták volna, hogy ekkora sikertörténet lesz.

Úgy tudni, az első tésztafélét, amit már pizzának nevezhetünk, valamikor 1490-ben készítették Genovában. Nevet is kapott, pizza (pontosabban pissa) d’Andreának keresztelték, Andrea Doria admirális után, aki állítólag nagy rajongója volt ennek az ételnek. Ez az „őspizza” még mind állagában, mind elkészítési módjában némileg különbözött a maitól. A genovai dialektus szerint pezzának nevezett pizza a volt Genovai Köztársaságnak a mai Franciaországra is átnyúló területein is elterjedt és a mai napig megtalálható pissaladiere vagy pizzalandeira néven.
 
Az a fajta pizza, amit mi is ismerünk, inkább egy későbbi, nápolyi változatra vezethető vissza. Az úgynevezett  pizza marinara 1730 körül kezdett elterjedni a dél-olasz városban, majd 1889-ben, Savoiai Margit látogatása alkalmával született meg a trikolórt idéző pizza margherita. A Gennaro Esposito által megálmodott tésztán a bazsalikom a trikolór zöldjét, a mozzarella a fehéret, a paradicsomszósz pedig a pirosat volt hivatott megjeleníteni, nevét pedig természetesen Savoiai Margit királyné tiszteletére kapta. A történet szép, egyes források mégis állítólag már a királyné látogatása előtt is említik a különböző pizzafajtákat, köztük a margheritát is.
 
Eddig a gasztronómia, ami pedig a szó eredetét illeti, a némely dialektusban a mai napig pinzaként is előforduló pizza a pinsere, pigiare, pestare igékből alakulhatott ki, ezek jelentése nem meglepő módon nyomni, préselni, összenyomni, egy másik feltételezés azonban a balkánon és a mediterráneumban elterjedt, görög eredetű pita szóhoz köti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr70682934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2009.06.11. 20:13:09

ennel regebbi a szo eredete

"A pizza első feltűnése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére datálható. Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit.

A középkorban 997-ből is feltűnt a pizza szó, ami egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.

Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig az ún. fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.

A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított."

forras:
hu.wikipedia.org/wiki/Pizza

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.11. 20:40:50

@fingerbangs: ,,ennel regebbi a szo eredete". A wikipédiát szeretjük, de nem szentírás.

süti beállítások módosítása